content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 May

İş Sağlığında Acı Tebessüm

Biliyorum ki, bu konuyu ne zaman duysak önce içimiz kararıyor, sonra görmezden, duymazdan geliyor, başka konulara atlamaya çabalıyoruz. Devlet yetkilileri, bizzat önlem alması gerekenler için ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği’, hala ‘Takdiri İlahi’.Ancak bu hafta, bu konu es geçilmemeli. 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası. Bu konuda Türkiye’nin nerede olduğunu en iyi, bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’n ilettiği bilgiler anlatıyor.

İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in ısrarlı soru önergelerini yanıtlamak durumunda kalan Bakanlığın açıklamasından öğrendik, bu kesin ve şaşırtan verileri.

273 DENETMEN!!!

İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda en önemli konu, kriter ve bu kriterlerin denetlenmesi. Firmalar ve işverenlerin, işçilerinin sağlığı konusunda kurallara uyup uymadıklarını Bakanlığın bizzat denetlemesi gerekiyor.

Türkiye’de 1 milyon 500 bin işyerinin iş sağlığı konusunda sıkı denetlenmesi gerekiyor. Bu denetim kaç kişiyle yapılıyor? Tahmin etmeyiniz, bulamazsınız. Bulsanız da, inanamazsınız.

1.5 milyon işyeri için Bakanlığa bağlı toplam 953 müfettişten sadece 273’ün teftiş yetkisi bulunuyor. Üstelik Bakanlık “Bu konuda bir mevzuat bulunmamaktadır” söylemini de rahatça kullanabiliyor.

AVRUPA BİRİNCİSİ

Şimdi sanırım daha iyi anlıyoruz, iş kazalarında Avrupa’da 1, dünyada 3. sırada yer almamızın nedenlerini. Gerçi, bu hafta da anlamazsak ne zaman anlayacağız?

İş cinayetlerine dönüşen iş kazaları ülkemizde her gün 4 insanın kaybına yol açıyor. Çoğu asgari ücretli insanı, ya yerin yüzlerce kat altında ya gökdelenlerin zirvelerinde veya tersanelerin ağır koşullarında yitiriyoruz.

MEVZUAT BİLE YOK

Önlem için, öncelikle iyi bir mevzuatınız olması gerekiyor ki bizim Bakanlığımız “mevzuat yok” demekten çekinmiyor. Mazereti bırakıp, üniversiteler, meslek odaları, sendikalarla birlikte, sağlam bir mevzuat oluşturulması artık kaçınılmaz.

İş yaşamında mesleki risklerin önlenmesi, risk ve kaza faktörlerinin en aza indirilmesi, güvenlik kültürünün geliştirilmesi gerekiyor.

İşyeri teftişlerinde yetkili, uzman müfettişlerin sayısının artırılması ve denetimlerin düzenli yapılması için Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.

Bugün Almanya, İtalya iş kazaları   açısından son sıralarda. Dünya standartları net.

Eğer isterseniz uygular, her gün 3-4 insanımızın ölümünü engeller veya kazaları en aza indirgersiniz.

Ya da ‘İlahi Takdir’ diye düşünmeye devam eder, dünya rekorunu Bangladeş’in, Çin’in elinden hızla alabiliriz!

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank