content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Oca

İzmir’de Gezilecek-Görülecek Yerler

İzmir saat kulesi; İzmir’in konak meydanı’ında bulunan saat kulesi’ni 1901 yılında bahriye mirlivası Sait paşa Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılı münasebeti ile yaptırmıştır, kule teras teras yükseldikçe incelmektedir. Sütunlarla, ince kemerler dandanemsi korkuluk taşlarıyla, kubbecik ve mukarnoslarla geometrik şekilde ve gayet zengin olarak süslenmiştir. Alt kısmını teşkil eden odanın dört köşesinde çeşmeler bulunmaktadır, İzmir’in simgesi durumundadır.

Agora; İzmir agorası zamanın politik işlerinin yürütüldüğü bir form olarak kullanılıyordu, bu günkü kalıntılar roma devri’nden kalmadır. M.s.178 yılında büyük bir yer sarsıntısı geçirerek yıkıldığı, markus avrelus’un yardımı ile yeniden yapıldığı ileri sürülmektedir. Burada 1927’de yapılan kazı sırasında sütunlar, alt yapı kalıntıları, demeter ve poseidon heykelleri bulunmuştur.

Eski İzmir (bayraklı); Bayraklı istasyonu’ndan 500 m.doğuda, tepekule’de bulunmaktadır. 1948’de yapılan kazılar sırasında mö.1v.y.y.a kadar çeşitli eserler burada görünmektedir, Tepekule’nin kuzeyinde yamanlar dağı’nda eski İzmir’in mezarlığıda bulunmaktadır. Yamanlar dağı’nın daha yüksek mevkiinde ’Büyükkale’ vardır, bu civardaki bazı kalelerin alyette’nin şehri tahrip ettikten sonra kurulduğu tahmin edilmektedir.

Kolophon-klarosnotion;kolophon izmir’e bağlı değirmendere bucağı yakınındadır, deniz kenarında bulunmayan tek lon şehridir. Bu şehrin limanı durumunda olan notion ege denizi kıyısındaki ahmetbeyli köyü civarındadır. Klaros ise liman ile kolophon arasında ve denize 500-600 m.uzaklıkta mukaddes bir yerdir.

İzmir enternasyonal fuarı; uluslararası İzmir fuarı 1927’de Atatürk’ün emri ile ’yerli mallar sergisi’ olarak açılmıştı, o zamanlar büyük ilgi gören serginin genişletilmesini vali kazım dirik paşa’nın bir toplantısında İzmir belediye başkanı Dr. Behçet uz teklif etmiş ve teklifi kabul edilmiştir. 6.sı ’9 eylül panayırı’ olarak açılan ve 32.000 m2’lik alana yayılan sergi 21 gün sürmüştü, 9 eylül 1933’te ki bu sergiyi zamanın genel kurmay başkanı mareşal Fevzi çakmak açmıştı. Bu günkü fuarın temelleri ise 1 0cak 1936’da atılmıştır, 460.000 m2’lik alanı kaplayan bu günkü fuar’ın 35.ooo m2’lik kısmı kapalıdır. 90.000 m2’lik alanı ise teşhire açık yararlı açık saha olarak kullanılmaktadır. İzmir fuarı içinde hayvanat bahçesi-pavyonlar-gazinolar-lunapark-tiyatro-parklar bulunmaktadır.

Karagöl; Yamanlar dağı üzerindedir, krater gölüdür. Çevresi çam ağaçları ile kaplıdır, yaz aylarında sayfiye yeri olarak kullanılmaktadır.

Belevi gölü; Torbalı ile selçuk arasında ve küçük menderes nehri’nin sol tarafındadır, sığ bir göldür.

Gölcük; Ödemiş’in kuzeyinde bozdağ’ların en yüksek noktasında bulunur, suları tatlıdır. Dip kaynaklarla beslenir, suları küçük bir dere ile kuzeyden gediz’e ulaşır. Etrafındaki düzlük arazilerin sulanmasında gölcük gölü’nden yararlanılır, yaz aylarında dinlenme bölgesi olarak kullanılır.

Hisar camii; İzmir’de çarşı içinde hisar meydanı ismi ile anılan yerdedir, 1598’de özdemiroğulları’ndan yakupbey tarafından yaptırılmıştır. Tek katlıdır, üzeri kurşunla örtülüdür. Tek bir minaresi vardır, izmir’de ki camilerin en büyüğüdür. Alt kat pencereleri ampir tarzı ve çok büyük ise de kasnak ve kubbeye yakın pencereler klasik tipe yaklaşmaktadır, son cemaat yerinde 3 kapısı vardır.

Konak yalı camii; Konak meydanındadır, sahile yakın olduğundan ’yalı camii’ olarak anılır. 1754’te mehmetpaşa kızı ayşe tarafından yaptırılmıştır. 2.cihan harbinde izmir valisi rahmibey zamanında yeniden inşa ettirilmiştir, klasik osmanlı stilindedir. Sekizgen duvarlı üstü kubbeli bir mescit tipindedir, kesme taştan yapılmış minaresi vardır. Mihrabı stalaktikli, minberi ağaç oymalıdır. Kubbesi kurşun kaplı, iç kısım malakkari işlerle süslüdür. Cephe duvarları kütahya çinileri ile renklendirilmiştir.

Şadırvan camii; İzmir’de çarşı içindedir, adını yanındaki şadırvandan almıştır. Bıyıkoğlu mahmut tarafından yaptırılmıştır, ortada 8 büyük kemere dayanan ve karezemin üzerine yükselen antike benzer güdük sütunlar üzerine oturtulmuştur. Büyük bir kubbesi, u şeklinde kadınlar mahfeli. L şeklinde son cemaat yeri vardır, mihrap-minber ve vaiz kürsüsü mermerden yapılmıştır. Doğuda bir minaresi ile batıda kütüphanesi bulunmaktadır. Kütüphanenin altında caminin şadırvanı vardır, suyu pazaryeri mevkiinde agora denilen mağaranın içinden gelmektedir.

Başdurak camii; Başdurak mevkiindedir, bu camiye hacı hüseyin camii’de denir. 1652’de hacı hüseyin tarafından yaptırılmıştır, depremde kısmen yıkılan cami 1774’te şehzade ahmet sait efendi tarafından iyice onartılmıştır. Altında dükkanlar vardır, mermer bir merdivenle camiye çıkılır. Ortada yüksek tamburlu büyük bir kubbesi, son cemaat mahallinde 3 küçük kubbesi ve 1 minaresi vardır. Kubbelerin üzerleri kurşunla kaplıdır, harem kapısı üzerindeki kitabesinde;
’kıldı hoş sayi himmen sıtkıle ol hacı hüseyin
yaptı bu kabe-i uşşaki zehi cami emin
berekallah (1062) dedi cami firdevs berin..’
şeklinde bir yazı bulunmaktadır.

Hacı ahmetağa camii; Kemeraltı mevkiindedir, yusuf çavuşzade ahmet ağa tarafından 1671’de yaptırılmıştır. Sekizgen tanburlu kubbesi, son cemaat mahallinde 3 küçük kubbesi ve 1 minaresi vardır. Üzeri kurşunla örtülü bulunan caminin güney kısmında bir sebil ve bahçesinde kütüphanesi bulunmaktadır, kütüphanede bir oda ve methalden ibaret klasik bir kütüphanedir. Bu cami halk arasında ’kemeraltı camii’ olarak anılır.

Hatuniye camii; Tayyibe hanım tarafından 1640’ta yaptırılmıştır, tilkilik mevkiindedir. Tayyibe hanım başdurak camii’ni yaptıran hacı hüseyin efendi’nin zevcesi, kemeraltı camii’ni yaptıran yusuf çavuşzade ahmet ağa’nın kızıdır.

Salepçi camii; 1906’da salepçizade ahmet efendi tarafından yaptırılmıştır, caminin tamamlanması vasiyet üzerine kadı emin tarafından sağlanmıştır. Altın varakla işlenmiş tezyinatlı bir kubbesi vardır, minaresi depremde yıkıldığından vali kazım paşa zamanında yeniden yaptırılmıştır.

Kestane pazarı camii; kestane pazarı ismi ile anılan pazarın içindedir, 1633’te eminzade hacı ahmet ağa tarafından yaptırılmıştır. Giriş japısı üzerindeki kitabede;
’cenabı ashibülhayrat ahmetağa hasbetten lillah
bu ali camii yaptırdı kasdı hayr idi negah
bu tarih dilkişi seyredenler dedi tarihin
yerinde olduğu ziba bibedel cami tealallah..’
yazılıdır.

Aliağa camii; İzmir devlet hastanesi civarındadır, 1672’de gedüslü aliağa tarafından yaptırılmıştır. Haziresinde mezarlar mevcuttur, iç süslemeleri pencere şekilleri ve minaresi x1x.y.y.da yapılmıştır. Minaresi kıble tarafında ve tuğladan yapılmıştır, cami kare planlıdır.

Meryemana; Selçuk’a 6 km.uzaklıktadır, selçuk-aydın karayolu üzerinden 4 km.içeride bülbül dağı eteğinde meryemana harabeleri vardır. St.john’la birlikte efes’e gelen meryemana’nın son yıllarını ms.1.yy.da buradaki evde geçirdiği söylenir, ev üzerine inşa edilen bizans kilisesi bu gün hıristiyanlarca hac yeri olarak kabul edilmektedir ve her yıl 15 ağustos’ta burada meryemana adına büyük bir tören düzenlenmektedir.

İzmir arkeoloji müzesi, izmir atatürk müzesi, izmir resim ve heykel galerisi, smyna, kolophon, grynenion, myrina, aigai, kyme, lebedos,ilkkurşun anıtı, atatürk ve kadın hakları anıtı, 9 eylül şehitler anıtı, polis şehitleri anıtı, hava şehitleri anıtı, zübeyde hanım kabri, aliağa plajı, çandarlı plajı, gümüldür plajı, karaburun plajı, kilizman plajı, akkum plajı, çeşme plajı, urla iskelesi ve çeşme altı plajı, selçuk kalesi, selçuk şirince köyü, bergama, efes, kadifekale gezilecek görülecek diğer yerlerin isimleridir.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank