content

06 Mar

Melatonin Eksikliği Kalp Krizi Riskini Artırıyor

British Medical Journal’ de yayınlanan araştırma kadınlarda melatonin salgısındaki azalmanın vücut kitle endeksini ve kalp krizi riskini artırdığını ortaya koydu.

Nurses’ Health Study kapsamında gerçekleştirilen araştırmada 209 vakada ölümcül olan veya olmayan kalp krizi tespit edildi ve bunlar 209 kişilik kontrol grubu ile kıyaslandı.

Gece melatonin salgısı sabah idrarında 6- sulfatoxymelatonin konsantrasyonları ölçülerek belirlendi.

En düşük melatonin seviyelerine sahip olan kadınlarda kalp krizi riski en yüksek olanlara oranla 1.51 misli fazla kasa fişibulundu.

İdrarda bu maddede her bir ünite azalmanın kalp krizi riskini 1.4 misli artırdığı, en yüksek değerlere sahip olan kadınlarda senede her 100 bin kadından 84’ ünün en düşük değerlere sahip olanlarda ise 100 bin kadından 197’ sinin kalp krizi geçirdikleri hesaplandı.

Araştırmacılar bu sonuçları, kadınlarda kalp krizi için melatoninin değiştirilebilir bir risk faktörü olduğu şeklinde yorumluyorlar ve buna dayanarak yeni girişimlerin geliştirilebileceğini iddia ediyorlar.

Bu amaçla randomize kontrollü çalışmalarla melatoninin kardiyo-vasküler risk faktörleri üzerine etkisinin araştırılmasını tavsiye ediyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Melatoninin kalp-damar hastalıkları üzerine olan etkileri zaten biliniyor.

Üstelik de düşük melatonin seviyelerinin diyabet, obezite, hipertansiyon ve kanserlerle ilişkisini gösteren de pek çok çalışma var.

İKİ: Melatonini yükseltmek için melatonin hapı içmeye gerek yok.

Nasıl yeterli D vitamini seviyelerine sahip olabilmek için hap içmiyor “adam gibi” güneşleniyorsak yeterli melatonin seviyeleri için de geceleri “adam gibi” uyumak gerekiyor.

Kaynak:
http://www.pharmacytimes.com/resource-centers/vitamins-supplements/melatonin-and-myocardial-infarction-whats-the-association

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank