content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

26 Şub

Dua!

Sevgili Okurlar!

Kur’ân'da duanın sadece Allah'a yapılması gerektiği açıkça vurgulanmış ve Allah'tan başkalarına dua edilmesi yasaklanmıştır:

O hâlde sakın Allah ile beraber başka ilâha yalvarma, sonra azaplandırılmışlardan olursun. (Şu‘arâ/213)

Ve Allah ile beraber başka bir tanrıya yalvarma. O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O'nun Zatından başka her şey yok olacaktır. Yasa-ilke yalnızca O'nundur. Siz de ancak O'na döndürüleceksiniz. (Kasas/88)

Ayrıca, Allah'tan başkasına dua edenler kınanmış ve uyarılmışlardır:

De ki: “Çağırın ortaklarınızı, sonra bana tuzak kurun ve bana zaman da tanımayın. Şüphesiz ki benim velîm  o kitabı indiren Allah'tır. Ve O, düzgün kimselere velî olur. Sizin O'nun astlarından yakardığınız kimseler ise, size yardıma güç yetiremezler, kendi nefislerine de yardım edemezler. Siz onları doğru yola çağırsanız da duymazlar. Ve onları sana bakar görürsün, hâlbuki onlar görmezler.”  (A‘râf/194- 198)

Gerçeğin daveti yalnızca O'nadır. Ortak koşanların, O'nun astlarından yalvarıp durdukları kimseler; onlar, kendilerine hiçbir şeyle cevap veremezler. Onlar, ancak ağzına gelmemesine rağmen ağzına su gelsin diye iki avucunu açan gibidir. Ve Allah'ın ilâhlığını ve rabliğini örtenlerin duası sadece bir sapıklık içindedir.  (Ra‘d/14)

Ve onların Allah'ın astlarından yakardıkları şeyler herhangi bir şey yaratamazlar, kendileri yaratılmışlardır, ölülerdir, diri değildirler. Ne zaman dirileceklerini de tam bilemezler. (Nahl/20)

Onlar, Allah'ın astlarından, yalnızca dişilere yakarırlar. Ve onlar ancak inatçı şeytana yakarırlar.  (Nisâ/117)

İnsanlardan kimi de Allah'a belirsiz bir taraf üzerinde/ kararsız bir şekilde kulluk eder. O nedenle eğer kendisine bir iyilik gelirse, onunla zihnindeki tüm soru işaretlerini gidererek rahata kavuşmuş olur. Ve eğer kendisine bir sosyal yangın/sıkıntı gelirse yüzü üstü dönüverir. O, dünyayı da ahireti de kaybetti. İşte bu, apaçık kaybın ta kendisidir. O, Allah'ın astlarından kendine zarar ve menfaat veremeyecek şeylere yalvarır. İşte bu, çok uzak sapıklığın ta kendisidir. O, zararı yararından daha yakın olana yalvarıyor. Yalvardığı o şey ne kötü yardımcı, koruyucu ve ne kötü yoldaştır. (Hacc/10- 13)

Dua edilirken takınılacak tavır hakkında pek çok şey söylenmiştir.

Ancak bunları aktarmanın bir yararı yoktur.

Çünkü bu konuda göz önünde tutulması gereken tek ölçü, Allah'ın bildirdikleridir.

Bu nedenle biz, Peygamberimizin de kesinlikle dışına çıkmadığına emîn olduğumuz âyetleri ve içerdiği kuralları aktarmakla yetiniyoruz..

BİR AYET

Beni anın bende sizi anayım..

BİR HADİS

Kendisinden emin olan ve emin olunan kimselere mümin denir.

BİR SÖZ

Kadrini bilmeyenler alır eline onun için eğri biter menekşe

yukselmertoglu@hotmail.com

 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank