content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Ağu

Koltuk ve Yatak Batmalı!

Saygıdeğer okurlar,05 Ağustos 2010 Perşembe akşamına kadar okunan Ezan ve Sala’ların üzerine o tarihte okunan Sala ve Ezan Tuz Biber olmuştur. Henüz ayakta olan bütün vatandaşlar düne kadar olduğu gibi dün ve hala okunan Ezan ve salalardan açıkça söylemek gerekirse çok hoşnut değiller. Ezan ve Sala duyulduğunda dinleyenlere Koltuk ve yatak batmalı ve içinden gelen büyük bir sevgi ve sevda ile gerekeni yapmalıdır. Ama bizde öylemi, hayır değil! Ezan ve Sakla Allah eksikliğini göstermesin konuyla ilgili görevli tarafından saati geldiğinde görev ifa edilmiş olmak için yangından mal kaçırırcasına icra ediliyor.

İnsanlar Ezan’ı ve Sala’yı duymuş duymamış pek önem arz etmiyor.

Eğer önem arz etmiş olsa, Ezan ve Sala okunurken İnsanlar İstiklal marşını duyduğu yerde nasıl Ok gibi çakılıp kalıyorlar ise, evlerinde ve işyerlerinde insani görevlerini kendilerine çeki düzen vererek yerine getirirler. Ama ne yazık ki Ezanı ve Salayı duyamıyorlar! Hepsi bu! Her işte olduğu gibi Ezan ve Sala okumakta da büyük hak ve vebal vardır. Yapılan görevin hakkı, görevi en mükemmel şekilde yerine getirmekle ödenir ve ödenmelidir. Çünkü vebali ağırdır.

Ülkemiz, İl’imiz ve Bölgemizde Ezan ve Sala’ya kadar daha nice hayati önem arz eden onlarca konu varken her kesimden vatandaşın konuya temasları iç dünyamıza hükmeden bu konuyu okurlarımızla paylaşmak adına öne almamızı gerektirdiği için İnternette yaptığım kısa bir gezinti sonunda paylaşmaktan onur duyduğum Gazeteci Yazar Ali Oktay Beyin “Camide müzik var” başlıklı köşe yazısından alıntılar yaparak, sorumlularımıza halkımızın Güzel Ezan ve Sala okunması istek ve taleplerini iletmek adına bu hafta güzel Ezan ve Sala Okumanın kural ve kaidelerine değinmek istedik.

Ülkemizde olduğu gibi İl’imiz ve Bölgemizde Ezan ve Sala’ya kadar işlenmesi gereken daha nice sorun ve konular var. Ancak Dinimiz ve din görevlilerimizde, gerek ülkemiz gerekse insanlarımız adına olmazsa olmazlarımızdan olduğuna göre, Ezan ve Sala okunurken vatandaş nerede ne işle meşgul olursa olsun Ezan ve Sala sesini duyduğu an şu ankiler gibi bu adama hiç mi yedirip içirmemişler sesi dahi çıkmıyor, ya da bu sesi duyanlar neler hissederler gibi sözlerle tenkit etmeleri yerine, Allah’ım sana binlerce kez şükürler olsun, bu ne müstesna bir ses, bu ne güzel Ezan ve Sala okumak, ruhum okşandı. Hoca efendi çok güzel ezan veya sala okudu, ömrü uzun olsun,Allah gücüne güç katsın diyerek memnuniyetini dile getirmelidirler.

Eskiden din görevlileri arasında dahi ağız içinden de olsa konuşulması, sakıncalı bulunmaktan ziyade abesle iştigal olarak değerlendirilir ve bu şekilde algılanırken, bugün artık sade vatandaşlar tarafından bile orada, burada, kısacası her yerde yüksek sesle konuşulmaya başlanan Ezan Müslümanlıkta namaz vaktini bildirmek ve namaza çağırmak için minareden yüksek sesle ve makamla okunan, kalıplaşmış kutsal sözdür ve Müslümanlıkta öyle kabul görmüştür.
Ancak her işte olduğu gibi Ezan ve Sala okumanın da din adamlarımız tarafından belirlenmiş ve halkımız tarafından kabul görmüş belirli bir kuralı ve kaidesi vardır. Yani, Ezan ve Sala okumanın kendine mahsus bir usul ve erkânı vardır. Öncelikle ve özellikle Müezzin efendinin son derece güzel ve nefis bir sesinin olması, hatta musiki bilgisinin bulunması öncelikle aranan şartlardandır.

Bugün birçok camide okunan ezanlar ne yazık ki dinleyende o müthiş tesiri uyandırmaktan uzak. Mikrofonu her eline alanın değil, güzel, etkileyici, hisleriyle okuyabilecek müezzin veya kişilerin okuması o kadar önemli ki. Eski İstanbul’da Hafız Sami Efendi ile Hafız Kemal’in karşılıklı ezan okumaktaki ustalıkları o dönem insanlarının hafızalarındadır. Öyle ki ezan okumak bir sanat haline gelmiştir.

Genel itibarıyla sabah ezanı, saba, öğle ezanı hicaz, ikindi ezanı hicaz, akşam ezanı rast veya hicaz, yatsı ezanı hicaz, rast veya Bayati gibi makamlarda okunur. Ezan ve Sala İl’imiz ve Bölgemizde de yukarıda izah edildiği şekliyle işinin ehli din görevlisi tarafından okunarak dinleyenlere koltuklarını ve yataklarını diken etmelidir diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Koltuk ve Yatak Batmalı!

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank