content

21 Ara

Kan Yapıcı İlaca 762 Milyon Dolar Ceza

Dünyanın bir numaralı bio-teknoloji firması Amgen, anemi yani kansızlık tedavisinde kullanılan Aranesp isimli ilacını illegal olarak pazarladığı suçlamasını kabul ederek açılan davalara karşı toplam 762 milyon dolar ceza ödemeye razı oldu.

Amgen’ e yöneltilen suçlamalardan biri, sadece kemoterapi gören kanser hastalarındaki anemilerin tedavisi için ruhsat alan Aranesp’ i, kemoterapi almayan hastaların anemisinde de kullanmaya teşvik etmek.

Buna “endikasyon dışı” ilaç kullanımı adı veriliyor.

Zaten daha sonra Amgen tarafından desteklenen bir çalışmada kemoterapi görmeyen hastalarda Aranesp kullanılmasının ölüm riskini artırdığı da belirlendi.

Firmaya yöneltilen ikinci suçlama ise ilacın “daha seyrek ama daha yüksek dozlarda kullanılmasını” teşvik ederek ilaçlarının daha sık uygulama gerektiren rakip ilaç Procrit’ e tercih edilmesinin sağlanması.

Aslında Amgen bu daha seyrek ama daha yüksek doz için onay almak üzere FDA’ ya başvurmuş fakat bu isteği bununla alâkalı çalışmaların yetersiz olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Amgen buna rağmen FDA’ nın kabul etmediği araştırmaları kaynak göstererek ruhsat dışı dozun promosyonuna devam etti.

Amerika’ da endikasyon dışı ilaç kullanılması yasak değil ama firmaların bunu özendirmesi suç olarak kabul ediliyor.

Temmuz ayında da GlaxoSmithKline da antidepresan ve diğer ilaçlarını endikasyon dışı kullanımını teşvik ettiği iddialarına karşılık 3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

New York Times’ da yer alan habere göre Aranesp’ in senelik satış rakamları bir zamanlar 4 milyar doları geçiyordu ama yüksek dozların pıhtı oluşumuna ve kanserin kötüleşmesine yol açtığının belirlenmesiyle satışları azalmaya başladı.

Aranesp’ in yıllık satışı bu senenin ilk 9 ayında geçen seneye göre yüzde 12 azalarak 1.55 milyar dolar oldu.

Gelelim neticeye

İlaç endüstrisinin gözü paradan başka bir şey görmüyor.

İçinde yarım kaşık tuz olan bir bardak çeşme suyunu “deniz suyu” veya “okyanus suyu” diye 100 misli fiyata satanlardan ne beklenir ki zaten?

Dilerim bu haber ilaç reklâmını serbest bırakmak isteyenlerin aklını başına getirir.

Yoksa hâlimiz nice olur düşünün.

KAYNAK: http://www.nytimes.com/2012/12/19/business/amgen-agrees-to-pay-762-million-in-drug-case.html?_r=0

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank