content 1977 Trabzon doğumluyum/evli ve bir çocuk annesiyim. yerel bir gazetede ve İnternet bir edebiyat dergisinde yazılar yazıyorum. k.t.u mezunuyum.
14 Ağu

Hayırlı Değişiklikler

Anayasaya getirilen yeniliklerden biride, ordudaki yaş sınırı kargaşası. Kimilerine göre, bu yaş sınırı yerinde bir karar lakin bunun tersini de düşünenler var. Emekliliği gelipte hali hazırda emekli olmayan üst düzey kurmaylar geçen haftalarda hükümetin getirdiği yaş sınırı kararıyla emekli oldular.

YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI-
Yüksek Askeri Şuranın (YAŞ) terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılacak.
İdari yargı, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı
olacak, ''yerindelik denetimi'' yapılamayacak.

secim ve halk

referandum

80 anayasasında değişmesi gereken kararlar elbette ki var. Ama alt yapısı olmayan ve meclisteki siyasi partilerle anlaşılmadan halka sunulan bir anayasanın ne kadar yerinde bir anayasa olduğundan şüphe etmekteyim. Anayasa karalarına oy verecek olan bir millete bu kararlar tv, radyo, internet aracılığıyla özel olarak anlatılabilirdi. Neden mi? Diyeceksiniz halkın yüzde kaçı bu kararların neden değiştirildiğini ve içeriği biliyor. Evet 80 anayasası ülkenin kaos içinde olduğu bir dönmede darbeyle halka kabul ettirildi. Türk halkı vereceği oyu o dönem çektiği sıkıntılar adına darbeye inat verecektir. Bir adım sonra, evet oylarının fazlalığıyla getirileceğini varsayarsak işleyiş sürecinde neler olacağını bilmek bu sınırlarda yaşayan herkesin hakkı değil mi? Bu bir partinin tüzüğü değil artık farkına varsak iyi olacak. Bu tarihine yıllarca hükmeden bir milletin yıllarca değişerek bize kadar gelen anayasasıdır.

Yaş sınırı daha doğru dürüst anlaşılamadan orduda yapılan değişiklikler kaosa döndü bile. Emekli olan kara kuvvetleri komutanın yerine getirilmek istenen jandarma genel kurmay komutanı emeklisi istedi. Hükümetin adayı olan Atilla Işık neden böyle bir kararı geri çevirdi onu da bir düşünmek lazım.

Atilla Işık’ın hükümetin teklifine karşılık verdiği bu karar, askerin yapılanlara bir tepkisi olarak görülebilir mi? Ya da Atilla Işık'ın kara kuvvetleri komutanı, Orgeneral Hasan Iğsız'ın yerine gelmek istememiş olabileceği de yazılıp çiziliyor. Hepimizde biliyoruz ki, ordu ile hükümetin arasındaki buzlar bir erimedi. Karşılıklı zıtlaşmalarla alınan kararların hem meclisi, hem de orduyu yıprattığını düşünüyorum. Ergenekon, Balyoz, şimdi de anayasa da askeri ilgilendiren değişikliklerle bu gerginliğin artacağını zannediyorum.

Bedelli askerlik için yapılacak yaş sınırı görüşmelerinde ne çıkacağı belli değil.hükümet 30 yaş sınırı getirmek istiyor ama ordu buna karşı. Bir kaç sene evvel alınan kararla 26 yaş sonrası bedelli askerlik yapılabilir ibaresinin yerini 30 yaş dan yukarı bedelli askerlik yapılamaz ibaresi alacak mı merakla bekliyoruz.

Böyle bir sınırlama neden getiriliyor diye hükümet partisine soruyorlar bu tamamen teknik bir sebep diyorlar. Ama açıklama bu kadar.

Memurun toplu sözleşme sevinci!

Bazı noktalarda işine geldiği daha doğrusu çıkarları doğrultusunda alınan bu kararların ülkemiz adına ne gibi yararları olacak heyecanla bekliyoruz. Ütopyalarla ülke yönetilmez gerçekten uygulamaların aslını görmek istiyoruz artık.

Yüzlerine gözlerine bulaştırmadan uygularsalar ne ala ama bu noktada kocaman bir soru işareti görünüyor. Değiştirilmek istenen kararların yüzde 70 den fazlası askeri ve yargıyı ilgilendiren kararlardan oluşuyor. Geri kalan küçük bir yüzde sanki araya sıkıştırılmak istenmiş gibi ,çalışanı ve ülke insanın kişisel haklarını içeriyor.

*Memura toplu görüşme hakkı veriliyor. Memurlara verilen uyarma ve kınama cezaları yargı denetimine açılacak.

*Adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişlerince yapılacak.

Ne değişti sadece memur için  fazladan yargıya gidebilecek ibaresi ışık mı olacak bu ülkede ki kamu çalışanlarına. Müfettişler zaten denetimi hep yapıyordu yıllardır her kurumun o işi anlayan müfettişleri garip uygulamalarla yıprattıkları sistemi şimdide savcıların ve hakimlerin eline bırakmak ne kadar  akılcı bir karar sizce!Zaman gösterecektir .

Araya sıkıştırılmış kararlar!

*Kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak.

*Herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olacak. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsayacak. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilecek.
*Yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması nedeniyle ve hakim kararıyla sınırlandırabilecek.
*Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahip olacak. Devlet, her türlü istismara karşı çocukları koruyucu tedbirleri alacak.
Milletvekili Seçilme yaşı 30 dan 25 indirildi.5 yıl meclis seçimleri 5 yıldan 4 yıla çekildi. Cumhurbaşkanı  da bizim ellerimizden çıkacak kararla seçilecek. Yıllardır beceremedikleri seçimleri artık halk egemenliğine bırakmaya karar verdiler. 7  yıl kökü bekleyen başkanımız artık 5 yıl durabilecek sarayında. Milletvekillinden düşürülme kaldırıldı. Onlar zaten düşmüyorlardı ki düşen de belli kırılan belli. Düşene kadar  zaten düşme öncesi hesaplarını yapıyordu hepsi de. EVET  bu kararlara denecek bir şey yok bunlar zaten yıllardır hepimizin de istediği kararlar. Lakin beni düşündüren nokta inşallah hükümet aldığı bu kararların genel planını hazırlamıştır. Yapılacak tüm seçimlerin ekonomiye  getireceği yük çok fazla. Bunları düşünmek zorundayız hayali yaşamıyoruz çünkü. Her seçim hazinenin yükünün vergiye sırtını dayaması demek ve bunun da yine halkı bulması demek. Herşeyi  destekleyerek vereceğimiz kararlardan bizler sorumlu olacağız o yüzden sızlanma hakkımızda olmayacak.

Tarihe tanık olacağız hep birlikte. Ama aklımızdan çıkarmamamız gereken, tarih hiçbir asırda götürdükleriyle tekerrür etmez.

Vs vs vs ... Aslında hepimiz yazıyoruz, bu konuda konuşuyoruz, yorumlar yapıyoruz, gerçek olan referandum gününün yaklaştığı ve kararlarımızın verilme aşamasına bir nefes kaldığı. İnşallah bu ülke insanı adına alındığı düşünülen bu kararlar hayırlı olur. Oyun renginin "hayır ve evet" olmasından çok, beni ilgilendiren insanımızın bilinçli bir şekilde oy vermesi ve Türkiye Cumhuriyet'i devletine hayırlar getirmesidir. Bu ülkede sorunların bitmesi içinde dua ediyorum. Bizleri koruyan ve kollayan Türk silahlı kuvvetlerine teşekkürlerimi bildirmek istiyorum. Yanlışıyla doğrusuyla onlar bizim ordumuz.

Hayırlı değişiklikler diliyorum

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank