content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Eyl

İhaleler Nasıl Saydam ve Kamuoyu Denetimine Açık Olacak?

Sevgili ortağım ve Yazı İşleri Müdürüm Cengiz Alçayır, Pazartesi günü Avcılar Belediyesi'nde yapılacak olan ihaleyi izlemem için beni görevlendirdi(!)
Meclisleri izlemeye ve de kimi belediye başkanlarının meclisleri izleyicilere kapatanlara alışkın olan ben, ihaleyi de serbestce izleyebileceğimi düşündüm.
Ve sabahın erken saatlerinde, hatta ihale komisyonundan önce ihalenin yapılacak olan odanın önündeydim.
****
Çöp ihalesi yapıldıktan sonra, en yüksek fiyat veren firmaya çöp ihalesinin verilmesi ve 31 milyon TL düşük fiyat veren firmanın, KİK'e yaptığı itirazdan dolayı çöp hizmetlerinin aksamaması için bir aylığına çöp ihalesi yapılıyordu.
Bir aylık çöp ihalesi, 4734 Sayılı Kanunun 21 (b) maddesinde; Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması'na dayanarak ilansız ve davet usulü ile gerçekleştiriliyordu.
****
Sabah saat 10'da başlayacak ihaleye 5 firma davet edilmesine rağmen, kapının önünde bir firmanın yetkilileri bekliyordu. Onlar da bizimle beraber erkenden gelmişlerdi.
Belediyeye girmemle beraber bir hareketlilik başladı.
İhale Komisyon Başkanı Kültür Müdürü Aykut Arslan bizi görünce kapının önünde hızlı bir telefon trafiğine başladı.
****
4734 sayılı ihale kanunu'nun 21. maddesinin b fıkrasına göre gerçekleştirilen pazarlık usulü ihaleyi izlemek istememizin tek bir nedeni vardı. İlgili kanunun 5. ve 62. maddesi çok açıktı. İhalelerin; saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik ve eşitlik ve kamuoyu denetiminin tüm ihalelerde sağlanması gerektiğini belirtiyordu.
Velev ki, yasada saydamlık ve kamuoyu denetiminin sağlanması gerektiği ifade edilmesi bile ihale Sosyal Demokrat olduğunu iddia eden bir belediyede yapılıyordu.
Pazarlık usulü yapılan ihalede gazetecilerin, yurttaşların olmasının ne sakıncası olabilirdi ki? Türkiye, ihalelelerin televizyonlardan canlı yapılmasına bile alışkındı halbuki.
****
Kimi sosyal demokrat belediyelerde ihaleler internetten canlı olarak bile yayınlanırken, Avcılar Belediyesi'nin ihaleyi izlemek isteyenlere kapatması abesle iştigaldi.
Bırakın sosyal demokratlığa, ilgili ihale kanuna bile uymuyordu. Avcılar Belediyesi'nin yetkilisine sorduğumda ise bambaşka bir yanıt veriyordu. İhaleye yurttaşların alınıp alınmaması ihale komisyonu başkanının yetkisine aitmiş. Ve ben ilgili maddeyi tüm aramalarıma rağmen, ihale kanununda bulamadım.
Bulduğum tek bir şey oldu.
İhale Kanunu'nun 6. Maddesi, İhale Komisyonu'nda en az beş kişi olması gerektiğinin altını çizerken, dünkü yapılan ihalenin komisyonu 3 kişiden oluşturulmuştu.
****

Kültür Müdürü yapılan, 1984 doğumlu Avcılar'ın kültüründen sorumlu olacak olan Müdür Aykut Arslan ise ihaleyi izlemek istediğimizi söylediğimizde bizi ek güvenlik çağırmakla tehdit ediyordu. Ek güvenlik bize ne yapacaksa... Milletin parasını, millet için yapılacak harcamayı ve bunun için yapılacak pazarlığı milletten ve kamuoyundan gizliyorlardı.
****
30 aylık ihaleye yaklaşık 115 milyon TL veren, aylık miktarı 3 milyon 600 bin TL'ye gelen çöp toplama işine Tomurcuk firması, bu sefer pazarlık usulü ihalede aylık olarak 3 milyon 900 bin TL veriyordu. Ve ne yazık ki, beş firma davet edilmesine rağmen, ihaleye teklif veren başka bir firma bulunmuyordu. 5 firmanın biri ihaleye katılmıyor, ikisi teşekkür veriyor, biri geç tebliğ edildiği için katılmayacağını belirtiyordu. Böylece Tomurcuk firması tek başına ihalede teklif veriyordu.
****
Yazın bir kenara 1 Ekim tarihinden itibaren Avcılar'ı b.k götürür.
Yazın bir kenara çöp meselesi Avcılar'ın birinci gündemini oluşturur.
Yazın bir kenara çöp meselesi Belediye Başkanı Dr. Hanay Handan Toprak Benli'nin açmazı olur.

Son söz: Taşeronlaşmaya karşı olan bunu bir seçim bildirgesine dönüştüren CHP'de, taşeronlaştırmak için canla başla çalışan Avcılar Belediyesi'ni kutlamak gerekiyor. Çünkü, CHP'nin genel politikalarına aykırı bir ihale yapıyorlar. Bu arada haksızlık etmemek de gerekiyor çünkü aşağı yukarı CHP'li belediyelerin büyük çoğunluğunda çöp taşeronda... Bölgemizde kendi olanakları ile çöp işini yapan tek belediye Çatalca.
Acaba diyorum, İstanbul'un en büyük yüzölçümüne sahip olan ilçesinde çöp toplama belediye olanakları ile yapılırken tüm CHP'li belediyeler Başkan Cem Kara'dan brifing mi alsalar? Geçen yıl çöpü özelleştirmek isteyen Çatalca Belediyesi, taşeron teklifinin kendi maliyetlerinin
üzerinde olunca vazgeçmişti? Sizce hangisi daha sosyal demokrat bir belediye başkanı ve partisinin politikalarına uyumlu? Ne dersiniz?
Cafe, bar, pavyon tabela
ilan fiyatları neden düşük?

Dün ihaleden sonra, olağanüstü yapılan Belediye Meclis Toplantısını izlemek için, 4. kata çıktık.
Olağanüstü Meclis, Tarife Komisyonu’nun tekliflerini görüşmek için toplanmıştı. AK Parti Grubu tarife komisyonunun aldığı tarife ücretlerine çok sert yüklendi.
Özellikle, cafe, bar, pavyon ve eğlence merkezlerinin tabela ilan fiyatlarının düşük olarak belirlenmesinin nedenini sordular.
Meclis bittikten sonra da, grup odalarında bir basın toplantısı yaptılar. Haberin ayrıntılarının detayını yarın
sizlerle paylaşacağız.

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank