content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Ağu

Gürpınar Belediyesi’ni Kutluyorum

BEYKENT, Gürpınar'da oturuyoruz. Oturduğumuz semti de çok seviyoruz. Sitemiz modern bir yaşam alanı. Otoparkıyla, yeşil, sosyal donatı alanlarıyla, çocuk oyun gurupları, halı saha ve basketbol sahaları ile harika bir yer. Gürpınar Belediyesi "Gürpınar Geri Kazanım Projesi" başlatmış. Bu projeden haberim yoktu. Geçen sabah mutfakta bir çöp poşeti gördüm, sabah aldığım gibi doğru çöpe.

Tabi akşam eve geldiğimde eşimden fırçayı yedim. Sen misin çöpü atan. Meğerse eşim, belediyenin başlattığı geri kazamın projesi nedeniyle çöpü evde ayrıştırmış. Neyse fırça yiyerek projeden haberim oldu.

Geçtiğimiz günlerde kapımıza bele

 diyeden bir görevli gelerek, hem broşür vermiş hem de kampanyayı ayrıntılı olarak anlatmış. Proje kapsamında oturduğumuz bölge pilot bölge seçilmiş. Projeden fırça yiyerek haberim oldu. Sizlere hem projenin neden başlatıldığını ve işin en önemli ayağını anlatacağım.

 Çöplerin  yeniden  üretime dönüştürülmesi

Belediye yetkilileri bastırdıkları broşürde, "Projeye destek verin. Havamızı, suyumuzu, topraklarımızı birlikte koruyalım. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakalım" diyerek Gürpınarlılar'dan projeye destek istemiş.

Broşürde şu görüşlere yer verilmiş: "Kağıt ve kartonlar, plastikler, camlar ve metaller ayrı poşetlere konulacak. Projeye katılmak için, kullandığımız ürünlerin boş ambalajlarını çöpe atmamamız, herhangi bir torba içersinde çöpten ayrı olarak biriktirmemiz; biriktirdiğimiz ambalajları torbalarıyla  birlikte belediyemiz tarafından yerleştirilecek mavi renkli geri kazanım torbaları koyunuz. Mavi renkli kazanım torbaları belediye tarafından size bildirilen gün ve saatlerde ana arterlerden sitelerimizden ve konularınızdan toplanacaktır. 

"Gelişim ve üretim artıkça tüketim artmakta, bunun sonucunda artan katı atıklar içersinden cam, kağıt, karton, metal, plastik, nitelikli ambalaj atıklarının yeniden kazanımı ile ilgili tüm dünyada ciddi tedbirler alınmaktadır. Ülkemiz için ilk vazifemiz büyük kuruluşlardan en küçük ferde kadar doğal kaynaklarımızın korunması ve daha az hammadde kullanılmasının sağlanmasıdır. İkinci vazifemiz ise katı depolama alanlarının daha uzun süre kullanarak, ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Bunu atık miktarını azaltarak ve ambalaj atıklarınızı kaynağından ayırıp geri dönüşüme kazandırmakla sağlarız. Yediden yetmişe tüm Gürpınar halkı katıldığında, bu toplu hareketimiz çevre korunmasın katkı sağlamak ve çevre kirliliğinin önlenmesini ve çok karlı sonuçlar doğurmaktadır."

Belediye Başkanı Velittin Küçük, imzalı broşürler belediye yetkilileri tarafından pilot bölge seçilen oturduğumuz semtte kapı kapı tek tek anlatılarak, projeye destek verilmesi istenmiş.

Hammadde kaynakları sınırsız değil

Dünyanın nüfusu aynı zamanda yaşam kalitesi de artıyor. Yeryüzünde hammadde kaynakları sınırsız değil. İşte tamda burada tüketilen ürünlerin yeniden üretime dönüştürülmesi ekonomide en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Daha iyi yaşamak için daha çok üretiyoruz. Daha çok ürettikçe daha çok kirletiyoruz ve kaynakları tüketiyoruz. Hayatın sürdürülebilirliğini sağlamak için, geri dönüşüm olmazsa olmazlardan.

Ülkemizin topraklarında bırakın geri dönüşümü, çöplerin, atıkların vahşi depolanmasının hangi trajedilere yol açtığını biliyoruz. 90'lı yıllarda, dünyanın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul'un bir ilçesinde  Ümraniye  onlarca insanımızı yitirmiştik.

Ayın zamanda vahşi depolamadan dolayı yer altı sularımızı, topraklarımızı kirlettiğimizde tüm çıplaklığı ile karşımızda duruyor.

Geri dönüşüm yurttaşların  duyarlılığı ile başarıya ulaşır

Tamda burada, son yıllarda ülkemizde çevre bilincinin artmasıyla beraber, yerel yönetimlerin tükettiklerimizin yeniden üretime dönüştürülmesi (bu aynı zamanda daha az çöp demek) ülke ekonomisi için çok önemli olduğunun bir kez daha altının çizilmesi gerekiyor.

Geri dönüşüm tek tek yurttaşların katkıları ve duyarlılıkları ile başarıya ulaşabilir. Gürpınar Belediyesi'nin başlatmış olduğu projeyi destekliyor ve kendilerini bir kez daha kutluyorum.

Gürpınar gibi modern kentlerde, bu tür projelerin hayat bulması daha kolay. 

Ayrıştırılan çöpün geri kazanımı  dönüştürülmesi  sadece ev kadınlarının değil, aynı zamanda bu kampanyanın okullardan başlayarak geleceğin bireyleri olacak olan çocuklarımızdan başlanarak bilinçlendirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. tarakci@e-gerce

Site yöneticilerine ve kapıcılara özel eğitim ve yaptırım getirilmeli.

Gürpınar belediye yetkililerini de uyarmak istiyorum. Oturduğumuz sitede çöplere ayrıştırmamıza rağmen, kapıcıların bu işin bilincinde olmaması ise sorunları beraberinde getiriyor. Eşim, ayrıştırdığı çöpü, kapıcıya vermek istediğinde tepkiyle karşılaşması ve kapıcının projeye destek olmaması ise yeni sorunları beraberinde getiriyor.

Son söz: Belediyeler tarafından, projenin başarıya ulaşması için site yöneticilerinin ve kapıcıların asıl bilinçlendirilmesi; yalnız başına yetmez aynı zamanda yaptırımlar getirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank