content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 May

İşçi ve Memurun Yıllık İzni

Yaz geldi, okulların kapanmasıyla birlikte izinler kullanılmaya başlanacak. İşte yıllık izin açısından işçi ve memurlar arasındaki farklar:

Memurların yıllık izni

Memurların yıllık izin hakları 10 yıla kadar hizmetleri olanlar için 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için 30 gündür. Devlet memurunun 10. yılı, içinde bulunduğu yıl içerisinde doldurması halinde, ay ve gün itibariyle 10. yılı doldurduğu tarihten itibaren 30 günlük izin kullanması mümkündür. Devlet memurlarının izinlerinde hafta tatilleri de izinden düşmektedir.

Devlet memurlarının yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilmektedir. Devlet memurlarının yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilmektedir.

Burada amirin objektif ve hizmetin gereklerini göz önünde bulundurarak izin kullandırması gereklidir. Devlet memurunun talebi ve amirinin uygun görmesi halinde, birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilecektir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşecektir. İşçiler için kullanılmayan izinler yanması söz konusu değilken, devlet memurları için cari yıldan bir önceki yıl hariç diğer yıllara ait kullanılmayan izinler düşmektedir.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

İşçilerin yıllık izni

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamayacaktır.

İşçilerde yıllık izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmayacaktır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmayacaktır. İşyerlerinde cumartesi günü çalışılıp çalışılmamasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

İş davalarının DNA’sı

İş davaları, neredeyse tüm şirketlerin en önemli sıkıntılarından birisi haline geldi. Emekli İş Hakimi İhsan Çakmak ile Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Onursal Üyesi sayın Osman Can’ın birlikte kaleme aldığı, ‘İş Davaları’ isimli kitapta;

Açıklamalı Yargıtay  Kararları,

Emsal Bilirkişi Raporları,

Dava Dilekçe Örnekleri,

Kıdem Tazminatı,

İhbar Tazminatı,

Fazla Mesai Ücreti,

Senelik İzin Ücretleri,

Hafta Tatili Alacağı,

Ulusal Bayram Genel Tatil Ücreti,

Ödenmemiş İşçi Ücretleri,

İşe İade Uygulaması olup, özellikle avukatlara, hukukçulara, bilirkişilere, iş mahkemesi hakimlerine, personel  uzmanı ve müdürlerine, insan kaynakları uzmanlarına, mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere ve işletme yöneticilerine tavsiye ettiğim ‘İş Davaları’ isimli kitabı edinmek için 0505-3675557 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank