content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Şub

İhlas Kabul Edilirken, Şahinler Neden Ret Edildi?

Beylikdüzü’nün çıkarı ise, neden iki tane farklı imar plan tadilatı kararı?

Belediye Başkanı Yusuf Uzun, yaptığı konuşmada Meclis’i ikna etmek için sürekli olarak; görüşülen konunun plan tadilatı olduğunu, 2008 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından 5000’lik plan tadilatının yapıldığını, İ
lçe Meclisi’nin de bunun gereği olarak 1000’lik planları bir yıl içersinde yapması gerektiğini söyledi. İlçe Meclisi plan tadilatını kabul etmediğinde, Büyükşehir Belediyesi’nin bunu resen uygulayacağını iddia etti.
Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatını resen uygulayacağını iddia eden Başkan Uzun, meclisten uygun görülmeyen plan notlarını  ret etmesini, uygun gördüklerini ise kabul etmesi gerektiğini belirterek, vatandaşın plan tadilatının engellemesinden dolayı tazminat davası açabileceğini, kendisinin de ret kararı çıktığında, idari mahkemede dava açacağını söyledi.

Ofluoğlu, plan tadilatı değil,
plan notu diyor

Beylikdüzü Belediye Meclisi’nde 3. kez Şahinler Holding’e ait imar tadilatı ret edildi.
Şahinler Holding 2008 yılında Büyükşehir Belediyesi’nden emsali artırmak için 11 maddelik plan notu ekletir. Direk olarak plan tadilatı yaptırmaz… CHP Meclis Üyesi Taşkın Ofluoğlu’na göre, Büyükşehir’de eşi emsali görülmeyen 11 tane plan notu eklenir. En önemli plan notu D-100’den (E-5) ön kot alınır. Ofluoğlu’na göre böyle bir not olamaz. Ve bu bir plan tadilatı değildir. İki bodrum imar dışı olarak plan notuna işlenir.
Yine Ofluoğlu, Şahinler Holding 2008 yılından sonra planlara işlettiği plan notlarıyla ilgili Beylikdüzü Belediyesi’ne 1000’lik plan tadilatı için müracaat etmediği için, eski planlar geçerlidir iddiasında bulundu.
Büyükşehir resen uygulayacaksa,
bu kadar ısrar neden?
Büyükşehir Belediyesi plan notlarını resen uygulama yetkisi varsa, bu kadar görüşmeye, üç kere meclise getirmenin hiçbir anlamı olmadığını düşünüyorum. İlginçtir, 1.5 saate yakın Meclis’te konu görüşülürken, hiçbir üyenin başkanın çelişkili açıklamasına yanıt vermemesi dikkatimi çekti.
Beylikdüzü meclisi, Şahinler Holding’in iddialara göre yaklaşık 100 bin m2 imar artışı sağlayacak plan notlarını kabul etmediğinde Büyükşehir 5000’lik planları resen uyguluyorsa, bu kadar zamana, bu kadar ikna etmeye, bu kadar söze ne gerek. Ancak asıl soru şu: Büyükşehir plan notlarını resen uyguladığında Şahinler Holding, inşaat ruhsatını nereden alacaktı?

İlçe meclislerini kapatın,
meclisleri fesh edin

Şayet Büyükşehir Belediyesi, ilçe meclislerinin kabul etmediği kararları resen uyguluyorsa, ilçe belediyelerine, ilçe belediye meclislerine ne ihtiyaç var ki? Kapatın gitsin.. Bu kadar israfa da gerek yok ki?
Bulgaristan’da Büyükşehir Belediye Başkanlarının, ilçelerin belediye başkanlarını, meclis içersinde atama yetkisi var. Büyükşehir Belediye Kanunu’na bir madde koyarsın, Belediyeler Ka-nunu’nu da değiştirirsin. Örnek mi? İşte kapı komşumuz Bulgaristan…
Ancak bu tartışmalara, saatlerce görüşmelere rağmen sormak istediğim bir soru var. Şahinler Holding’den esirgenen plan tadilatı (pardon plan notları), İhlas’a neden verildi? Neden İhlas’a imar artışı sağlandı? Bu imar artışını hangi meclis kabul etti? Beylikdüzü Belediye Meclisi değil mi?
Gürpınar’da planlar iptal edilirken, vatandaş yararı ise yapılmış binalar bir anda nasıl imar ruhsatı olmayan binalara dönüştürüldü?

Kazandırılacak değer
200 milyon dolar

Şahinler Holding, Beylikdüzü’nün en güzel yerindeki imar artışıyla 100 bin m2 inşaat alanı kazanıyor. M2’sini ortalama 2 bin dolardan hesap edersiniz, karşınıza 200 milyon dolarlık bir değer artışı çıkıyor. İnşaatın tamamına baktığınızda bu değer daha da büyür.
Bunun karşılığında Şahinler Holding, imar artışı ile sağlanan inşaata ne kadar öder? Yaklaşık 30 milyon dolar. Plan notları ile şirkete kazandırılan değer ne? Yaklaşık 170 milyon dolar.
Bunun karşılığında kent, kamu, belediye ne kazanacak?

İddialara göre bir belediye binası. Değeri ne kadardır? Hadi ben 1 milyon dolar diyeyim, siz 5 milyon dolar deyin.
Kente ödetilen bedel ne? İmar yoğunluğu, nüfus artışı, alt ve üst yapı yoğunluğu… Bunun kamuya maliyeti ne? Bunlar önemli sorular mı? Bizim gibi ölümlerin soracağı bu soruların, bizi yönetenlerin bildikleri karşısında ne önemi var ki?
Ancak asıl sorum şu: Şahinler Holding’in imar artışına şahin kesilenler,
İhlas’da neden güvercin oldular?

CHP’li iki meclis üyesi yine yoktu

Bir soru daha: Beylikdüzü Meclisi’nde çok önemli konular görüşüleceği zaman, dengeler açısından meclise,  mazeretleri nedeniyle gelmeyen CHP Meclis üyeleri  o gün görüşmelere katılmışlardı.
Ancak, Ömer Şatır ve Metin Soğuksu, Şahinler Holding’in plan notları görüşülürken Meclis’e gelmemişlerdi. Gurup Sözcüsü Kader Göllü’ye bu konuyu sorduğumda, mazeretleri nedeniyle gelmediklerini söyledi. Şatır ve Soğuksu Meclis’e düzenli olarak gelirken, Şahinler Holding’in plan notları görüşmelerinde bulunmaması dikkat çekti.
Ayrıca AK Parti İmar Komisyonu Üyesi ve Meclis Üyesi Ömer Süvarı’nin kritik oylamada Meclis’te bulunmaması da dikkat çekiciydi.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank