content

06 Oca

İstanbul Bronşiti Çoçukların Uzun Süren Öksürüğü

İstanbul Bronşiti adı ile tanımladığım klinik tablo özellikle çocuklarda topluma ilk karışmaya başladıkları dönemde (yuvaya veya kreşe gitmek gibi) ortaya çıkıyor. Hastalık nöbetler halinde görülüyor. Hastaların ortalama yüzde 80’ i tedaviye çok iyi cevap veriyor ve belirtiler birkaç gün ile bir hafta arasında tamamen düzeliyor.

Hastaların ortalama yüzde 15’ inde öksürüğü kontrol altına alınması birkaç hafta sürebiliyor. Hastaların yüzde 5’ den daha az bir kısmında ise tedaviye cevap ancak birkaç ay sonra görülüyor.

İstanbul Bronşiti ile ilgili yazılarımı okuyan okuyucularımdan aldığım mektuplardan bir örnek sunmak istiyorum. İzmir’ den yazan bu okuyucum mektubunda  tipik bir İstanbul Bronşiti tablosu anlatıyor. Mektubu okuyunca “Bizim başımızdan geçenler bundan hiç de farklı değil” diyecek pek çok anne-baba olacağını tahmin ediyorum.

İşte bunlardan ilki:

“Ahmet Bey merhabalar,

Ben size 28 aylık kızımla ilgili danışmak istiyorum. Sizin yazınızı okuduktan sonra hastalığımızın İSTANBUL BRONŞİTİ olabileceği düşüncesindeyim.

Biz İzmir’ in bir ilçesinde yaşıyoruz. Kızım yaklaşık 4 ay önce burun akıntısıyla beraber öksürmeye başladı. Doktorumuz geniz akıntısına bağlı olarak öksürdüğünü söyledi. 2 ay kadar antibiyotik tedavisi ve bunun yanı sıra Mukotik, Asist türü ilaçlar ve geceleri öksürüğünü kessin diye Levopront öksürük şurubu kullandık.

Bu arada iki ayrı yere tatile gittik fakat çevre değişimi de öksürüğünde herhangi bir düzelmeye neden olmadı. Bunun üzerine başka bir doktora götürdük bronşiyolit olduğunu söyledi. Broncho-vaxom, Singulair toz  ve reflüsü olabileceği düşüncesiyle de Lansor verdi fakat hiç bir ilerleme sağlanamadı. Bu ilaçları da yaklaşık bir ay kullandık.

Bunlardan herhangi bir gelişme sağlayamayınca 1 hafta önce Ege Üniversitesi’nde bir profesöre götürdük. Kendisi hastalığın bu ilaçlara cevap vermediğine göre incelenmesi gerektiğini söyledi ve biz hastaneye yatış yaptık.

Kızımdan 2 gün içerisinde toplam 12 tüp kan alındı akciğer, sinüs filmleri çekildi. Reflüsü var mı diye burnundan kamera sokularak ses telleri incelendi. Netice de hiçbir şey çıkmadı. Maalesef Profesör Bey bu süreçte yanımızda olmadığı gibi bugün kendisiyle görüşmeye gittiğimizde daha en az 10 gün hastanede yatmamız gerektiğini, daha tetkik yapılacağını söyledi. Yapılan tetkiklerden bilgisi olup olmadığını, sonuçların nasıl olduğunu sorduğumuzda da bilmiyorum cevabını verdi.

Bunun da bize fayda sağlamayacağını üzülerek gördük. Kendisine ne yapmamız gerektiğini, kızımıza daha ne yapılacağını sorduğumuzda da bakarız hafta sonuna kadar yatsın cevabını aldık.

Ben sizin İSTANBUL BRONŞİTİ ile ilgili yazınızı araştırma yaparken okudum. Bundan bugün Profesör Bey'e de bahsettim. Belirtiler bizim kızımıza uyuyor çünkü kendisi tüm tahliller neticelenmeden cevap veremeyeceğini söyleyince bu gün kızımızı hastaneden çıkardık. Maalesef asistanlara deneme tahtası olarak kullanıldık bu süreçte:(

Ahmet Bey, eğer İstanbul da yaşıyor olsam emin olun bugün kızımı size getirirdim. Bize ne önerirsiniz? Şaşırmış durumdayız.

Şikâyetlerimiz gece 1,5-2 civarında başlıyor ve şurup vermezsem öğürtüye varan öksürüğümüz oluyor. Arada zorla balgam çıkartırsa, yapışkan beyaz renkte köpüksü bir şey çıkıyor. Gündüz de eğer fazla koşarsa, gülerse ya da biraz fazla yorulursa öksürmeye başlıyor. Ayrıca çok keskin parfüm kokusu da onu rahatsız ediyor.

Kızım ikiz eşi. Doğuştan bir akciğer problemimiz olmadı. Kuvözde kalmadık. 37+4 de doğdu ve şu an 12.400 gram. Ben alerjik olduğunu düşünmüyorum çünkü yaşadığımız yer çam ağaçları ve çimen olan bir yer. Fakat daha önce de söylediğim gibi iki defa ortam da değiştirmemize rağmen öksürüğünde bir düzelme olmadı, polen mevsiminde değiliz. Evimizdeki halılar anti bakteriyel. Bize İzmir de yönlendirebileceğiniz bir doktor var mı ya da yazınızda belirttiğiniz ilaçları mı kullanmamız lazım?

Biraz uzun bir yazı oldu kusuruma bakmayın ama bu dört aylık süreç bizim ve kızımız için çok zor bir süreçti. Artık sonuç almak istiyoruz o öksürdükçe bir şey yapamamak bizi fazlasıyla üzüyor.

Şimdiden teşekkür ederim.”

İstanbul Bronşiti hakkında daha fazla bilgiyi  www.ahmetrasimkucukusta.com adresinde bulabilirsiniz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank