content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

19 Ağu

İl Kalkınma Teşkilatı

İllerde sektörleri, il’i markalaştıracak sektörler ve istihdam sağlayıcı sektörler olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür. örneğin orduda, çikolata sanayi, su ürünleri, ekolojik tarım turizmi (organik tarım + kırsal turizm) kesme çiçek ve lojistik ilimizi markalaştıracak ve küçülen alanlarda daha fazla gelir alınmasını sağlayacak sektörlerdendir, (bir kısmı hazır bir kısmıda başlangıç aşamasında) mobilya, tekstil, fındık, arıcılık vb. sektörler ise eve ekmek götürmeyi sağlayacak ve istihdam oluşturacak sektörlerdir.

Yukarıda sayılan ve diğer iller içinde ayrı ayrı belirlenebicek olan her bir sektör için ayrı ayrı sektör masalarının yer aldığı ve toplamda ise ildeki kalkınmaya yönelik tüm birim, merkez vb. yapıları içerisinde barındıracak dinamik bir “İl Kalkınma Teşkilatı” her ilimiz için olmazsa olmaz yapıdır.

İl’de hiçbir sektörün takipçisi yoktur, beyin takımı yoktur. Örneğin Ordu için tarım çok önemli bir sektördür, ancak tarımda yapılan manavcılıktan öteye değildir. Yani ürünler üretilir ve tüccara satılır, hammaliye kısmıdır, bu ürünlerin tarladan sofraya tüm aşamaları planlanmış değildir. Katma değer üretilmesiyle ilgili özel sektörün bireysel çabalarının önünü açacak beyin mutfakları yoktur.

Gene örneğin, bu alanda Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Ziraat Fakültesi, Ticaret Borsaları vb. tüm yapılar vardır, ancak bu yapılar, takip, denetim, kayıt, eğitim, toplantı, vb. parça parça ve birbirinden bağımsız çalışmaktadırlar. Bu sektörün tarladan sofraya, üretim, eğitim, katma değerli ürünler üretimi, soğuk zincir, depo-antrepo altyapısı, tarıma dayalı sanayi altyapısı, kurumsallaşması, marka patent, endüstriyel tasarım coğrafi tescil ve faydalı model olarak yapılacak çalışmalar, pazarlama çalışmaları, tanıtım vb. tek bir bütün ve tek bir çalışma alanı olarak bu sektörü ele alacak bir yapı yoktur. Bu durum tüm iller için geçerlidir. Kalkınma ajansları hibe vererek ve bölgeye özgü çalışmalar yaparak bu boşluğu gidermeye çalışsalarda maksat hasıl olmamıştır, olmayacaktırda.

İl’de buna benzer; sektörleri toparlayıcı, il ölçeğine odaklanmış, herbir sektör için en az 3 beyin insandan oluşan, direkt syn vali, belediye başkanı ve ticaret sanayi odası başkanına hesap veren, bir ürünü sektör haline getirecek tüm halkaları ayrı ayrı çalışan beyin mutfakları oluşturulmalıdır. tüzel kişiliği olmasada 200 m2 lik alanda toplamda en az 10 beyin insanın çalıştığı “İl Kalkınma Teşkilatı” bu sürecin mutlak çözümüdür. bu yapı büyükşehir belediyesi olma sürecinde büyükşehir belediyeleri veya valiliklerimiz bünyesinde kurulabilir.

Herbir sektör için; eğitimler, seminerler, çalıştaylar, örnek bölge ülke ziyaretleri, fuarlar, sektör kalkınma planları, sektör eylem planları, sektör raporları, yatırım alanı çalışmaları, fikri mülkiyet hakları çalışmaları, tüm birimlerarası koordinasyon, arge merkezleri planlamaları, küçük sanayi ve OSB planlamaları vb. plan yapan, fizibilite yapan, proje hazırlayan, koordinasyon yapan, analiz yapan mutfaklardır bunlar.

Aklın yolu bir ve eninde sonunda geleceğimiz nokta bu ...

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank