content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Şub

Kadın mı İnsan Olmak mı Zor Olan

Hemen her gün bir yenisi eklenen vahşet olayları kimilerinin ocağına ateş düşürürken kimilerinin sönmüş küllerini alevlendirmekte. Daha birinin toprağı kurumadan taze bir kan daha damlıyor gözü doymaz toprağa, acı üstüne acı. Bitmiyor, bitmeyecekte... Biteviye devam edecek insanlık dışı olaylar. Nereye kadar mı? İnsan olmanın bilincine varana kadar tabi ki de. Yakışmıyor bu canice, ahlaksızca yürek yakan olaylar güzel yurduma, güzel yurdum insanına...
Son dönemlerde yaşanan olaylarda şiddetin çoğunlukla erkeğin kadına olan şiddetini görmekteyiz.. Her ne kadar insan grubundan olsa da her iki cins erkek kendinde olan fiziksel gücün farkında… Bu gücü işe yarar işlerde kullanacağı yerde kolaya kaçıp kadına kullanıyor. Kız çocuğunu evlattan saymayıp "erkek adamın erkek evladı olur" "erkektir ne yapsa yakışır" deyip göğsünü kabarta kabarta her fırsatta dile getiren babalara sonradan eyvah demenin fayda etmeyeceğini birilerinin söylemesi gerekiyor. Yapılan her işkencede, her vahşette suçunuz var bilesiniz.
Yaşanan korkunç olayları sözde kınayan insanların açıklamaları kimilerinin başını yakarken kimilerinin ağrıyan başını serinletti. Kısmen doğruda olsa doğru zamanda söyleyemiyorsan susacaksın. Şiddette sınır tanınmaz oldu, ölçüler kayıp, düzen bozuldukça. Ne zaman ki çok şey görüp çok şey bilindi işte o zaman şaşıldıkça şaşıldı, sınırlar aşıldıkça aşıldı. İnsanlık aşındıkça aşındı.

Eğitim şart diyoruz fakat faillere baktığımızda müdüründen tutun hemen her gruptan memur, üniversite mezunu, lise mezunu kişiler yer alıyor utanç verici tabloların başrollerinde. Belli ki kimilerini yaladığı mürekkep zehirlemiş, kimilerinin de öğrendiği harfler ters düz olmuş beyninde, kafayı yemiş. Sokakta yaşayan insanlar bile eğitimli insanın yaptığını yapmıyor. İnsan, insana yaşattığı vahşetiyle cahiliye döneminin taaa gerilerine götürüyor insanı, insanlığı… Alfabeden, aritmetikten önce insana insanı anlatmalı. Nasıl insan olunur? İnsan olmanın erdemi nereden geçer? İnsanca bir arada nasıl yaşanır? Vs. vs. Sonrada kadına erkeği, erkeğe kadını anlatacaksın. İnsanlığını bilen kadınlığını da erkekliğini de bilir nasıl olsa. Ebeveynler bu iş önce size düşüyor. İster kız ister erkek çocuğunuz olsun yetiştirirken söylediğiniz sözler kadar davranışlarınızda önemlidir. Çocuğun model alacağı ilk örneği sizler olacağınız için aman dikkat diyoruz.
Kadın olmak zor insan olmaktan… Kadın zora rağmen insanca davranıyorsa erkeklere insanca yaşamak zor olmasa gerek. Kolayı bile başaramıyorlarsa varsın yaşamasınlar. Hayvanca zevk uğruna işkence yaparak can alanları asın gitsin. Caydırıcı cezalar olmadığı müddetçe yürekler hep yanacaktır.
Söylenecek, yazacak o kadar çok sözler varken kilitlenip kalırsınız bazen. Sırf can almakla işkence olmuyor. Birine iftira atmak, hakkını yemek, zulmetmek, ayağını kaydırmak, önüne taş koymak... Say say bitmez. Biz en iyisi herkesi kendi vicdanına ve kanunlara bırakalım. Bakalım görelim. Dünyanın terazisi şaşsa da bazen, ahretin terazisi şaşmaz hiçbir zaman.
İster kadın olun ister erkek, insan olarak doğup insan olarak ölebilmektir asıl marifet. Zor olsa da kadın olmak, insanı taşıyan, doğuran, besleyen, koruyan, sevip bağrına basan, şefkatli kollarıyla saran insanı insana anlatacak yine sensin ey kadın!
Ayşe YILMAZ
DOĞAL(L)CA
ay@yerelyonetim.net

 

Etiketler : , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank