content

29 Ağu

İlkan San’ı Arıyor ve Özlüyorum

 İlkan San’la 1960’lı yılların ortalarında tanıştım.

Atatürk Lisesinin akşam bölümünde okuyorduk. Şiir denemelerimiz üzerinde konuşuyor, değerlendirmelerde bulunuyorduk. İlkan San’ın Cahit Sıtkı Tarancı’nın 35 yaş adlı şiiri üzerine yazdığı ve cevap olarak görülen” O senin zamanındaydı Tarancı” diye başlayan şiiriyle dikkat çekmeye başladı.

Sonra, “Çam sakızı çoban armağanı” adlı şiir kitabı yayınlandı.

Ä°K_Ä°LKAN SANSanat ve edebiyat çevrelerinde adından söz edilmeye başlandı. İlk kitabının yayın yılı 1965.Sonraki yıllarda 1969 yılında “S.O.S”, 1978 yılında “Sizden biri”, 1999 yılında da “Dua’dan Dua’ya” adlı şiir kitapları yayınlandı.

1966 yılında “Desenli şiir” adıyla bir sergi açtığını hatırlıyorum.

İlkan San Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra, gazetecilik alanında fazla mesai harcamadı. Şiirleri üzerindeki çalışmaları, değişik bestekârlarca şiirlerinin bestelenmeye başlanışı, TSM alanında çalışmalara başlayışı İlkan San için bir dönüm noktası oldu.

Artık İlkan San, özellikle TRT repertuarında yer alan şarkılarıyla milyonların tanıdığı bir isim ve imza olmaya, giderek bu konudaki çalışmalarıyla efsaneleşmeye başladı.

Gitmesin gözlerinden pırıl pırıl arzular / Dua / Alınyazımsın, gönül sazımsın / Dilerim Tanrıdan gülmesin yüzün – Beddua / Kimler unutmadı ki / Sevgimizin aşkımızın, üstünden / Söyleme bilmesinler bu aşkın bittiğini / Sizden biri, gibi onlarca ünlü şarkının söz yazarı olma gururunu taşıdı İlkan San…

Bu şarkıları okuyalar altın plak aldılar.

Ama İlkan San’ın dünyasını pek ışıtmadı seslendiren, okuyan sanatçıların “Altın Plâk” almaları!.

İlkan San:11 Kasım 1941 tarihinde Malatya’da doğdu. Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra, bazı gazete ve dergilerin idari yönetmenliğiyle, yazarlığını yaptı. Şarkı sözü yazarı olarak yüzlerce şarkının altına imza attı.

Sevilen şarkılar dalında 10 ödül aldı.

Toplam 245 şiiri bestelenen, bunlardan 115’nin TRT arşivlerinde yerini aldığını görme mutluluğunu yaşayan “Güftelerden Bestelere” adıyla yeni bir kitap hazırlığı içinde olan; Bir süredir A.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören İlkan San, amansız hastalığın pençesinden kurtulamayarak, 20 Ekim 2008 tarihinde vefat etti. 21 Ekim 2008 tarihinde Ankara Kocatepe camiinde ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra, Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi.

20 Ekim 2008 tarihinde saat 23.00 sularında, “İlkan San abimizi kaybetik” mesajıyla üzüntü haberini duyuran Galip Kurdoğlu’nun vefası için teşekkür ediyor, seçkin arkadaşlarımdan olan, dostlarım arasında yer alan İlkan San’ı arıyor ve özlüyorum.

İlkan San aşağıdaki şiiriyle veda edip aramızdan ayrıldı:

Şiirde, şarkıda adım kalacak,

Sevdiğim insanlar beni anacak,

Batmayan güneşim orda doğacak,

Bir başka âleme yolcuyum dostlar.

                ***

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank