content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

13 Ara

İtirazı Olan Var mı?

Bir zamanlar ne kadar mutlu, umut doluyduk. Hemen her gün İzmir’le ilgili yeni vaatler duyardık. Alsancak Limanı, Pire Limanı’nı geçecek, kruvaziyer liman tamamlanacak, Mega Müze Türkiye’nin en büyük müzesi olacak. Sağlık yatırımları başlayacak. Kente en az üç yat limanı kazandırılacak. 35 İzmir’e 35 proje. Az kaldı İzmir şahlanacak.

Yerel seçim zamanlarını söylüyorum. Şunun şurası dokuz ay öncesi. Büyükşehir Belediyesi’nin heyecanı düşük ama içten içe kenti değiştiren çalışmalarını da ekleyince doğrusu ‘tamam’ dedik, gazlıyoruz.

Seçim dönemlerinde vaad yağmuruna inanmak doğru olmasa da hoşumuza gitti.

Üstelik üzerine basa basa sözler verildi”Kazanamasak da bu projelerin hepsi gerçekleşecek” Yatırımların onyıllar aldığı, genç işsizliğin tavan yaptığı, ücretlerin İstanbul ve Ankara’nın altında kaldığı bir kent daha ne ister.

SIFIRDAN AŞAĞI

İktidar partisi için İzmir’in bir rövanş kenti olduğu bilinse de her vaat pek iyi geldi. Seçimlerin ardından arada yüzde 13’lük aşılabir bir makas çıkınca belki gelecek seçimlere hazırlık yapılır düşüncesiyle yarıya düşen umutlar hala yeşildi. İktidar ve yerel yönetim farklı partilerden de olsa, kent menfaati sözkonusu olduğunda hiç olmazsa bu vaadlerden birkaçında buluşabilirdi.

O da yok. Birçok soru işaretiyle yapımı süren tüneli saymazsanız vaatlerde alınan yol sıfır. Şimdi sıfırın da altına iniyoruz, alınan kararların iptali başladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kente yapılacak kararı ve planları hazırlan İnciraltı ve Karşıyaka marina projelerini iptal etti. Gerekçe de enteresan. “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazları dikkate alındı” Başkan Aziz Kocaoğlu feryat figan ediyor.

Körfez içindeki yat limanlarının bir an önce yapılmasını arzu ettiklerini belirten Başkan hiçbir noktaya marina yapılmasın demediklerini yalnızca Karşıyaka yerine Mavişehire marinnın yapılmasını istediklerini, başka itirazları olmadıklarını söylüyor.

Bakanlık ise gol atmış havasında, ‘madem itiraz ettiniz topunu iptal ederiz’ havasında. Bayraklı’ya marina kararında bir değişiklik yok ancak aynı, dört iskeleden ibaret kruvaziyer limanını yapmayan anlayış yakında ona da bir gerekçe bulur.

35 PROJEDEN VAZGEÇTİK

“Bu konu o kadar önemli mi” diye düşünmek de yanlış. Tamam marinalar İzmir’in tüm sorunlarını çözmez ama kentin tüm havasını değiştirir, büyük değer katar.

Yat turizminin iç körfeze girişini sağlar. Birçok Avrupalı para kazandıran turisti yelkenlileriyle kentin içine taşır.

Kim ne derse desin bu karar politik gözüküyor; madem itirazın var, dinlemek anlamak yerine toptan iptal edelim gitsin. Zaten asıl sıkıntı burada. Milli Eğitim Bakanlı-ğı’nın 2014 bütçesi 55 milyar lira, İstanbul’a yalnızca bütçeden ayrılan pay 19 milyar lira. İstanbul’a sözümüz yok ama İzmir’e bu hırslı bakış niye? “Madem yerelde seçmediniz, sonuçlarına katlanacaksınız’ der gibi bir soğukluk var Ankara’dan. Umarım AKP’nin değerli İzmirli vekilleri bu yanlış gidişe karşı çaba harcarlar. 35 projeden vazgeçtik, ilk 5 sözün yerine geldiğini görsek sevineceğiz.

 

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank