content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Kas

İYGAD’dan Çok Önemli Ziyaretler…

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri; Mehmet Mert, Eren Ermiş, A. Refik Bek, Zafer Yiğiter, Barış Emregül, İbrahim Küpeli, İsmail Çavdar, Yakup Tezcan, Şahin Aydıner, Osman İslam, Hasan Hınıslı, Mustafa Küpeli ve meslektaşlarımız; Durbey Duran, Nurhayat Varol, Ahmet Üner, Sevim Öney Çavdar ve Emret Baktüroğlu; yerel basının sorunlarını ve çözüm önerilerini iletmek üzere Salı Günü TBMM'de bir dizi görüşmeler yaptık.
Ziyaretimize Büyükçekmece MHP Eski İlçe Başkanı Alaattin Yavuz Güneş ve Ahmet Yanık ve kurucu Başkanımız, İstanbul AK Parti Milletvekili ve MKYK Üyesi Tülay Kaynarca'nın ev sahipliğinde çok olumlu izlenimlerle ayrıldık.
****
Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener,  TBMM İdare Amiri, MHP Milletvekili Aydın Ali Uzunırmak, MHP Gurup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, HDP Basından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç ve MHP Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin'i ziyaret ettik.
****

Ankara ziyaretinde tek eksikliğimiz zaman darlığından dolayı Anıtkabir'i ziyaret edememek oldu. Çünkü sabah 10'da MHP Gurup toplantısına katılmamız gerekiyordu. TBMM'nin güvenliğinden ve gurup toplantısına girişimiz tam bir saatimizi aldı.
AK Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcılara Öznur Çalık ve Beşir Atalay ile görüşmemiz saat 19.30'da sona erdi, oradan da MHP Genel Merkezi'nde Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin ile görüştük. Ve Ankara'dan saat 21.00'de, İstanbul'a doğru yola çıktık. Saat 23.00 sularında Bolu'da Hacı'nın yerinde harika bir et yiyerek İstanbul'a saat 02.00 civarında ulaştık.
Bir ilki gerçekleştirmenin hazzı

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye'de ilk defa bir meslek örgütü olarak yerel basınla ilgili yasa hazırlanmasıyla ilgili teklifimizi bir dosya olarak yetkililere teslim ettik.
Mevkute beyannamelerinin Cumhuriyet Basın Savcılıkları'na verilmesinin eksik ve e-sistem olmadığı için, Emniyet Müdürlüklerinde yetkinin olduğu dönemdeki network olmamasından dolayı eksiklikler olduğunu anlattık.
E-sistem olmadığı için, aynı ilde aynı isimle gazete çıkarabilmenin mümkün olduğunu, çünkü (ilçelerden müracaat edildiği için) ilçeler arasında bilgi bankası olmadığını söyledik.
****
Türkiye'de teşebbüs özgürlüğünün olduğunu ancak, herhangi bir işletme kurarken, herhangi bir iş yeri açarken, faaliyet yürütürken normlar istendiğini, kimi mevzuatlar olduğunu ve bunlar yerine getirilmediği sürece işletmeye ve ticari faaliyet izin verilmediğini, anlattık. Mevzuatı şartlarını yerine getirmeden, faaliyet yürütenlerin; kaçak işyeri ve merdiven altı işletme olarak değerlendirildiğine yönelik örnekler vererek dikkat çektik.
Türkiye'de ifade özgürlüğü olduğunu ancak yerel bir medya organı çıkarırken hiç şart ve norm (mevzuat) istenmediğini belirterek, yerel gazete çıkarmaya yönelik yaptırımlar getirilmesini talep ettik.
****

Cumhuriyet Basın Savcılıkları'na mevkute için müracaat ederken; vergi kaydı, (vergi lehhası), kira kontratı, günlük gazete ise en az 3 sigortalı, haftalık, 15 günlük ve aylık gazetelerden ise en aza 2 ve 1 sigortalı şartı, yazı işleri müdürlerinin iletişim fakültesi mezunu olması, işletme fakültesi ve benzeri okullar, cemiyet yada meslek örgütünden bir belgesi olma ve bir meslek örgütüne ve cemiyete üye olma zorunluluğunun getirilmesi, seçim dönemlerinde künyesiz ve sahte isimlerle, mevkute beyanı olmadan gazete çıkaran; hazırlayan ve basanlara yönelik ağır hapis cezalarının, kahvelere ruhsat verilirken mutlaka üç yerel gazeteye abone olma şartı getirilmesi gibi önerilerimizi; Başbakan Davutoğlu başta olmak üzere; Kılıçdaroğlu, Bahçeli, Akşener, Vural, Atalay, Çalık ve Oluç'a ilettik.
****
Özellikle birşeyi belirtmek isterim. Çıkan yeni yasalar biliyorsunuz, resmi gazeteden yayınlandıktan sonra kesinleşiyor. Ve öncesinde elde edilen tüm haklar muktesep hak sayılıyor. Bir aksilik olmaz ve bir yasa önerisi hazırlanırsa, yasanın geçerlilik tarihi, resmi gazetede yayınladıktan sonra geçerli olacak.
Daha önce gazete çıkaranları bağlayıcı olmayacak.
****

Yorucu ve yoğun bir koşturmaya dayanan ziyaretlerimizden oldukça memnun ayrıldık. Çok olumlu izlenimler bıraktık. Ve gelecekle ilgili ilk defa böyle birşey yapmanın, iz bırakmanın hazzını hissettik.
Ziyaretlere katılan, destek veren tüm meslektaşlarımıza, ziyaret programının gerçekleşmesine emeği geçen tüm meslektaşlarımıza, yasa önerisinin hazırlanmasında katkı sunan meslektaşlarımıza, bizi kabul eden, makamında ağırlayan; Başbakan Davutoğlu başta olmak üzere; Kılıçdaroğlu, Bahçeli, Akşener, Vural, Atalay, Çalık ve Oluç'a teşekkür ederiz.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank