content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Şub

Heryıl Kaybımız En Az 520 Milyon TL

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim BURKAY “2014 yılında yer gösteremediğimiz için Bursa en az 2-3 milyar dolar yatırım kaçırmıştır” açıklamasında bulundu.
Bu rakam (2-3 milyar dolar) Ordu Büyükşehir Belediyesinin toplam

yatırım bütçesinin 20 katı.
Bu bilginin Ordu versiyonu şöyle olsun, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN, “2014 yılında yer gösteremediğimiz için Ordu en az 200-300 milyon dolar yatırım kaçırmıştır”
Bu rakam (200-300 milyon dolar) Ordu’nun ihracat rakamına eşit ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin toplam yatırım bütçesinin 2 katı.
Böyle bir açıklama (yapılmamış bile olsa) eminim ki doğru: kaçırıyoruz, sürekli bir şeyleri kaçırıyoruz.
İllerin en önemli sorunu İŞSİZLİK, çözümün en önemli ayağı YATIRIM PARSELİ, yatırımcıya yer gösteremediğimizde; eğer yerli yatırımcı ise küser ve İl’de iş dünyası arasında olumsuz konuşma üslubu oluşur, kırılganlıklar başlar, dışarıdan gelecek yatırımcılara da bu durum yansır.
Eğer il dışından gelen bir yatırımcı ise zaten sorun yoktur, Ordu’ya yatırım yapma fikrini elinin tersiyle iter, önüne gelen her arkadaşına da Ordu’nun yatırımcıya yer göstermeyen bir yer olduğunu anlatır durur.
Yani her hâlükârda kaybediyoruz, kaçırıyoruz, yanlış şeyler konuşuyoruz, toplumu oyalıyoruz, toplumun ümitleriyle oynuyoruz.
Daha öncede yazdım, Ordu’muzun merkezde 500 ve Fatsa’da 500 dönüm olmak üzere toplam 1.000 dönümlük yatırım parseli var ve tamamı dolu. Dolu derken depo mu? aktif değil mi? Yeterince büyüklükte mi? vb. Aklımıza sorular gelebilir, gelmelidir de.
Ne kadar zorlarsak zorlayalım, bu bin dönümden çok çıksa 2-3 yatırım parseli çıkar, buda Ordunun ihtiyacını karşılamaz, üstüne üstlük yatırımcımızı şehirde tartışılır hale getirmenin kimseyede faydası olmaz.
Dolayısıyla enerjimizi ister Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) isterseniz şehirlerimizin muhtelif yerlerinde yatırım parseli hazırlamaya harcamalıyız, bunu yapmaya mecburuz. Aksi takdirde görevimizi yapmamış, vakit öldürmüş oluruz.
Bir konu daha var, o da şudur: bir OSB’nin yapılmaya karar verilmesinden üst yapıların tamamlanmasına kadar ki makul süre 3 yıldır. Birinci yıl proje hazırlanması, yazışmalar ve onay, ikinci yıl yatırım programına konulması ve altyapı ihalesi, üçüncü yıl altyapı ile birlikte üst yapının eş zamanlı yürümesi.
Malesef sadece karaağaçta düşündüğümüz OSB 6 yıldır konuşuluyor.
SONUÇ: Ordu’muzun acilen hemen bugün 5.000 dönüm yatırım parseline ihtiyacı var, iş demek istihdam demek, aş demek huzur demek, kaçırmamak demek.
Aksi takdirde yatırımcılarımızı kaçırmaya, milletimizide oyalamaya devam ederiz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank