content

16 May

Danıştay’ın Kuruluş Yıldönümü ve İdari Yargı Günü

Tarih boyunca iktidarın denetlenebilirliği sorun olmuştur. Otoriter yönetimin, tek kişi diktatörlüğünün önlenmesi için siyasi iktidardan bağımsız yargısal denetim mekanizması geliştirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulu; kuvvetler ayrılığına dayalı hukuk devletinin temelini oluşturur.

İdari işlemlerin yargısal denetimi; keyfi uygulamalara karşı vatandaşın güvencesidir.

Danıştay; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yönetilmesi adına, denetleyici, görüş bildirici ve karar alıcı bir mekanizmayla vardır. Koruyucu ve düzenleyici işleviyle ülkemizde hukuk devleti anlayışının yerleşmesinde ve sürdürülmesinde sorumluluğu büyüktür. Kuvvetler ayrılığına dayanan hukuk devletinin yerleşmesinde, siyasi iktidardan bağımsız hizmetini sürdürmelidir.

Anayasal sistem, Hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, hukuk sistemi; dünyadaki ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler doğrultusunda geliştikçe, devlet daha da güçlenecek, vatandaş özgür ortamda yaşamını sürdürecektir.

Demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin layıkıyla yaşatılması ve korunmasında; Danıştay ve İdare Mahkemeleri'ne de büyük bir sorumluluk düşmektedir.

Bu düşüncelerle; 1868 yılında kurulan, 148 yıldır danışma ve inceleme mercii olarak görev yapan yüksek idare mahkemesi Danıştay'ın kuruluş yıldönümü ve İdari Yargı Günü'nü en içten dileklerimle kutlar, hâkim, savcı ve avukatlar ile tüm idari yargı çalışanlarına başarılar dilerim.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank