content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Ara

GSS İçin Yapılan Gelir Tespitinde Neler Yaşanır?

Genel Sağlık Sigortası (GSS), çalışma durumundan bağımsız olarak bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsayan sağlık sigortasıdır. 2012’de başlatılan GSS hakkında hala merak edilen birçok husus var. Bunlardan biri de gelir tespiti ve gelir tespitinde ev kontrolü.

GSS Gelir Tespitini Kimler Yaptırır?
GSS gelir tespiti veya diğer adıyla gelir testi, öncelikle gelirinizin olup olmadığını, sonra da bu gelirin ne kadar olduğunu tespit etmek ve çıkan sonuca göre prim tutarını belirlemek için kullanılır. Çalışan kişiler için genelde sıkıntı yok, SGK’ya otomatik olarak ödemeleri yapılır. Asıl kafa karıştıran kısım çalışmayan kişiler. Onlar da ikamet ettikleri yerdeki bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir tespiti için başvurabilirler. Daha sonra primlerini bizzat SGK’ya ödemeleri gerekli.
Gelir Tespiti Nasıl Yapılır?
Gelir tespitinde değerlendirilen birçok madde var. Bunlar temel olarak düzenli gelirinizin ne kadar olduğu ve taşınmazlarınızın bulunup bulunmadığı yönünde. Tek başına yaşayanlar bireysel gelir testi yaptırabilir ama tek yaşamayanlar için hane halkının tamamı, örneğin anne baba, eş ve çocuklar dikkate alınır. 25 yaşını doldurmamış çocuklar evin dışında olsa bile yine hane halkına dahil edilir. Gelir tespiti yaptırmazsanız doğrudan en yüksek prim tutarını ödemek zorunda kalırsınız.
Ev Kontrolünde Neler Yaşanır?
Ev kontrolü veya mevzuatta geçen şekliyle hane ziyareti, başvuru formunda beyan ettiğiniz bilgileri ve gelir testinizi doğrulamak amacıyla gerçekleştirilen kontrollerdir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği şartlara bağlı olarak vakıf personeli başvuru sahiplerinin ikamet adreslerine gider. Kimlik belgesini göstererek eve giriş yapan personel evdeki aile bireyi sayısını teyit etmenin yanı sıra evin durumu, eşyaların yeniliği, giyim kuşam ve yaşama tarzı gibi unsurları da göz önünde bulundurur. Böylece, aile fertlerinin gelir tespiti dahilindeki gelir, harcama, taşınır ve taşınmaz mallar, banka hesapları ve aldıkları sosyal yardımlar arasında tutarsızlık olup olmadığı da değerlendirilebilir.
Yanlış Belge ve Bilgi Verilmesi Durumunda Ne Olur?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes doğru gelir beyanında bulunmak zorundadır. SGK’ya verdiğiniz belgelerin veya bilgilerin gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıkarsa tarafınıza ödenen bütün GSS primleri SGK tarafından ilgili yerlere iade edilir ve gerçek bilgiler üzerinden tekrar gelir tespiti ve dolayısıyla tekrar ev kontrolü yapılır. Yeni belirlenen prime, geçmişe yönelik yasal faiz de eklenir. Ayrıca, SGK yanlış beyan ve bildirim yapanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur. Hakkınızda idari ve cezai soruşturma açılmaması ve geriye yönelik faize maruz kalmamak için SGK’ya doğru belge ve bilgi sunmayı ihmal etmeyin.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank