content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Şub

‘Haber Ver’ Projesi!

Bu isim nacizane bana ait, Ulusal Meslek Edindirme Merkezleri UMEM’in adını ‘Haber Ver’ yaptım. Şöyle de diyebilirim.

Etrafınızda, ne kadar işsiz, uzun süre iş arayıp bulamayan kişi varsa haber verin, İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası’na (EBSO) başvursun. Genel seçimler yaklaşıyor. Birçok müjde almaya başladık, belli ki iktidarı muhalefetiyle vaat yağmuru devam edecek. O günlere kadar, ‘olacak, edilecek’leri konuşmak yerine, olan, hayata dokunan kolaylık ve fırsatların üzerinde durmayı daha değerli bulurum.

***

Doğrusu geçtiğimiz günlerde Ege Bölgesi Sanayi Odası Ödül Töreni’nde, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, UMEM Beceri ’10 İstihdam Projesi’nden söz edince, ‘Bu konunun üzerine mutlaka gitmeliyim’ dedim.

Hisarcıklıoğlu anlattıkça, projenin önemi kendini daha çok hissettirdi. Önceki gün EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’la bir araya geldiğimizde, aynı fikirdeydik. Bu proje insanların hayatına dokunmaya başlayan, somutta yararları ortada olan yeni bir sistem. Öncelikli şart işsiz olmak. İlköğretimi bitirmek ve 15 yaşını geçmek yeterli. Üst yaş sınırı yok.

İŞKUR’a başvurunun ardından 3 ay mesleki eğitim veriliyor. Katılımcılara günlük 25 lira cep harçlığı, sigorta sağlanıyor.

Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, fabrikalarda ya da işyerlerinde istihdam ediliyor. Projenin en dikkat çekici kısmı, işverenlerin bu çalışanları işe aldıkları takdirde yaklaşık beş yıl süreyle yüzde 18’lik primden muaf olmaları.

***

EBSO’nun koordinatörlüğünde düzenlenen kurslardan mezun olan pastacılık eğitimi mezunları geçenlerde Yorgancılar’a EBSO logolu özel bir pasta hediye etti. Yorgancılar ‘hayatımda yediğim en güzel pastaydı’ diyor, işe girenlerin söyledikleri sözleri aktarırken gözleri buğulanıyor.

Pastacılardan 830 kursiyerden 640’ı hemen iş buldu. İzmir’de eğitim gören 65 farklı meslek grubunda düzenlenen 250 kurstan bugüne kadar 3 binin üzerinde kursiyer mezun oldu. Yine büyük kısmı hemen işe girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kurs kapsamında eleman almaya başladı bile. 65 ayrı branşın yanı sıra eğer kurumlar istihdam talep ederse hemen birkaç kişinin ardından da UMEM kurs açabilecek.

***

“İş hayatımda en mutlu olduğum konuların başında UMEM geliyor derken Yorgancılar’ı anlıyorum. Diyorum ya, ‘o olacak, bu gerçekleşecek’ diye beklerken somuta dokunan tüm çalışmalar çok önemli. Üniversitelinin bile iş bulmakta zorlandığı ortamda daha düşük eğitimli insanın nitelikli ortamlarda iş bulması tam bir karabasan. O yüzden etrafta bu konumda kim varsa UMEM’e yönlendirilmeli. Diyorum ya ‘Haber Ver’ yapalım projenin diğer adını ve haberleri olmayan işsiz kişileri yönlendirelim. Ne de olsa, zamanın aleyhine işlediği çok sayıda insan var!

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank