content
22 May

Model İnsan Behlül ve Bihter

Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu yani Yasak Aşk adlı romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu adlı televizyon dizisi normatif toplumsal değer yargılarımızın tersine toplumda ilgi görmekte ve izlenmektedir.Amacımız, ahlak polisliğine soyunmak değildir.

Bu aile içi aşk ilişkisi ile normatif toplumsal değer yargılarımız üzerine bir değerlendirme yapılacaktır.

Aşk-ı Memnu adlı televizyon dizisindeki karakterlerden, Behlül, amcası Adnan Ziyagil’in hanımı olan Bihter’le aşk yaşamaktadır.

Bu aile içi aşk ilişkisinde Adnan Ziyagil’in hanımı Bihter ve yeğeni Behlül’ü tarif edecek deyimleri ifade etmeye terbiyem uygun değildir.

Aşk-ı Memnu adlı televizyon dizisinin yayımlandığı televizyon kanalında, sürekli mesaj gönder, Behlül veya Bihter karakterinin en güzel resimleri cebine gelsin gibi alt yazı geçmekte ve daha ilginç olanı, medya tarafından Behlül ve Bihter karakterleri topluma “model insan” profilinde sunulmaktadır.

Medya tarafından Behlül ve Bihter karakterlerinin topluma “model insan” profilinde sunulmasının sonucu olarak, bazı insanlar artık erkek çocuklarına Behlül ve kız çocuklarına Bihter isimlerini koymaktadır.

Olay, sadece Behlül ve Bihter ismini koymakla kalırsa sorun yok, ancak, Behlül ve Bihter isimleri konan çocuklar büyüyüp adlarını aldıkları Behlül ve Bihter karakterlerinin kim olduğunu öğrendikleri zaman büyük hayal kırıklıkları yaşayabilirler.

Bu arada, tüketim toplumu da Behlül ve Bihter yükselen trendini kaçırmamaktadır.

Topluma model olarak sunulan insanların, normatif toplumsal değer yargılarımıza uygun olması gerekmez mi?

Erdemlilik, vatanseverlik, çalışkanlık, kadir şinaslık, cömertlik, mertlik, dürüstlük, hakkaniyet, adalet, barışseverlik gibi çok önemli değerler dururken, Aşk-ı Memnu adlı televizyon dizisinde topluma “model insan” profilinde sunulan Behlül ve Bihter karakterleri adeta aile içi yasak aşk ilişkisini özendirmektedir.

Behlül ve Bihter karakterlerinin çalışmasına da gerek bulunmamaktadır.

Nasıl olsa, Adnan Ziyagil karakterinin nede olsa sınırsız finansal gücü vardır.

Ancak bu topluma “model insan” profilinde sunulan Behlül ve Bihter karakterlerinin hayatında olmayan “çalışma, sadakat, erdemlilik, dürüstlük gibi kavramlar”, Behlül ve Bihter isimleri konulan veya anılan karakterlere sempatiyle bakan çocukların hayatında olmak zorundadır.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

8 Kere Cevaplanmış to “Model İnsan Behlül ve Bihter”

  1. 1
    isimsiz Says:

    hayatta her şey insanlar içindir efendim, yarın kimin başına ne geleceğini kimse bilemez, ayrıca model almak akılla gerçekleşebilecek bir durumdur, aşk ise hislerle alakalıdır, hislerinize akıl yoluyla model bulmanız ne kadar mümkünse efendim edebi bir eserin uyarlandığı dizideki aşkın model alınması da o kadar mümkündür diye düşünüyorum.
    bilgilerinize....

  2. 2
    isimsiz Says:

    popüler kültürle alakanızı da çözemedik ama neyssee...

  3. 3
    ercan turgut Says:

    SEVGİLİ MUSTAFA KALEMİNE SAĞLIK. ÇOK GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ. AYRICA TÜRK TOPLUMUNUN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ DURUM MAALESEF BU. DİZİLERLE UYUTULAN BİR TOPLUM. AYRICA DAYATILAN KAREKTERLER. YOK EFENDİM ARAP ÜLKELERİNDE İZLENME REKORU KIRIYORMUŞ FALAN FİLAN. BU SÖYLEM GERÇEKMİDİR BİLEMEM. ANCAK BİLDİĞİM BİR GERÇEK VAR. AİLELER BU VE BUNA BENZER DİZİLERİ İZLEMEYE ALIŞTI.
    AİLE YAPILARI BOZULAKTA. HATTA YIKILMAKTA. AİLE TÜRK TOPLMUNUN TEMELİDİR. AİLE BİTERSE TOPLUMDA BİTER. ONUN İÇİN BİZE KATKI SAĞLAMAYAN BU TÜR DİZLERDEN UZAK DURMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM. AYRICA SORUYORUM. BU DİZİYİ İZLEYEN NE BULUYOR.

  4. 4
    isimsiz Says:

    tribünlere oynayanların sayısı artmış bakıyorum...:))
    izlemiyorum diyerek izleyenlerin sayısı da giderek artmakta anlaşılan:)))

  5. 5
    isimsiz Says:

    aynı zamanda sazanların da sayısı :))

  6. 6
    isimsiz Says:

    yazan ve yorumlayanların eline sağlık
    kesinlikle katılıyorum yazılanlara ve yorumlayanlara
    Allah kimseyi düşürmesin behlül ve bihter in konumuna
    esas olan aile dir aile de toplumun temelidir

  7. 7
    tamer Says:

    batılı tasvir zaf zihinleri idlal eder.
    (hak olmayan bir şeyi detaylandırmak bozulmamış zihinleri kirletir)

  8. 8
    isimsiz Says:

    işte bi tane daha



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank