content

14 Mar

Kolesterol İlaçları Kanser İlacı mı Oluyor?

hastaların statin kullanıyorlarsa 18 ay, kullanmıyorlarsa 19 ay yaşadıkları tespit edildi.

Her iki grupta da hastaların yüzde 43’ üne kemoterapi uygulandı. Statin kullananlarda cerrahi girişim ve lokal tedavi oranları sırasıyla yüzde 24 ve 28 iken, bu oranlar statin kullanmayanlar için yüzde 18 ve 15 idi.

Statin kullanmayanların yüzde 15’ ine hiçbir tedavi uygulanmazken, bu oran statin kullanan grup için yüzde 9 idi.

Yüzde 73’ ü erkek, yüzde 66’ sı beyaz ırktan olan hastaların ortalama yaşları 63’ tü. Hastaların yüzde 71’ i evre III veya IV’ deydi.

Texas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi uzmanlarından Dr. Chae “Bu bulguların geçerliliğinin büyük bir ileriye dönük çalışma ile doğrulanması gerekir” diyor (2).

Kolesterol ilaçları kansere çare olabilir

Kolesterol, hücre membranının temel taşı ve hücrenin hayatiyetini sürdürebilmesi ve çoğalabilmesi için de olmazsa olmaz bir madde. Kolesterol üretimi azaldığında kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalmaları da önlenmiş oluyor.

Statin alanlarda kanserden ölümlerin daha az olmasının farklı mekanizmalarından en mantıklısı, çoğalmaları ve yaşamaları için kolesterole ihtiyacı olan kanser hücrelerinin kolesterol azlığında bunu gerçekleştirememeleri olabilir.

Bundan 4 ay kadar önce “Kolesterol ilacı kullanmak cinayetle eşdeğer olabilir” başlıklı yazımda Danimarka’ da yapılan bir araştırmadan bahsetmiştim (3).

1995-2007 tarihleri arasında kanser teşhisi konan 40 yaşın üzerindeki 300 bin hasta 2009 senesine kadar takip edilmiş ve bunlar içinde statin kullananlarda kansere bağlı ölümlerin bu ilacı kullanmayanlara göre yüzde 15 daha az olduğu gösterilmişti (4).

Daha önce de statinlerin anti-kanser etkisi olduğu biliniyordu ve birçok gözleme dayalı araştırmada kolesterol ilaçları kullanımı ile kanser insidansı arasında ters bir ilişki olduğu belirlenmişti (5, 6).

Gelelim neticeye

BİR: Statinlerin kanserli hastaların yaşama sürelerini uzatması bunların bir bakıma sağlıklı insanlar için ne kadar tehlikeli ilaçlar olabileceklerini ortaya koyuyor.

Statinler kolesterol sentezini azaltmakla kalmayan, hücrenin temel fonksiyonlarını bozan hatta onun ölümüne bile yol açabilen ilaçlar.

Statinlerin öldürdükleri hücreler kanserli hücrelerse mesele yok ama ‘statinlerin kanserli hücrelerle vücudun sağlıklı hücrelerini ayırt edebilecek kadar akıllı olduklarını sanmıyorum’.

İKİ: Kolesterol ilaçları, kalp-damar hastalıklarını ve bunların komplikasyonlarını önlemede işe yaramayabilir ama bunlardan etkili kanser ilaçları geliştirilirse buna hiç şaşırmamak lâzım.

Statinlerin anti-kanser etkileri üzerinde ileriye dönük, daha geniş kapsamlı, ayrıntılı çalışmalar yapılması çok doğru olur.

Üstelik bunların patent süreleri de dolmuş olduğu için kanser tedavisi ‘neredeyse bedavaya’ gerçekleştirilebilir.

ÜÇ: Kanseri olmayan insanlara ‘kanser ilacı vermenin doğru olup olmadığı iyi düşünülmelidir’.

KAYNAKLAR

1. https://meetinglibrary.asco.org/content/106114-133

2. http://www.familypracticenews.com/news/cardiovascular-disease/single-article/statins-may-reduce-mortality-in-hepatocellular-cancer/759ab852982503434655e08251b6bf9d.html

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/16/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/statin-kullanmak-cinayetle-esdeger-olabilir/

4. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1201735

5. http://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/2008/06000/Statins_and_cancer__a_meta_analysis_of.12.aspx

6. http://journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/publishahead/Statins_and_primary_liver_cancer___a_meta_analysis.99707.aspx

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank