content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Oca

İlçemiz Boğazlıyan

Yozgat-Kayseri yolu üzerinde kurulmuş olan Yozgat' ın en eski bir ilçesidir. Yozgat' a 90 km uzaklıkta olup Yozgat-Sorgun-Sarıkaya üzerinden ya da Atatürk yolundan ilçeye ulaşım mümkündür.https://www.bilgiagi.net/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif Boğazlıyanlı Dul Kadirli Türkmenleri-Bozokların içerisinde yaralan Boğazlıyanoğulları Oymağı kurmuştur. İlçenin adı da bundan gelir. Halen ilçede Boğazlıyanoğulları varlıklarını sürdürmektedir. 1402 Ankara Savaşı'ndan sonra Orta Anadolu da bulunan Kara Tatarlar, Timur tarafından Orta Asya' ya götürülmüştür ve boşalan bu yerlere Bozoklar yerleşmişler. Bozok Yaylası adı da buradan gelmektedir.

Bozok Yaylası üzerinde yer alan Boğazlıyan, doğudan gelen Kozan özü, Kuzeyden gelen Karacaali özü ve göneydoğuda Karakoç özü yer alır. İlçe sınırları içinde bulunan Uzunlu Barajı Suları ile yaklaşık 80 bin dekar arazi sulanmaktadır. İlçenin arazisinde düzlük ve dalgalı alanlar geniş yer tutar. Bu nedenle büyük tarım imkanlarına sahiptir. İlçede Türkiye'nin 25. şeker fabrikası kurulmuştur.

Boğazlıyan Ovası ilçenin kuzey batısında yer alır. Bölgeye göre çukurda kalır. Doğu-Batı istikametinde uzunluğu 7 km, genişliği ise 6 km'dir. Ovanın ortasından Boğazlıyan Çayı geçer. Ovanın büyük bir bölümünü sular. Boğazlıyan Ovası oldukça verimlidir. Genelde pancar, buğday ve arpa tarımı geniş yer tutar.

Kurtuluş savaşında Boğazlıyan halkı TBMM'nin yanında yer almış, düşmana karşı mücadelede ortak karar konusunda ortaya konulan fetvada 153 Anadolu Müftüsü ile birlikte Boğazlıyan Müftüsü Abdullah Efendinin de imzası vardır. Yozgat Çapanoğlu isyanında Boğazlıyan halkı TBMM tarafında safını almış Çapanoğlu isyanına karşı durmuşlardır. 23 Haziran 1920 Çapanoğulları isyanı Çerkez Ethem tarafından bastırıldıktan sonra Kılıç Ali bey Boğazlıyan çevresinde eşkıyalık yapan isyancıları bastırmıştır.

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey (Şehit Kemal Bey) Birinci Dünya Savaşı sonrasında Mütareke döneminin işgal altındaki İstanbul' da işgal güçlerinin Ermeni Azınlığın ve bir kısım bürokrasinin
İşbirliği ile Ermeni tehcircileri esnasında yaşanılan olaylar arasında bir sorumlu (günah keçisi) aranmış bunun sonucu Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey idam edilmiştir. İdama tepki koyan İstanbul halkına ve Türk Milletine seslenen Kemal Bey şunları ifade etmiştir;
“Benim sevgili kardeşlerim Asil Türk Milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Bu kahraman Millet elbette onlara bakacaktır. Allah vatan ve milletime zeval vermesin. Amin!.. Borcum var, sevenim yok, üç çocuğumu millet uğruna yetim kılıyorum. Yaşasın Türk Milleti!..”
Kemal Bey'in üzerinden çıkan vasiyet tarihte bir belge olarak kalmıştır. Ancak Türk Milleti O'nu unutmamış TBMM 14 Ekim 1920'de çıkardığı özel bir kanunla O'nu “Milli Şehit” olarak kabul etmiştir.

Kaplıcalar ilçesi Boğazlıyan

Boğazlıyan ilçemize iki kilometre mesafede Bahriye köyü yakınlarında, Cavlak mevkiinde çıkan kaplıca suyu 44-47 derece sıcaklığa sahiptir. İki ayrı kuyudan saniyede 230 litreye yakın sıcak su çıkmaktadır.

Kuyuların bulunduğu düzlükte sıcak suların oluşturduğu küçük bir gölet bulunmaktadır. Göletteki suyun sıcaklığı 20 derece civarındadır. Sağlık Bakanlığı raporlarına göre romatizmal hastalıklar, deri ve cilt hastalıkları, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, sinir sistemi, kireçlenmeler ve metabolizma bozuklukları. Hayatın tüm yorgunlarını üzerimizden atabileceğimiz bu eşsiz termal tesislerde hem sağlıkla ilgili problemlerimizi hem de huzur dolu bir tatil yapabileceksiniz. Günün her saati sıcak olan kaplıca suyu sayesinde bir çok hastalığınıza şifa bulacaksınız. Hayallerinize gerçeğe taşıyacak olan bu tesislerden yaz-kış faydalanabilirsiniz.

Cavlak'da saniyede 400 litreye yakın termal suların değerlendirilmesi için Şatıroğlu Şirketler Grubu “Yozgat Boğazlıyan Club Gökkuşağı Termal Tesisleri” yatırım projesi hazırlamış olup, projede 5 yıldızlı bir otel, 3 yıldızlı 2 otel, hastane alışveriş merkezi, termal tesis, hamam, sauna, kapalı ve açık yüzme havuzları, modern tesisleri sağlık tedavi merkezi, özürlülerin rahatlıkla gelip tatil yapabilecekleri özürlü tatil köye projenin içerisinde yer almaktadır. Yapılan yatırım dünya çapındaki bir yatırım olup, bölgenin turizmini de canlandıracak bir projedir.

Boğazlıyan kaymakamı Ahmet Altuntaş 1973 Kayseri Bünyan doğumludur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Önceliğini ilçenin potansiyelini harekete geçirmek olduğunu ifade eden Kaymakam Altuntaş, Boğazlıyan halkına en iyi hizmeti vermenin çabasında olacağını belirtmişti.

Boğazlıan Belediye Başkanı Mustafa Özdal 1959 doğumlu olup 24 mart 2004 yılında ilçeye Belediye Başkanı seçilmiştir. Belediye Başkanı seçildikten sonra çalışmalara başladıklarını ifade eden Özdal ilçenin kanalizasyon sorununu  çözdüklerini, yol problemlerini çözümek için çalıştıklarını ifade etmiştir. İlçeye doğalgaz geldiğini ifade eden Başkan Özdal, Boğazlıyan geniş araziye, zengin jeotermal kaynaklarına sahip olduğunu belirterek bu kaynakların değerlendirilebilmesi için çalışacaklarını ve Boğazlıyan'ı  turizm bölgesi olarak geliştireceklerini vurguladı.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank