content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Şub

Kooperatiften Sofraya

Ayıptır söylemesi, kimi zaman arkadaşlarla Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent AŞ’nin işlettiği Ocakbaşı Et Restoran’a gideriz. Bu zamanda öyle et restorana gideriz demek ayıp tabii. Ama konu başka... Yaşadığım yerden uzak olmasına karşın bizleri

karşı yakaya geçirten güç, kaliteli ve lezzetli yiyecekler ile uygun fiyatlardır. Ne zaman gitsek tıklım tıklım. Doğrusu 40 yıl geçse kendileri için bu güzel düşüncelerimi köşe yazısında iletmek aklımdan geçmezdi.

Ancak yeni uygulama yazılmayacak gibi değil. Ege Bölgesi’nde faal 25 kooperatiften alım yaparak, üretici ile tüketici arasında köprü oluşturmaya başladılar. Köylünün, küçük üreticinin emeği direk sofrada.

Yerelden kalkınmaya hizmet eden, üreticiyi destekleyen güzel fikir... Ben şef garsonu tebrik ettim, o başta Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve diğer yetkililere iletsin!..

ÜRETİCİDEN RESTORANA

Tesisteki tüm kahvaltılık ürünler, et ve uygun malzemeler Ege’deki kooperatiflerden temin ediliyor. Kooperatiflerin ürünleri restoranda kilo ile et, kilo ile kahvaltı olarak da satılıyor.

Yakında Kent Koop Gıda Market’in de açılacağını öğrendik. Umarız Kooperatiften Sofraya Modeli’ Ege’de çoğalır.

Diğer belediyelerin sosyal tesis ve restoranları, zincirin halkaları olarak büyür. Belki bazı restoranlar kapılarına ‘Ege kooperatiflerinin ürünleri burada’ çıkarması yapıştırır. Hollanda’da kimi menülerin altında ürünlerin satın alındığı kooperatiflerin adı yazar. Avrupa’da sanayi yıldızı olarak bilinen kentlerde dahi tarımsal örgütlenme büyük değer taşır. COPA, COGECA ve CEJA gibi devasa üst örgütlenmeler, en küçük üreticiye sahip çıkar.

MODERN YÖNTEMLER

Ege Bölgesi’nde 2 bine yakın tarım kooperatifi mevcut ancak faal ve etkin olanlar 300 civarında. Günümüzde küçük üreticinin ayakta kalması, tröstlere ve zor şartlara direnmesinin yolu kooperatifleşmeden geçiyor.

Tarımsal üretimini geliştirip pazarlama olanaklarını artıran üretici, köyünde mutlu yaşıyor.

Kooperatifleşme, köyden kente göçün azalması, veriminin artması ve ortak kullanım sahaları oluşturmak gibi yüzlerce katkı sağlıyor. Şüphesiz modern yöntemlerle işletilen üretici birliklerinin gücü önemli.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun takdir gören üretici desteğine şimdi Karşıyaka da farklı modelle katılmış oldu.

Brezilya’dan ithal angusları soframıza çözüm diye koyan beceriksizliğe inat üreticinin önünü açan, büyük küçük her katkı bence takdir edilmeye değerdir.

Yeşeren filizler

Hazır Karşıyaka Belediyesi’nin bir çalışmasından den söz etmişken önceki gün 1 yaşına basan Karşıyaka’nın Filizleri projesine değinmeden olmaz. Apartman sakinlerinin ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine maddi destek sağlamalarıyla başlayan projeye zamanla esnaf, taksi durakları da katılmış. Bu proje de, ‘Kooperatiften Sofraya’ gibi Türkiye’ye yayılması gerekli bir model. Umarım 300 olan burslu öğrenci sayısı ileride 30 binleri, 300 bini bulur. Ses getiren projeler başlatan Karşıyaka Belediyesi’ni ‘Allah tamamına erdirsin’ dileklerimle kutluyorum.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank