content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 May

İzmir Barajı ve HDP

Havada vaatler uçuşurken ekonomide boşa harcanan günlerin acısı sonradan çıkacak olsa da seçim zamanlarının heyecanı başka. Kızsanız ya da adayları beğenmeseniz hatta ‘değişen bir şey olmaz’ bıkkınlığı üzerinizden taşsa dahi hafiften hafiften meraklanıyorsunuz.

Yeni oluşumlar, yeni yüzler ortaya çıkar mı, koalisyon ihtimali oluşur mu ya da iktidar partisinin oylarında düşüş yaşanırsa yeni genel başkan arayışı doğar mı?

Zenginin parası züğürdün çenesini yorar’ misali, ekonomik gidişattan umutsuzun beynini de bu sorular yoruyor!

***

Tüm soruların tam ortasında ise HDP’nin barajı geçip geçemeyeceği tartışması var. Ülke genelinde geçerse, kartlar yeniden karılır.

Ülkede barajı geçmesi İzmir’de milletvekili çıkarması anlamına gelir mi?

Önce geçen dönem, 2011 genel seçimlerinde İzmir profiline bakalım.

CHP 1 milyon 99 bin 478 oyla yüzde 43.81, AK Parti 924. 976 oyla yüzde 36.86, MHP 281.54 oyla yüzde 11. 2011 seçimlerine bağımsız katılan şimdiki HDP’nin eksenindeki adaylar sonuç alamadı Ancak 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş İzmir’de oy sayısını 188.099’a oy oranını 7.98’e kadar yükseltti. Ancak Türkiye genelinde yüzde 9.76’ya ulaşan Demirtaş, İzmir’de bu oranı yakalayamadı.

***

Bugüne geldiğimizde HDP’nin kentte bir sorunu görünmüyor. Özellikle sol seçmen ve kürt seçmenler sempati ile yaklaşıyor.

Türkiye barajını geçer ve İzmir’de de seçmen sayısına göre yüzde 6.5’u aşarsa her iki bölgeden bir milletvekili çıkarır. İzmir’de baraj sıkıntısı çekmeyeceğini şimdiden söylemek mümkün.

Ertuğrul Kürkçü ile alevilerin adayı Müslüm Doğan milletin vekili olur. O zaman bu günlerde CHP 6 +6, AK Parti 4+4, MHP 1+1, HDP 1+1 olarak öngörülen tabloda geriye 2 milletvekilliği kalır ki; bu 2 vekilin son günlerde iddialı olan partiye gideceği söylenebilir

İzmir’in son tablosu böyle...

Olur da HDP çıkamazsa, AK Parti’nin İzmir’de bir türlü yaratamadığı heyecan yüzünden ibrenin, CHP ve MHP’ye döneceğini söylemek hiç de zor olmayacaktır.

Amazon siyasetçi

İzmir’in bu dönem kadın adaylarında içe sinmeyen yanlar olduğunu daha önce de belirtmiştim.

Ya bu kentte başarılı, iddialı kadınlar yokmuş gibi ithal adaylar var ya da başarıları sınırlı kalmış tanıdık yüzler.

Ancak bir süre önce MHP’nin kadın adaylarından Senem Kılıç’la tanıştım. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Kılıç, işletme yüksek lisansı sahibi. Kadın mahkum ve engellilere istihdam yaratmaya yönelik projelerde etki. Yani tam bir İzmir kadını. İddialı, tuttuğunu koparan. Bulunduğu sıradan seçilebilir mi yukarıda yazdığımız dengelere göre biraz zor, ancak siyasi arenanın neresinde olursa olsun lütfedilerek makam verilen değil, mücadeleyle var olabilen İzmirli kadınların sayısı ne kadar artarsa o kadar iyidir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank