content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 Tem

Hizmetlerinizi Bugünden Birleştirirseniz Aylık Bağlama İşleminiz Uzamaz

Soru: 1 Eylül 1967 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim SSK'lı olarak 1 Haziran 1984 dür. 8 Ağustos 1987 işten çıkış askere gittim. 1992-2006 arası Bağ-Kura 5600 gün prim  yatırdım. 1 Ocak 2012 den itibaren SSK'lıyım. Şu anda ne yapmam lazım?  Bu hizmetlerimi toplatmalı mıyım?  Yoksa gerek yok mu? Ne önerirsiniz? Herhalde 1 Eylül 2015 te emekli olacağım. Bu tarihinde mi başvuru yapacağım? Yoksa 1, 2, ay öncemi? Acaba bu şartlarda kaç lira maaş alırım? Arkadaşlarım 1.000 TL alırsın diyorlar. Ben 30 yıldır pirim yatırmışım. Sizin görüşünüz nasıl olur?

Mustafa BABAYİĞİT

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. 1 Ocak 2012 de başladığınız sigortalı çalışmanızı 1 Temmuz 2015'e kadar devam ettirerek, SSK'ya Bağ-Kurdan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Ve primi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2015 de emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur ve SSK hizmet sürelerinizin birleştirilmesi için şimdiden talepte bulunmanızda yarar var. Emekli olacağınız tarihe kadar hizmetleriniz birleştirilirseniz aylık bağlanma işlemi uzamaz.

Ne kadar aylık alacağınız bilemeyiz. Çünkü emekli aylığını: çalışma hayatınız boyunca üstünden prim ödediğiniz  kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı birlikte belirliyor.  Prim ödeme dönemleri de çok önemli. 2000 den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008 den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığı tutarını farklı ağırlıkta etkiliyor.  Sonuç olarak emekli aylığı hesabı için pek çok veriye ihtiyaç var.

Sigortalı olup olmadığınızı SGK'nın sitesinden öğrenebilirsiniz

Soru: 1987 yılında babamın üzerine olan dükkânda yardım ederken sigortadan memur tarafından yazılmıştım. 3 ay sonrada gidip parasını yatırıp kapattım. Bu neydi acaba? Sigorta başlangıcı olabilir mi?

Cemal DEVECİ

Cevap: Sigorta başlangıcı olup olmadığını internetten öğrenebilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumunun  sgk.gov.tr adresine girip,  "TC kimlik nosu ile hizmet dökümü sorgulaması" butonuna tıklamanız yeterli.

Yüksek kazanç üstünden prim ödemelisiniz

Soru: 30 Eylül 1971 doğumluyum. 26 Ekim 1996 da SGK li oldum. Prim ödeme gün sayım (5850) oldu.  Prim ödemeye yani SGK' lı çalışmaya devam etmeli miyim? Zira gün sayısı dolduktan sonra emekliliği hak edene kadar, yani yaş dolana kadar prim ödemesi durumunda emekli aylığının çok düşük olacağı söyleniyor.

Yüksel İLTAS

Cevap: Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 56 yaşınızı dolduracağınız 30 Eylül 2027 de emekli olabilirsiniz.  Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Muhtemelen askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptınız. Askerlik sürenizin bir yıl borçlanmanız halinde, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008'den sonra asgari ücret üstünden prim ödemesi az da olsa emekli aylığında düşmeye yol açıyor. Bu açıdan emekli aylığının düşmemesi için, prime esas kazancın üst sınırından(Bugün için 7.371 TL'dir) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı örneğin; 4,5 bin TL üstünden prim ödenmesi gerek. Emekli olmanıza 12, 13 yıl var. Bu kadar süre çalışmadan beklemek doğru değil. Yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödeyerek çalışmaya gayret edin.

Askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez

Soru: 13 Eylül 1993 tarihinde staj sigortam başladı. 1997-1998  tarihlerinde askerliğimi yaptım. 12 Haziran 2004 tarihinde sigortalı işe girdim. İlk prim bu tarihten itibaren ödenmeye başlandı. Bu güne kadar 3061  pirim yatan günüm oldu. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik süresini borçlansam emeklilik tarihini etkiler mi?

Hakan KARACA

Cevap: Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Toplam 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınız dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Askerlik borçlanması prim gün sayınızı artırır. Ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

Yetim aylığı talebe bağlıdır hemen talepte bulunun

Soru: Babam 25 Haziran 2014 vefat etti. İsteğe bağlı Bağ-Kurdan emekliydi. Şu an 3 bekâr kızı var. Biri SGK' lı olarak çalışıyor. Diğer ikisi ev  kızı. Acaba hemen maaş bağlanır mı? Ve ne zaman başvuru yapmamız lazım? Ne kadar maaş bağlanır? Cevap verirseniz sevinirim.

Canan TÜKMECİ

Cevap: Sigortalı çalışan kardeşiniz babanızdan yetim aylığı alamaz. Diğer iki kardeşiniz yetim aylığı alabilir. Aylık talebe bağlıdır. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak yetim aylığı bağlanmasını talep ettiğinizde aylığınız bağlanır. Hemen başvurmanızda yarar var. Aylık bağlanama oranınız yüzde 25'dir. Ne kadar aylık alacağınız, babanızın aldığı aylık tutarına bağlı.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank