content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Eki

İbadet Gösteriş İçin Yapılmaz!

Yazmaya cesaretiniz varsa ülke genelinde olduğu gibi eli kalem tutan yazarçizerlerin yaşamlarını idame ettirdikleri yörelerde ve bölgelerde yazılacak o kadar çok konu var ki, insan hangi konuya öncelik vereceğini düşünürken beklemediği bir anda sizler gibi bizim karşımıza sanki sünnet olacak çocuklar için düzenlenmiş bir konvoy ile sabu sübyan çocuklar gezdiriliyormuş gibi hacca gidecek hacı adaylarını yaptıkları araç konvoyu ile tiz sesli kornalar çalarak, araçların teyplerine koydukları ilahi bantlarını yüksek sesle açmak suretiyle ortalığı ayağa kaldırarak gezdiren hacıyolcu etme konvoyu çıkınca “Yasa Tanımayan Seçilmişler “başlıklı yazımızı haftaya erteleyerek, garipsediğimiz, abartılı hacıyolcu etme olayını siz saygıdeğer okurlarımız ve sorumluluk sahibi insanlarımızla paylaşmak istedik.

Her yerleşim yerinde bizde olduğu gibi bir tane cumhuriyet meydanı vardır. Bu meydanlar muhtelif törenlere ev sahipliği yapar.

Bugün ülke genelindeki bazı cumhuriyet meydanlarında olduğu gibi yöremiz ve bölgemizde hac yolcusu insanlarımızı yolcu etmek isteyen ailesi, akrabaları, komşularıyla ve yakınları sabahın erken saatinden itibaren meydandaki yerlerini almış yapılacak toplu dua törenini beklerken, alana gelecek olan hacı adaylarından hepsi diyemeyiz çünkü haccın anlamını bilerek Kutsal topraklara gitmeye karar verenler, yapılan bütün ibadetlerin özelliklede hac ibadetinin Allahın rızasını kazanmak için yapıldığını ve yapılacağını bildikleri için mutlak surette bu hoş olmayan gösterişten uzak dururlar.

Hiç kimsenin o kutsal düşünce ile hacca giden ve gidecek olan analarımıza, babalarımıza, kardeşlerimize, dedelerimize, amcalarımıza dayılarımıza ve halalarımıza, yengelerimize, büyük ve küçük kardeşlerimize diyecek sözleri yoktur ve olamaz. Kendilerine saygılı olarak insan hayatında ekonomik durumu yeterli olup da hac farizasını yerine getirmek için insanca yola çıkan hacı adaylarımızı dile getireceğimiz olumsuzluktan tenzih ederiz.

Ancak azınlıkta da olsa gerek kendi istek ve talepleri, gerekse bazı işgüzarlar yüzünden bazı hacı adayları için düzenlenen ve şehrin cadde ve sokaklarında sünnet çocukları gezdirir gibi ortalığı ayağa kaldıran müzik ve ilahiler çalarak gezdiriyorlar şeklinde sünnet çocuklarını örnek verirken, yavrucakların günahını almayalım. Çünkü sünnet çocuklarının konvoylarında davul zurna dışında araçlar müzik çalmaz sadece korna çalarlar. Bazı hacı adaylarının konvoylarında kornalar havada uçuşurken, araçların bazılarından yükselen bazen canlı söylenen ilahiler ile genellikle araçların teyplerine konulan ilahi bantları sonuna kadar açılarak varılmak istenen Cumhuriyet meydanına hiç hoş olmayan gürültüyle varılır.

Bizim ve sorumluluk sahibi insanlarımızın bu konuda gerek hacı adaylarımızdan, gerekse hacı adaylarımızı hac yolculuğuna çıkmadan evvel belli bir eğitime aldıklarını bildiğimiz dini yetkililerimiz eminiz bu konuda muhakkak daha hassastırlar. Müslüman olarak çok önemsediğimiz ibadetin tümü özelliklede hac yolculukları esnasında hacı adayı kardeşlerimize ve büyüklerimize hayati önem arz ettiğini düşündüğümüz bu ve benzeri gürültülü uğurlama olayının yanlışlığını üstüne basa basa anlatmalarıdır.

Çünkü ibadet Allahın rızasını kazanmak için yapılır. İbadet gösteriş için yapılmaz. Kul, yaratanına karşı olan kulluk borcunu elalem görsün diye yaparsa bu, ibadet olmaktan çıkar. Yüce Allah`ın emirlerini yerine getirmek sorumluluk sahibi her insan için borçtur ve gösterişten uzak ifa edilmek durumundadır. Gerçek iman sahipleri ibadetlerini başkaları görsün diye yapmazlar. Eğer böyle yaparlarsa ibadetleri, ibadet olmaktan çıkar diyor saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
İbadet Gösteriş İçin Yapılmaz!

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank