content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Ağu

Medeniyetin Finansmanı

“Medeniyet Sorun Olmaktan Çıksın” başlıklı dünkü yazımda kentsel ve kırsal alan yol çalışmalarının; bütüncül bir yaklaşımdan uzak olduğunu, küçük mesafeler halinde projelendirildiğini dolayısıyla küçük bütçeli ihalelere kaliteli iş üreten büyük firmaların katılmadığını, ihaleyi alan küçük firmaların istisnaları hariç hizmet kalitelerinde sorunlar yaşandığını hatta kurumlarımızın bazen iş devam ederken bazende bittikten sonra bozulmalar olması durumunda muhatap bulmakta zorlandıklarını, konunun giderek çok parçalı hal aldığını ve sorunun çözümü için büyükşehir sürecinin fırsat olduğunu söylemiştim.

2.080 km si imarlı ve 24.320 km si kırsal alanda olmak üzere toplam 26.000 km yol ağımız var.

26.000 km lik yol ağımızın yaklaşık 8.000 km lik kısmının şehir içi ve köyler-mahalleler arası grup yollar olduğunu, geri kalan 18.000 km nin ise köy içi mahalle yolları yani tali yollar olduğunu kabul edelim.

Ana yolların sıcak asfalt-beton diğer yolların stabilize olarak inşa edileceğini farz edelim. Ayrıca bu yolların ortalama % 25 inin düzgün olduğunu düşünelim.

Dolayısıyla 6.000 km sıcak asfalt-beton, 13.500 km ise stabilize isteyen yolumuz var diyebiliriz.

Stabilizeyi ortalama 50.000 TL/km (KDV dahil), sıcak asfalt-betonu ise 200.000 TL/km (KDV dahil) bedelle ihade edebileceğimizi düşünüyorum, iddia ediyorum. (bu konuda örnekler var, konuşabiliriz)

Bu durumda Ordu’nun yol sorununun ortadan kaldırılması için çok genel olarak 1,9 MİLYAR TL ye ihtiyacının olduğu ortaya çıkar.

Bu rakama il-ilçe tüm yollar dahil olduğu için Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin tüm yol bütçeleri bir havuzda toplanarak finansmanı sağlanmalıdır.

Büyükşehir + 19 ilçe belediyemizin kent içi ve kırsal alan yol bütçeleri birleştirildiğinde yıllık 100 MİLYON TL civarı bir rakamın oluşacağını düşünüyorum.

Yolların tamamı ihale edilince; yedek parça, bakım onarım, yakıt, şoför, diğer teknik eleman gibi bir çok maliyetimiz ortadan kalkacak, daha az sayıda teknik personel ve araç parkı ihtiyacı ortaya çıkacak, bu durum ciddi anlamda tasarruf sağlayacaktır. Büyükşehir + 19 ilçemizde yapılacak; yedek parça, bakım onrarım, yakıt, şoför, diğer teknik eleman ve araç parkı tasarruflarıyla ilave bir 50 MİLYON TL yatırım bütçesinin oluşacağını düşünüyorum.

Dolayısıyla ilimiz tüm yol ağının finansmanı için yıllık 150 MİLYON TL lik bir yatırım bütçesi ortaya çıkacaktır.

Ayrıca, Büyükşehir Belediyemizin merkez kampüsü (eski Özel İdare Kampüsü) gibi ticaret alanı olabilecek ve bu kadar değerli bir arsa üzerinde ve merkezde olması şart olmayan alanlar değerlendirildiğinde en az 400 MİLYON TL lik ve bir defaya mahsus olmak üzere finansman oluşturulabilecektir.

1,9 MİLYON TL lik finansman ihtiyacından arsa satışlarıyla oluşacak 400 MİLYON TL lik kısım çıkınca geriye 1,5 MİLYAR TL kalır. Bu rakam yıllık 150 MİLYON TL yatırım bütçesi ile 10 yıllık yatırım ve tasarruf bütçesine denk düşer.

Bu yatırım bütçesi temlik edilerek çok uygun faizli uluslararası fonlarla 1,5 MİLYAR TL çok rahat finanse edilebilir diye düşünüyorum.

Her yıl çile çekmekten ve kimseyi memnun edememektense, üzerinde bir yıl kafa yoralım ve meseleyi kökten halledelim diyorum. Ne dersiniz?

Geçmişte özel idaredeki görevim döneminde bu hesapları çok yaptık, kimseyi suçlamak istemem ama sonuç olarak geldiğimiz noktada o dönemdeki kurumumuzun teknik yönetimleri de benzer kanaatte olmasına rağmen demekki sözümüzü dinletemedik.

Zamanı gelince benzer yöntemleri hayata geçirenler elbet bulunur, ama neden gecikelim ki. Kamunun 1 TL si 78 milyon insanımızın vebali demektir.

ÖZETLE, yol medeniyetse “MEDENİYET SORUN OLMAKTAN ÇIKSIN” diyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank