content Av. İbrahim GÜLLÜ, Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı
12 Nis

Gönüllü Gıda Müfettişleri (GGM)

Gün geçmiyor ki basında gıda ile ilgili olumsuz haberler çıkmasın. At ve eşek eti derken domuz eti haberleri de gündeme gelmeye başladı. İşte bunlardan bazıları:

Gebze’de domuz eti satıldığı tespit edildi. Kırklareli’de sucuk imalatı yapan bir firmaya sucuklara domuz eti kattığı için 5 bin 700 lira para cezası kesildi ve üretim hakları geri alındı.

Peki bu bizim kaderimiz mi? Yine her zamanki gibi TV ve gazetelerde bu ve benzeri haberleri okuyup birilerine lanet okumakla mı yetineceğiz? Toplum olarak artık her şeyi devletten beklemeden bizim de yapabileceğimiz şeyler var.  Nasıl mı? Sosyal sorumluluk projesi olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan Gönüllü Gıda Müfettişleri olarak üzerimize düşeni yapabiliriz.

Antalya Tarım il müdürlüğünce Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Projesi kapsamında sağlıklı gıda tüketimini sağlamak amacıyla başlatılan GGM ile sağlıklı topluma ulaşılması hedeflenmektedir. İnsanların sağlıklı yaşayabilmeleri için sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerektiği ortadadır. Bu yüzden güvenilir gıdaya ulaşma ve sürekliliği sağlama konusunda gönüllü gıda müfettişlerine önemli görevler düşmektedir. Öncelikle bilinçli bir tüketici olmanın yolu yediğimiz içtiğimiz gıdaların içeriği ve özelliği konusunda bilgi sahibi olmaktan geçmektedir. Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesindeki sayı itibariyle yetersiz personellerle, gıda denetiminin yılda ancak bir yada iki defa yapılabildiği gerçeği karşısında GGM duyulan ihtiyacın büyüklüğü daha çok hissedilmektedir. Gönüllü Gıda Müfettişleri aracılığıyla gıda işletmelerinin sürekli denetim altında tutularak gıda zehirlenmelerinin önlenmesi ve gıda hijyeninin sağlanması mümkün olacak ve böylece gıda güvenliği en üst seviyeye ulaştırılacaktır. Bu şekilde bir yerde gıda alanında sağlıksız bir durum veya aksaklık olduğunda anında yetkililerin haberdar olması sağlanarak etkili ve ani denetimler gerçekleştirilebilecektir. Bu sayede de halkın sağlığı ile oynayan kişi ve kuruluşların cezalandırılması mümkün olabilecektir.

Unutulmamalıdır ki en iyi denetçi tüketicidir. Gönüllü Gıda Müfettişleri şeklinde bilinçli tüketici kitlesi oluşturularak asılsız ihbar ve çıkar amaçlı şikayetler yerine, konu hakkında eğitim almış gerçek şikayetler denetim birimlerine ulaşacaktır.

Peki Gönüllü Gıda Müfettişi olacaklarda aranılan şartlar nelerdir?

*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

*18 yaşını bitirmiş olmak,

*İlköğretim mezunu olmak,

*Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

*Herhangi bir gıda işletmesi sahibi veya çalışanı olmamak,

*Taksirli suçlar, aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vuran suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

Gönüllü Gıda Müfettişliğine seçilen kişiler, belirli bir program çerçevesinde eğitime tabi tutulurlar. Eğitim sonunda yapılacak sınavdan geçer not alanlar GGM olmaya hak kazanırlar ve kendilerine kimlik belgeleri verilir.

Her şeyi devletten bekleyen zihniyet yerine, olaylara müdahil olan, sağlıklı toplum isteyen duyarlı insanımız için GGM çok iyi bir fırsat.

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank