content
21 Kas

Neden Kürt Sorunu? (lll)

DEVLET' İN KENDİ ELİYLE KURMUŞ OLDUĞU SORUNUN ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ

1980 yılında, darbeciler ülke’nin müstakbel siyasal yaşamına köklü bir yön vermek için yönetime el koymuştur. Askeri rejimler bütün demokratik kurumlara acımasızca saldırmışlardır. Bu rejim döneminde on binlerce Kürt tutuklanmış ve vahşice işkence ile kat edilmiştir. (Elektirik şok, Filistin askısı, cinsel organlara ip bağlamaları, cop sokmaları, yere yatırıp ağzına idrar yapmaları lağım içine batırmalar, kimi mahkumlara fare yedirme, mahkumların birbirine tecavüz ettirmeler bütün zülümler yaşanmış). İşkence görenlerin içerisin de PKK’ nin bazı önemli lider kadrosu da vardır. İnsanlık tarihinde bu vahşi işkencelere ve barbarlığa karşı eşine az rastlanmış bir direniş gösterilerek, PKK’ nin dağ kadrosu böylelikle bu zulmün sonucunda ortaya çıkmış oldu. Yani buna devlet kendi eliyle kendine karşı savaşacak bir örgüt kurmuş oldu diyebiliriz.
***
Daha sonra, Devlet PKK’ yi yok etmek için Bölgeye OHAL düzenlendi, sivil halka zarar verdi. sadece 1991 ile 1996 yılları arasında 17.000 faili mechul cinayet işlendi. dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı ve bölgenin OHAL valisinin ellerin de bir çok Kürt iş adamı , siyasetçi, aydın ve sanatçıların ölüm listeleri vardı.
***
Bugüne kadar bütün siyasi iktidarlar Kürt sorunu çözümün güvenlik bürokrasisine havale ederek silahla, bombayla, savaşla çözmeye çalıştılar; fakat bu sadece sorunun kangreleşmesine sebep olmuştur ve her seferinde sorunu daha da çıkılmaz bir çukura sürüklemiştir.
***
2002 yılında Ak Partinin tek başına iktidar olmasıyla hem Kürtlerde hem de Türkler de sorunun çözümü için büyük bir beklenti oluştu. Hatta Başbakan Erdoğan’ın 2005 yılında Diyarbakır’ da Kürt sorunun varlığını kabul etmesi ve devletinin de hatta yapabileceği yönündeki sözleri, 2009 yılında devletin demokratikleşmesine ve toplumun özgürleşmesine, Kürtlerin devlet ile barışmasına katkı sunmaya başlamasıyla Kürt açılımı başlatıldı. Fakat başlatılan Kürt açılımıyla PKK’ nin karakolları basması, askerin mağaralara baskın yapması, bölgeye operasyonların sürmesi ve dağların bombalanması açılımı açılmaz bir duruma sürükleyerek barış sürecini baltalamıştır.
***
Bir cumhuriyet sorunu olan Kürt sorunu şimdiye kadar devlet aklı zaman zaman her ne kadar çözüm girişimlerde bulunmuşlarsa da başarılı olamamıştır. Devletin kendi eliyle hazırlamış olduğu Kürt sorunu yine devlet isterse çözülür. Yoksa hep birlikte bu kan gölünde boğulmaya devam edeceğiz.

…//…

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank