content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Nis

Kutlu Doğumla Ne kadar İlgiliyiz?..

Efendimiz, peygamberimiz, iyi ki geldiniz.. Bizim için “….Ümmetî! Ümmetî! …." diye Rabbine yakaran kainatın en güzel insanı..

Sizi anamızdan, babamızdan, çocuklarımızdan, en çok sevdiğimizden daha çok seviyoruz, Eeey Nebiler nebisi!...
.

Doğum günü kutlarız kendimizin yada sevdiklerimizin.. Mutluluktan uçtuğumuz en sürpriz hediyelerle…
.
Peki ya size biri dese ki,
bu dünyada her ne yaşanırsa yaşanmış olsun (kul hakkı hariç) ebedi dünyaya intikal ettiğimizde, o büyük mahşer günün de, yer gök hesaba çekilirken, bir sihirli el kolunuzdan tutarak çekip çıkarsa ve doğruca cennetin yoluna koysa ne vermezdiniz!..
.

İşte böyle biri var.
Hz peygamberimiz, yarın yevmi kıyamette, bu dünyadaki amellerimizden hesaba çekilirken,
Evlat ana-babayı, ebeveyn- evladı,
Karı kocayı, koca kadınını,
Hiç kimse en sevdiğine bir gram sevap vermezken, daha doğrusu biri birini görecek gücü olmazken,
O Sevgili,
bizim için Secdeye kapanarak;
“….Ümmetî! Ümmetî! …." diye ağlayarak,
Rabbinden, ümmetinin affını isteyecek ve Melekler;
O'na "Artık başını kaldır! Şefaat et, şefaatin kabul edilecek!" sözünden sonra salavat getirenlere şefaat ederek cennetin yolunu tutacak..

Bu ne mutluluk Allahım!...............

Şimdi neden biz bu güzel insanın Doğum gününü kutlamayalım.

Ve de çok şükür kurumsal etkinliklerle kutlamaya başladık....

Diyanetin Şimdiye kadar yapabildiği şeylerin en güzeli bu galiba; Kutlu Doğum Haftası..

Hepimizin bildiği gibi Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevi, asırlardır milletimiz tarafından ‘Mevlid Kandili’ olarak kutlanmaktadır.
Mevlid Kandili ilk defa 13. asırda Erbil Atabeği Muzafferüddin Gökbörü tarafından iki ay süreyle kutlanmaya başlandı. Mevlid Kandili münasebetiyle ilim adamları bir araya gelip ilmi, fikri sohbetler yapıyor, halk sokaklarda mevlidi bir bayram havasında kutluyordu.

Süleyman Çelebi’nin kaleme aldığı Vesiletü’n Necat isimli şiirin, Mevlid adıyla, yüzyıllardır sevinçte, tasada, doğumda, ölümde okuna gelmesi ve bu geleneğin bugün de canlı bir şekilde devam etmesi, Peygamber sevgisi etrafında teşekkül eden milli ruhun ifadesidir.

Yüce dinimiz, huzurlu ve mutlu dünyanın en büyük hayat kaynağıdır. Bu noktadan hareketle dini tefekkürü cami dışına taşırmak, değerli ilim adamlarımızın araştırmalarını ve düşüncelerini halka aktarabilmek için Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, "Kutlu Doğum Haftası" olarak dolu dolu kutlamak çok ilmi bir girişimdir..

Mevlidi, Türk kültürünün sağlam bir mesnedi, milletimizi birlik ve bütünlük içinde aydınlık geleceğe taşıyacak sağlam bir gelenektir. Hafta dolayısıyla hazırlanan programlar belirlenirken gözetilen gaye hep bu olmuştur.
Takip ettiğimiz geleneğin gücü ve bunun hâlâ milletimizin gönlünde dipdiri yaşaması, gelecek için bizleri umutlandırmaktadır. Yüzyıllardır görülmüştür ki Türk Milleti inançlıdır, hoş görülüdür, dinî inançlarını bir kavga konusu olarak değil, barış ve huzur kaynağı olarak görmektedir.

Unutulmamalıdır ki, insanlık için en güzel rehber; bütün güzellikleri bünyesinde toplayan ve güzel ahlâkı tamamlamak için gönderilen Hz. Peygamber, model ise Peygamberimizin insanlığa sunduğu modeldir.
Çünkü O, tam bir anarşi ve kargaşa ortamında, insanlık için bir güneş olmuş, çirkinlikleri güzelliklere tebdil etmiştir.
İnsanlık O’nun getirdiği yüce değerler ve prensipler doğrultusunda büyük medeniyetler kurmuş, kaybedilen haklarına kavuşmuş, fıtratında var olan yüce değerlerin farkına varmış, kadın erkek Allah’ın ve cemiyetin huzurunda eşit olmanın hazzını tatmıştır.
İslam medeniyeti Kur’an ve Hz. Peygamberin sünnetinden kaynaklanan, evrensel ahlak ilkeleri ve insan hakları ile ilmi anlayış üzerine bina edilmiştir.

Zira İslam Medeniyetinin esası, İslam dininin hikmet ve adaleti üzerine kurulmuş olduğundan, ilmi ve irfanı öğretmiş, zulmü ve zoru yasaklayarak, haksızlıklara karşı koymayı hedef almıştır. Şurası bir gerçektir ki Cenab-ı Hak, insanın kendisi ile olan ilişkisini iman ve ibadete bağladığı halde, insanın diğer insanlar ve eşya ile ilişkilerini ahlak ve hukuk kurallarına bağlamıştır. Kamil bir insan, bu ilişkilerini yerli yerince ve dengeli bir biçimde yapan kişidir. İşte Hz. Muhammed, bunu sağlayan ve bize örnek olan insandır.

…………………………..

Diyanet Vakfının Genel olarak hazırladığı 2010 Kutlu Doğum Haftası programlarında yer alan faaliyetler şu şekildedir:

-"Üçüncü Bine Girerken Türkiye" konulu bir sempozyum yapılacaktır.
— Yine her yıl olduğu gibi bu yıl da "İslâmi Araştırmalar Ödülü" yarışması gerçekleştirilecektir.
— Türkiye genelinde "İslâm ve Çalışma" konusunda panel ve konferanslar düzenlenecektir.
— Yine bu yıl Üniversite gençliğinin katılacağı "Açık Oturum", lise gençliğinin katılacağı
"Münazara" ve bütün gençlerimizin katılabileceği "Şiir ve Müzik Şöleni" düzenlenecektir. Bu şölende gençlerin ilgi gösterdiği şairler şiir okuyacak, ses sanatçıları ve ozanlar da bestelerini
Seslendireceklerdir.
— Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kutlu Doğum Haftası yurtdışında da çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır.
Bu sene Bakü, Osh ve Aşkabat’da mahallindeki ilahiyat fakültelerinin öğretim üyelerinden 3’er kişi, Üsküp, Bahçesaray, Kosova ve Kıbrıs’ta ise Türkiye’den gönderilecek 2’şer kişilik ekiplerce, Kazan’da ise Moskova Din Hizmetleri Müşaviri ve Türkiye’den gönderilecek bir temsilcinin katılımı ile panel ve konferanslar düzenlenecektir. Ayrıca Avrupa ülkelerinde Kutlu Doğum Haftası programları icra edilecektir.
— Çocuklara yönelik olarak, "Çocuk Şarkıları ve İlahileri Güfte Yarışması" başlattık. Bu yarışma gazete ilanlarıyla tüm yurda duyuruldu. Yarışma neticesinde çok güzel güftelerin
Çıkacağını ümit ediyoruz.
— Kur’an kurslarında eğitim gören öğrencileri araştırmaya teşvik etmek amacıyla "İslam ve Çalışma" konulu bir yazı yarışması düzenledik. Bu yarışma için Diyanet İşleri
Başkanlığımız ile işbirliği yapılarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an kurslarında eğitim gören öğrencilerin yarışmaya katılmaları teşvik edilecektir.
— İlköğretim çağındaki çocuklarımızın Kutlu Doğum Haftasına ilgilerinin çekilmesi ve çocuklarımızın dini duygularını şiirle ifade etmelerini temin amacıyla "İlköğretim Okulları Arası Dini Nitelikli Şiir Yarışması" düzenledik.
— Balkan, Kırım ve Kıbrıs Türkleri Arasında "Dini Muhtevalı Şiir" yarışması da bu yılki faaliyetleri arasında yer almaktadır.

…………………

Türkiye Diyanet Vakfını, örnek insan Hz. Peygamberimiz Muhammed’in (SAV) evrensel prensiplerini ve insanlığa getirdiği yüce değerleri, günümüz şartlarını da dikkate alarak insanlığa ulaştırmak amacıyla düzenlediği bu ‘ Kutlu Doğum Haftası’ ihdasından dolayı teşekkür ediyoruz..
Mevlid’le ifadesini bulan kültür atmosferi, bu geleneğin devamıdır. 1989’dan beri icra ettiğimiz programlardan devşirdiğimiz fikir ve kültür iklimi, Türkiye Diyanet Vakfı’nın hayırlı bir yolda olduğunu göstermektedir.
.
Hangi ilde olursak olalım. Lütfen bir günümüzü Sevgililer sevgilisine ayıralım. Çocuğumuzun elinden tutup Eyüp Sultana, Feshane’ye, Hacıbayramveli’ye, Sultanahmet’e gidelim., Bir etkinliğe, konferansa gidip bilgilerimizi tazeleyerek yüreğimizi hafifletelim.
Bakınız yarın Rasulullah sizden nasıl hoşnut olacak ve size nasıl Şefaat edecek…
Ne mutlu bu şefaate nail olana..

Mehmet BALLI Araştırmacı yazar

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

5 Kere Cevaplanmış to “Kutlu Doğumla Ne kadar İlgiliyiz?..”

  1. 1
    murat durmaz Says:

    benim bir huyum vardır bunu sizinle paylaşmak isterim her gece kesinlikle 30 selavatı şerif getirmeden yatmam çoçukluğumdan buyana edindiğim huy ve kuraldır siz sayın mehmet bey bizleri bu konuda bilgilendirdiğiniz için inşallah peygamber efendimizin şefaatine nail olursunuz saygılarımla

  2. 2
    Mballı Says:

    Teşekkürleeeeeer,
    Tüm Güzel Dostlara.....
    Okuyabilen, okutabilen,
    İki satır yorumla katılabilen,
    Dua edebilenle ne mutlu....
    Bu dünyanın sadece ve sadece bir imtihan dünyası olduğu şuuruyla,
    Rasulüne sarılan,
    İnsanlara Tebessüm edebilen,
    Tüm Güzel İnsanlara Selam olsun..
    Ayrıca
    Yarın yayınlanacak olan;
    'Yaktığınız O Otobüs Var ya Sizin …...'
    Makalemi de okumanızı tavsiye ederim.
    Sevgiyle kucaklıyorum..

  3. 3
    Osman Akarsu Says:

    Zorluk her şeye değer kazandırıyor.
    Bolluğun verdiği doygunlukdur zevkımızı en fazla körelten.
    zevkimizi en fazla bileyen, coşturan şey ise, özlediğimizi azve zor bulabilmektir.
    "Karanlıklar aydınlığa bıraktı yerini."
    Tıpkı şimdiki karanlıkların aydınlığa muhtac olduğu zamanlardı.

    Üstadım, Allah sonsuz razı olsun İnşaallah.
    İşlerinin rast gelmesi niyazı ile,
    sağlıcakla kalınız.

  4. 4
    acarkan Says:

    peygamberimize selat ve selamlar olsun

  5. 5
    Ahmet GÖKÇİMEN Says:

    Degerli kardesim, yazılarını imkan buldukca takip etmeye calışıyorum.İnsanların amacsız ve basıbos dolanmayı, calışmak ve faydalı olmak icin ugraşmaktan evla gördügü modern zamanlarda yasadığımız toplumun ve bütün insanlığın değerler binasına eliyle, diliyle, kalemiyle velevki bir tuğla olsun koyabilen insanlara ne mutlu.
    Kaleminize sağlık.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank