content

25 Kas

Her Gün Birkaç Fincan Kahve Ölümleri Önlüyor

Circulation isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada her gün birkaç fincan kahve içenlerin tip 2 diyabet, kalp krizi ve felç gibi kalp-damar hastalıkları, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar ve hatta intihardan erken ölüm ihtimallerinin daha düşük olduğu bildirildi.

Araştırmaya göre günde 3-5 fincan kahve içenlerde risk daha da az ve kahvenin kafeinli olması veya olmaması da bir fark yaratmıyor.

Akahve-sağlık1-150x150merikan Kalp Derneği tarafından çıkarılan dergideki araştırma kısa adı NHS olan Nurses’ Health Study kapsamındaki 167.944 kadın ve Health Professionals Follow-up Study’ deki 40.557 erkek üzerinde gerçekleştirildi.

Bir gıda anketiyle bu kişilerin ne kadar kahve tükettikleri öğrenildi ve bunlar 28 seneden uzun zaman takip edildi.

Bu sürede 19.524 kadın ve 12.432 erkeğin öldükleri belirlendi.

Total, kafeinli veya kafeinsiz kahve içilmesinin tip 2 diyabet, kalp krizi, nörolojik hastalıklar ve intiharlara bağlı ölümleri azalttığı ortaya çıktı ama kanser ölümlerinde bir azalma olmadığı görüldü.

Günde 1-5 fincan kahve içenlerde ölüm oranlarının (mortalite) daha düşük olduğu, 5’ den fazla içenlerde ise mortalitenin artmadığı tespit edildi.

Vurgulanması gereken hususlar katılımcıların hiçbirinin sigara içmiyor olmaları ve bu araştırmanın sebep-sonuç ilişkisini değil sadece bir birlikteliği ortaya koymasıdır.

Kahve tiryakilerinin daha uzun yaşamaları kahve içenlerinden başka ortak hayat tarzı unsurlarına da bağlı olabilir.

Kahve sağlıklı bir içecektir

Her gün 1-3 fincan kahve içen bir tiryaki olarak bu sonuçlar beni şaşırtmadı, aksi bir sonuç da şaşırtmazdı.

Sağlıklı ve uzun yaşamanın “kahve” gibi tek bir faktöre bağlanması doğru değildir, bu ancak sağlıklı yaşamanın tüm unsurları yerine getirilerek başarılabilir.

Hastalıklardan korunmak ve Allah’ ın takdir ettiği süreyi sağlıklı geçirmek güvenli yiyecek ve içecekleri adam gibi tüketmekle mümkündür ve kahve bu unsurlardan sadece biridir.

İşin içine endüstri ve onun kâr hırsı girmediği takdirde çok sağlıklı bir içecektir çünkü kahve antioksidan fitokimyasallar ve magnezyumdan zengin bir içecektir.

Kahvedeki klorogenik asit, kinidin, trigonellin ve magnezyumun ensülin direnci ve enflamasyonu önlediğini gösteren araştırmalar vardır.

Gelelim neticeye

BİR: Sağlıklı kahve –ırkçılık yapmak gibi olmasın ama- bizim içtiğimiz “Türk kahvesi” dir.

İKİ: Kahve işlendiği zaman işin rengi değişir, hele de içine şeker ve süt tozu katıldığında kahvenin bırakın faydalı olmasını falınızda “üç vakte kadar bir kara haber” kaçınılmaz olur.

ÜÇ: Her şeyin olduğu gibi kahvenin de bir dozu vardır, madem faydalı diye aşırıya kaçmak doğru olmaz.

Yoksa “Ayrılık var çıkan falda” şarkısı çalınır kulağınıza.

DÖRT: Bu sonuçlar herhangi bir ilaç ile alınsaydı endüstrinin adamları dünyayı inletirdi.

BEŞ: Gebeler de her gün 1-2 fincan kahve içebilirler, ben ısmarlıyorum hem de!

Kaynak:

http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/11/10/CIRCULATIONAHA.115.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank