content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Nis

Oku Emri ve Günümüz Müslümanların Hali

İster dini ister dünyevi eğitim olsun, coğrafyamızda eğitim, şimdiye kadar sağlam bir sistem ve doğru bir kalıba dayalı gerçekleştirilememiştir. Sözüm ona avrupa sistemine, batılıların/yabancıların kültür ve ahlakına göre değiştirilmek istenmişse de bunda da başarıya ulaşılamamıştır. Bizimkiler, onların yürüyüş tarzını öğrenemedikleri gibi kendi yürüyüş tarzlarını da unutmuşlardır.

Kendilerine rol model alsınlar diye çoğu kez yabancı insanları/düşünürleri çoluk çocuğumuza örnek olarak göstermişiz. Acaba biz,  Peygamberimiz (s.a.s.)’i kaç kere çocuklarımıza örnek olarak göstermişiz, ya da onun hayatı hakkında bizler ne kadar biliyoruz da onlara anlatalım?  Peygamberimiz (s.a.s.) nasıl bir insandı, ahlakı neydi?

Vahyin başlangıcının “Oku!” emri ile başlaması aslında bize çok şey anlatıyor. Bu emir, her türlü cehalet ile mücadele, özellikle de Allah’ın kanun ve yasalarında bilgisizliğe/tecahüle karşı mücadele etmeye işaret etmektedir. Yani; inanan bir kimsenin Allah’a, Allah’ın kainata ve içindekilere karşı ona yüklediği sorumluluğu bilmesi ve öğrenmesi önemli bir görevidir. Bu öğrenme (eğitim/öğretim) olmazsa olmazdır. Şayet birisi sınırını ve hangi sınırları aşmasının yasak olduğunu bilmiyorsa, kendini nasıl koruyabilir ki? Yani; birisi helal ve haramı ve bunların sınırlarını bilmiyorsa, kendini nasıl koruyabilir?

Evet, her ferdin dinini öğrenmesi gerekir; peki nereden ve kimden?

Allah’ın kanun ve yasası olan Kur’ân ile peygamberin hayat ve tavrı olan sünnetten öğrenmesi gerekir. Maalesef zaman içerisinde altyapısı Kur’ân ve sünnet olan Allah’ın dininden uzaklaştık.

İslam coğrafyasında yaşanan problemler, yanlışlar ve sıkıntılar ortadadır. 

Bilmiyor olabiliriz, fakat bilgisiz kalmak, bilgisizliği devam ettirmek kabul edilemez. Müslüman kişi her konuda, özellikle de din konusunda kendini geliştirmeli, dini; kaynaklarından öğrenmeye çalışmalıdır. Dinin ana kaynağı Kur’ân’dır. Dinin asıl kaynağı olan Kur’ân’ın içeriğini öğrenmek her Müslüman’ın en temel görevlerinden birisidir. Dini, kaynaklarından öğrenmeli ki sonradan suçu şuna-buna atmasın.

Hulasa; davranışlarımız Kur’ânî ahlaka göre bir yaşama vesile olmalıdır. Öyle dostlar edinmeliyiz ki Kur'an'ın bizlere helal ve haram kıldığı ve belirlediği sınırlarımızı bize hatırlatmaya vesile olmalıdırlar.

Umut ediyorum ki Kur’ânî ahlakın anlaşılmasını ve yaşanmasını amaç edenler oluşur ve bunlar istikbalde çocuklarımıza İslam coğrafyasında onurlu ve barışçıl bir hayat/yaşam hediye etmeye vesile olurlar.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank