content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Nis

Oktay Ekşi ve Meslektaşlarımızın Sorunları

 Dün iki toplantıya katıldık. Birinci toplantı Kaya Ramada Otel’de yapılan MHP 3. Bölge Milletvekili Adayı Atilla Kaya’nın kahvaltılı toplantısıydı. İğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık vardı salonda. İlginç olan ise Atilla Kaya salonu girdiğinde o kadar kalabalıktan coşkulu bir alkış gelmemesi beni şaşırttı. Hem salon kalabalık hem de alkış cılız…
Gazetemizin Esenyurt Koordinatörü Kamil Uci basın bölümünde oturduğunu görünce, Büyükçekmece’de CHP Milletvekili Adayı Oktay Ekşi’nin toplantısı için çayımızı içererek erken ayrıldık.

Toplantı önemliydi

Salona varınca anladık ki Büyükçekmece CHP İlçe Örgütü toplantıyı, Yerel Medya Mensuplarının sorunlarını masaya yatırmak için düzenlemiş. Şaşırdım desem yeridir. Büyükçekmece CHP İlçe Başkanlığı zannediyor ki, ‘gazetecilere bir sms atarım, toplantıyı duyururum gazeteciler de o toplantıya katılır.’ Halbu ki, düzenlenen toplantı meslektaşlarımız için oldukça önemli bir toplantı. Yapılması gereken o toplantı için mesaj atılsın ama, yanı sıra gazetecileri tek tek arayarak davet etmekti. Neyse, yine de tüm eleştirilerimize rağmen toplantıyı önemsiyorum.

İki gazeteci derneği ve
başkanları yoktu

Bölgemizde iki tane sözde yerel medya mensuplarının üyesi olduğu (ancak bu dernekler bölgemizde bulunan gazeteci arkadaşlarımızı bünyesinde barındırmıyor) iki derneğin yöneticileri, başkanları yoktu. Haklarını yememek gerek, bir derneğin sekreteri ve yöneticisi vardı. Onlar da meslektaşlarının sorunlarını bilmiyorlardı.
Hele gazetecilerin(!) üyesi bulunduğu derneğin sekreteri olduğunu söyleyen kişinin bir konuşması vardı ki, evlere şenlik. Derneğin kendi yeri varmış. Bizim bildiğimiz içinde bulundukları yer belediyenin. Kendilerine tahsis edilmemiş yere ‘bizim’ diye sahiplenmişler. Belediye Başkanının izin vermediği konukları bile, dernek merkezlerine davet edemiyorlar. En son Oktay Ekşi, dernek merkezini ziyaret etmek istemesine rağmen randevu veremediklerini biliyorum.
Ve bu dernek yöneticileri üyeleriyle o toplantıya katılıp, sorunlarla ilgili bir rapor vermekten uzaklar. İddia ediyorum ki, kapsamlı bir rapor bile hazırlayamazlar ve de raporda tespit etikleri sorunların gerekçelerini bile kürsüde savunamazlar.  Bu da bizim ayıbımız.

Ekşi’den kocaman bir özür

Öncelikle mesleğimizle ilgili Sayın Oktay Ekşi’ye 212 sayılı yasanın kaldırıldığını söyledikten sonra, gazeteye gelince yasanın kaldırılmadığını, sadece emeklilik haklarının ortadan kaldırıldığını öğrenince, yüzüm kızardı. Öncelikle Ekşi’den kocaman bir özür diliyorum. Geçtiğimiz yıllarda çıkan Sosyal Güvenlik Yasası’nda gazetecilerin haklarının ortadan kaldırıldığına yönelik tartışmanın prim gün sayılarıyla ilgili olduğunu unutmanın ve 212 sayılı yasanın hükmünün kalmadığına yönelik kulağımızda kalan söylentilerin esiri olduk. Kulaktan dolma bilgilerle ahkam kesmemek gerektiğini bir kez daha acı da olsa öğrenmenin hazzını(!) yaşadım. Toplantının benim için en önemli sonucu buydu.

Gazete çıkartmanın
yasal kuralları olmalı

CHP Milletvekili adayı Oktay Ekşi, yaklaşık 60 yıllık gazetecilik hayatında mesleğimizin sorunları ile gazetecilikten (aslında Doğan Medya’dan) koparılmasının ardından yüzleştiğini söylediği cümlelerin önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de medyanın en önemli isimlerinden biri olan Oktay Ekşi, meslektaşlarının yaşadığı sorunlarla 60 yıl sonra yüzleşiyor. Ve inanın milletvekili adayı olmasa ölünceye kadar belki de hiç farkında olmayacaktı! İyi ki, gazetecilikten değil ama Doğan Medya’dan ayrılmak zorunda bırakılmış ve CHP’den milletvekili adayı olmuş. Ekşi için Hürriyet’ten ayrılmak zorunda bırakılması şer iken, bugün hayra dönüşmesi de hayatın bir cilvesi    değil mi?
90 bin kişinin çalıştığı, 75 binin yazı işlerinde olduğu, 15 binin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun içersinde bulunduğu, yaklaşık 4 bininin sarı basın kartı taşıdığı meslektaşlarımız.
Özellikle tüm ortamlarda mevkute çıkarırken, şartlar aranması gerektiğine yönelik düşüncemizi bir kez daha açıkladık.
Kasaplardan, manavlardan, bakkallardan ve bilumum işyeri açanlarda mutlaka belli şartlar aranırken, gazete çıkaran hiç kimseden bir şart aranmadığını ve bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini söyledik.
Mevkute çıkaracak girişimciden mutlaka vergi kaydı, en az 3 kişinin sigortalı çalıştırılması, yazı işleri müdürü kadrosunda iletişim fakültesi ya da üniversite mezunu olması gibi zorunluluklar konulmalı. Bunlar daha da çoğaltılabilir.

Kural koymak
demokrasiye aykırı değildir

Ekşi, iletişim özgürlüğüne böylesine şartların aranmasının darbe olacağına ve demokratik olmadığını belirtirken, müteşebbis girişiminin engellenemeyeceği gibi, gazete çıkartmak isteyenlerin de engellenemeyeceğini söyledi. Şartlar konulmasının demokrasiye aykırı olduğunu belirtirken bir şeyi unutuyordu.
Türkiye’de girişim yapmak isteyen hiçbir yurttaş engellenmez. Ancak herhangi bir yerde, girişimi için harekete geçtiğinde yasalar ondan belli şartlar istiyor. Fabrika, alışveriş merkezi, işyeri açacaksa yasaların koyduğu kuralları yerine getirecek. Kuralsız olmayacak.
Yerine getirmesi gereken şartları getirmeden girişimini yapamaz hiçbir girişimci. İşte bu yüzden gazete çıkarmak isteyen kim olursa olsun engel konulmamalı ama; mutlaka da kuralları olmalı.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank