content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Haz

Millet İradesi Tecelli Etti…

Millet İradesi Tecelli Etti… Kesin Olan İse, Ergenekoncular Kaybetti!

 Başlığına bakınca kaybeden siyasi partileri Ergenekoncu gördüğümden değildir. Ancak Ergenekoncularla gönül bağı olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Bu seçimlerde AK Parti karşıtlarının gönlünden geçen ise CHP-MHP koalisyon beklentisiydi. İşte bu seçenek kaybetti.

Ve en önemlisi ise, Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin İstanbul’da var olmuşlardı, İstanbul’da kaybettiler. Sonuçları ne mi olur? CHP’de çok büyük değişiklikler olmaz. Ancak birkaç ay içersinde Türkiye’de örgüt yapısında çok ciddi değişiklikler yapılır. Ya kendilerini yenilerler ya da küçülürler. Başka bir seçenek görülmüyor.

Başbakan Erdoğan, toplumsal
mutabakata gönderme yapar

Ortaya çıkan sonuçlar oldukça önemlidir. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın bu akşam toplumsal mutabakat, demokrasi ve istikrar üzerine bir konuşma yapacağını, bu yönde mesajlar vereceğini düşünüyorum.
Seçim sonuçlarının kesin mağlubu Ergenekonculardır. Hiç tartışmasız, bir dönem artık kapanacak. Ve hiç tartışmasız AK Parti’nin 4 yıllık iktidarıyla 2015 genel seçimlerine gideceğiz.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın anayasa değişikliği yapmadan, Cumhurbaşkanlığının yetkilerini artırmadan o makama aday olacağını düşünmüyorum.
Aday olduğunda ise Türkiye bir kez daha iki kutuplu olarak seçimlere gidecektir. Muhalefet ortak bir aday konusunda uzlaşamazsa, Başbakan Recep Tayip Erdoğan Türkiye’nin Abdullah Gül’den sonraki Cumhurbaşkanı olacaktır. Tabi ki, Gül ile çatışmaz iseler…

Tahminlerimde yüzde 10 yanıldım

Ayrıca seçimlerden 10 gün önce yazdığım yazıda; AK Parti’nin en fazla yüzde 45, CHP’nin yüzde 30, MHP’nin ise yüzde 11 ile 14 arasında oy alabileceğini yazmıştım. Yanıldım… Bağımsızların ise yüzde 7 ile en fazla 35 milletvekili çıkarabileceğini tahmin etmiştim.
Ve saat 21.21 ile ortaya çıkan tablo ise AK Parti’nin yüzde 50 ile zaferini ortaya koyuyor. BDP ise yüzde 6 civarında bir oy ve 35 milletvekili ile seçimlerin diğer zafer kazanan 2. siyasi partisidir.
Kesin seçim sonuçları AK Parti yüzde 50, CHP yüzde 26, MHP yüzde 13, Bağımsızlar yüzde 6. Bu kadar yanılgı kadı kızında da olur.

CHP ve MHP oyları,
referandum toplamı

AK Parti’nin en fazla 300 milletvekili, CHP’nin en az 170 milletvekili, MHP’nin ise en fazla 60 milletvekili, bağımsızlarında en fazla 35 milletvekili çıkarabileceğini yazmıştım. AK Parti 326, CHP yüzde 135, MHP 53, Bağımsızlar 36. Bu sonuçlar bir iki milletvekili olarak oynar. İtirazlar filan derken ortaya çıkan tablo şunu gösteriyor. AK Parti tek başına hükümeti kurar. Anayasayı BDP’nin desteğine rağmen değiştiremez. Anayasa değişikliğini ise halkın oyuna götürebilmesi için ise BDP’nin desteğine ihtiyacı var. Bu mümkün mü? BDP’nin isteklerine evet derse neden olmasın? Halkın oyuyla yeni anayasa kabul edilir mi? Şayet BDP ile ittifak yaparsa kabul edilir.
Ortaya çıkan sonuç şunu gösteriyor. CHP ve MHP’nin toplamı yaklaşık yüzde 40. AK Parti ise yüzde 50. Anayasa değişikliğinde ‘hayır’ oyları yüzde 42, ‘evet’ oyları ise yüzde 58 idi. Toplayın BDP ile AK Parti’nin oyunu 2010 sonuçlarına ulaşırsınız.

İstanbul’da Kılıçdaroğlu ve
Tekin kaybetti!

İstanbul sonuçları ise benim için tam bir sürpriz. İstanbul’da 2009 yerel seçimlerinde il genel meclisinde AK Parti yüzde 40.2, CHP yüzde 33.6, MHP yüzde 7.2, Saadet Partisi ise yüzde  7.2 oy almıştı. Dün yapılan seçimlerde ise AK Parti yüzde 49.4, CHP yüzde 31.2, MHP yüzde 9.44, Saadet Partisi ise yüzde 1.59 oy aldı. Saadet Partisi’nin yüzde 5.6 oyunun tamamını AK Parti’nin aldığını görüyoruz. CHP ise iki yıl önce yapılan seçimlere göre oylarını yüzde 2.4 oranında düşürürken, MHP yüzde 2.2 oranında artırmış. Bu ise CHP ve MHP seçmeni arasındaki geçisi gösteriyor.

Bölgemizde ise sürpriz

3. seçim bölgesinde AK Parti ve CHP arasında çok büyük bir fark beklemiyordum. Kocaman yanıldım. AK Parti’nin yüzde 49, CHP’nin ise yüzde 30.5 oranında kalması tam bir sürpriz oldu. Ve ilk defa İstanbul’da AK Parti Türkiye geneline yakın oy aldı. Ve çok önemli bir sonuç.

Silivri’de Tülay Kaynarca sürprizi yaşandı. Kaynarca’nın yerelden aday olması AK Parti oylarını zıplattı. Bu sonuçlar yerel seçimler için CHP’ye tehlike sinyali demek. Son iki yıldaki yerel iktidarın da başarısızlığının bir belgesi.

Aynı sonuç Çatalca için de geçerli. CHP’nin yüzde 41.5, AK Parti’nin yüzde 38.2 oy oranı, AK Parti’nin başarı hanesine yazılır. Çatalca ve Silivri’de köylerin seçim sonuçlarını çıkarın göreceksiniz ki, merkezde AK Parti’nin büyük başarısını görmek mümkün.
Aynı sonuç Büyükçekmece için de geçerli. AK Parti yüzde 44.9, CHP yüzde 37.7 sonuçları, yerelde çekişmenin büyüyeceğini gösteriyor.
Bölgemizde CHP’nin kalesi olan Avcılar’da ise AK Parti’nin oylarının yüzde 42.8’e çıkması, CHP’nin ise yüzde 40.13’e düşmesi önümüzdeki günlerde ilçe içersinde tartışmaları büyütecektir.

Esenyurt’ta ise AK Parti’nin tartışılmaz çok büyük bir zaferi var. AK Parti hedeflediği 120 bandına 117 bin oyla ulaşmış görünüyor. Yüzde 48.5 oranı çok ciddi bir oydur. CHP’nin ise yüzde 30.12 bandında kalması ise oldukça önemli. Ayrıca 2009 seçimlerinde 28 bin oy alan BDP’nin 20 binde kalması şunu gösteriyor: Yerelde BDP’yi tercih eden Kürt seçmenler genelde AK Parti’yi tercih ettiler.
Son söz. Türkiye 7 coğrafya bölgesinden oluşuyor. Tamamında AK Parti 1. Bu gerçek tartışılmaz. Seçimlerden önce demiştik, 2023 hedefine AK Partili ya da AK Partisiz yürünecektir. Görülen o ki, bu hedefe AK Parti’yle yürünecek. Ve Anayasaya değişecek. Hem de Kürtlerin desteği ile…
Başsağlığı
Seçim sonuçlarını beklerken sevgili meslektaşım ve arkadaşım Başakşehir Belediye Basın Danışmanı Bektaş Erdoğan’ın vefatını öğrendim. Sevenlerinin başı sağolsun. Koşturmaca içinde hayatı ve dostlukları unutuyoruz.Toprağın    bol, mekanın cennet olsun sevgili Bektaş…

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank