content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Oca

Ödün Vermek Yeni Ödünleri Doğurur

Ödün vermek, müsamaha göstermek, dilimizde uzlaşmak için isteklerin bir kısmından vazgeçme, kural genişletme, taviz verme anlamında kullanılmakta. Ödün tavizle eş anlamlıdır.

 Hayatımız boyunca bir çizgimiz vardır ve bu çizgi üzerinde yürürüz. İdeallerimiz, değerlerimiz, anlayış tarzımız, yaşam şeklimiz karakterimiz, inançlarımız, ahlaki değerlerimiz, örf ve adetlerimiz, geleneklerimiz vardır. Eğer bunlardan ödün vermeye başlarsak ardı arkası kesilmez. O nedenle bir duruşumuz olmalıdır. Kişiliğiniz olmalıdır.  Hikâyeyi okuyunca hayatımızdaki yaşanan olaylarla bağdaştırabileceğimiz çok ortak yönler olduğunu göreceksiniz.  Mutlaka kendi hayatınızı gözden geçirip yaşadığımız sürece iyi veya kötü nelerden ödün verdiğinizi düşüneceksiniz. Yorum sizlerin.

 SARI ÖKÜZ

Afrika’nın bir köşesinde bir aslan ailesi yaşıyormuş bunların içinde de en kurnazı topal aslanmış. En kurnaz fikirlerde hep bundan çıkarmış çünkü topal olduğu için avlanamıyor sadece avlanan hayvanları yeme konusunda varlık gösterebildiği için sürüde pasif rol de kalmak istemiyormuş. Bacakları koşup avı yakalayamıyorsa o da beynini çalıştırarak sürüdeki saygınlığını koruyacağını düşünüyormuş.

Nihayetinde de bu konuda bir hayli başarılı olmuş. Bir gün aslan ailesi acıkıp av ararken bir öküz sürüsüne rastlamış liderleri olan aslan 'arkadaşlar avı bulduk ama öküzler bizim için çok tehlikeli avlardır dikkatli olun boynuz darbesi alırsanız sakat kalırsınız ve bir daha hiç avlanamaz hale gelirsiniz' Demiş Tam aslan ailesinin bireyleri avlanmak için pozisyon almaya başlarken topal aslan bağırmış: 'arkadaşlar riski göze almaya gerek yok ben gider konuşurum birini alıp gelirim' demiş Lider aslan şaşırmış 'nasıl olur konuşarak bu işin olacağına eminmisin' demiş Topal aslan 'siz bana bırakın' diyerek salına, salına öküzlerin yanına gitmiş ve seslenmiş öküz sürüsüne 'Lideriniz kimse onunla konuşmak istiyorum' demiş Öküz sürüsü bu teklife pek sıcak bakmamış çünkü lider sürüden ayrılınca aslanın saldırısına uğrayacağını düşünmüşler Biraz sessizlikten sonra lider olan öküz aslana seslenmiş: 'Liderleri benim ne konuşacaksan oradan söyle' demiş Topal aslan: 'korkma sana saldırmayacağım sadece konuşmamız gereken önemli bir konu var bu konu hepimizin huzuru için önemli' deyince lider öküz biraz korksa da yavaş, yavaş topal aslana doğru ilerlemiş 'evet nedir bu önemli konu' demiş lider öküz. Topal aslan başlamış anlatmaya: 'Bak öküz kardeş yıllardır biz size hep saldırıyoruz ve zarar veriyoruz size.

Kiminizi yiyoruz kiminizi de yiyemesek de sakat bırakıyoruz. Bizde zarar görüyoruz aslında sadece siz değilsiniz zarar gören. Bak benim bu bacağım da sizden birinin boynuz darbesiyle sakat kaldı. Aslında bunlara hiç gerek yok biliyor musun.Aslında biz şu sizin sarı öküz yüzünden hep size saldırıyoruz çok sinirimize dokunuyor verin onu bize aramızdaki bu husumet bitsin sizde bizde rahat ve huzur içinde barış dolu bir yaşam sürelim' demiş Lider öküz biraz düşünmüş: 'Bunu arkadaşlarımla da görüşmem lazım ama' demiş ve arkadaşlarının yanına dönüp teklifi onlara iletmiş ve oylamaya sunmuş.Aralarından bir öküz hayır oyu verdi ise de oy çokluğu ile zavallı sarı öküzü aslanlara vermişler Aslanlar bu işe çok çok şaşırmakla beraber sarı öküzü afiyetle mideye indirmişler.

Aradan bir hafta geçmiş ve topal aslan yine sahnede Lider öküze seslenmiş: 'Kardeş gelsene biraz' Lider öküz sulh sağlandığı için kendini son derece emniyette hissederek gitmiş topal aslanın yanına 'buyur aslan kardeş' demiş Topal aslan 'geçen söylemeyi unuttum aslında biz şu siyah kuyruklu öküze de çok sinir oluyoruz onu da verirseniz aramızda tamamen sorun kalmayacak' demiş. Yine bir oylama ve o öküzde mideye derken artık bu iş değişik bahanelerle her hafta tekrarlanmaya başlayınca lider öküzün içi daralmaya başlamış ve sürüye dönüp 'ya biz nerede hata yaptık bu gidişten ben çok endişeliyim 'deyince her zaman hayır diye oyunu kullanan öküz 'o sarı öküz vardı ya! İşte biz onu verdiğimiz zaman hata yaptık' yaptık demiş.

Evet; hatalar sonradan anlaşılır ama bir kere ödün verdimi gerisi gelir. Her ödün vermek yeni ödünleri doğurur. Ümit ederim ki Ödün verdiğiniz şeyler kazandıklarınıza değsin. Ömrünüz boyunca pişman olacağınız ve hayatınızı karartacak ödünler vermeyin. Sizi siz yapan değerlerinizden asla ödünler vermeyin.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank