content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

09 Eki

Gökyüzünde Duman Duman Bulut Halit Çelikoğlu

Bir yıldız daha kaydı sanat dünyamızdan. Bir acı bitmeden diğeri, o bitmeden bir başkası… Silsileler halinde gelen acı haberler… Bu yıl aramızdan ayrılan kaçıncı sanatçı Halit Çelikoğlu bilemiyorum. Yakın zamanda 25 Eylü

l 2012’de de “Bozkırın Tezenesi” 74 yaşındaki ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş’ı ebediyete uğurladık. 7 Ağustos 2012’de ünlü tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter’i yitirdik. 7 Haziran 2012’de ise temiz Türkçe ve hece vezniyle aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirleriyle gönlümüzde taht kuran, bestelenen eserleri unutulmaz türküler arasında yerini alan Abdürrahim Karakoç aramızdan ayrıldı. “Mihriban” yalnız kaldı. 15 Mayıs 2012’de kaybettiğimiz, sanatçı kimliğiyle devlet tiyatrosunun kuruluş amaç ve ilkelerini birleştiren, 71 değişik oyunda görev alan, sanatçı-rejisör Erol Kardeseci; TRT televizyonlarındaki yabancı dizilerde kimi unutulmaz karakterlere sesiyle hayat vermişti. Bunların hepsini tek tek yazacağım ama Adana’mızın damadı, sevgili arkadaşım Gülay’ımın eşi Sayın Halit Çelikoğlu içindir bu yazım…

Halit Çelikoğlu Sakarya’nın Yukarıdere köyünde 1934’te dünyaya gelmiştir. 1981 yılında İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkâtipliği görevindeyken emekli olmuştur. Bine yakın güftesi; yaklaşık iki yüz ünlü besteci tarafından bestelenmiştir. Bu bestekârlardan bazıları şunlardır: Arif Sami Toker, Amir Ateş, Alaattin Şensoy, Alaattin Yavaşca, Yusuf Nalkesen, Ziya Taşkent, Muzaffer Özpınar, Necdet Tokatlıoğlu, Baki Duyarlar, Yıldırım Gürses, Erol Sayan, İrfan Özbakır, İ. Nedim Saatçi, Zeki Duygulu, Erdoğan Berker, Teoman Alpay, Ali Şenozan ve Melahat Pars…

Ünlü güfte yazarımız Halit Çelikoğlu Bahçelievler'deki evinde geçirdiği yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması sonrası kaldırıldığı hastanede iki gün yoğun bakım tedavisi görmesinin ardından 28 Ağustos Salı günü yaşamını yitirmiştir. 29 Ağustos’ta ise Çelikoğlu'nun cenazesi vasiyeti üzerine çok sevdiği köyündeki aile mezarlığında toprağa verilmiştir.

"Her ölüm erken ölümdür.” Demiş Cemal Süreya… Bu da erken bir ölümdü, daha ne eserlere imzasını atacaktı! Allah’tan gelen emre boynumuz kıldan ince ama yine de ölüm en zor kabullenilen olay bence. İlk duyduğum anda şok olmuştum. Öncesinde hasta olmadığı için biz hazır değildik böyle acı bir habere…  

Çelikoğlu, müzik dünyasında bestelenmiş şiirleri, güfteleriyle kilometre taşı olmuş bir isimdir. Birçok güftesi ile halkın gönlünde taht kurmuş, Hürriyet Altın Kelebek ve Milliyet Gazetesi Yılın Sevilen Şarkıları ödülleriyle de taçlanmıştır. Altın Plaklar ile de başarılarını adeta mühürlemiştir. Onun yürek sesi şarkılara can vermiştir. Her dinleyişimizde bizi farklı diyarlara götürmüştür.

İlk gençlik yıllarımızdan beri severek dinlediğimiz şarkılar onun yürek sesleridir. Zamanın en ünlü sanatçıları onun şarkı sözleriyle yüreklerimizde taht kurmuşlardır.

Halit Çelikkoğlu’nun her biri birbirinden güzel olan eserlerini Zeki Müren, Yıldırım Gürses, Emel Sayın, Bülent Ersoy, Kamuran Akkor, Adnan Şenses, Gülden Karaböcek, Selami Şahin, Ebru Gündeş, Samime Sanay, Muazzez Abacı, Kibariye, Ferdi Tayfur, Gökhan Güney, Müslüm Gürses, Muazzez Ersoy, Ceylan, Hayri Şahin, Güllü, Ercan Turgut, Bilgen Bengü ve  Hüseyin Altın gibi tanınmış sanatçılar seslendirmişlerdir.

Değerli sanatçımız Halit Çelikoğlu, 1981’de Adliye’den emekli olduktan sonra o zamana kadar etrafında olan kişilerden vefa göremeyince çok üzülmüş, “Yaranamadım” adlı eserinde bu kırılganlığını şu dizelere dökmüştür:

“Görmedim yürekten, candan seveni
Yalancı dostluklar aldattı beni,
Kul ettim ellere ben bu bedeni,
Yine de kimseye yaranamadım.”

Bülent Ersoy ve Müslüm Gürses tarafından yorumlanmıştır. “Talihsizler”, “Yaranamadım” adlı Halit Çelikoğlu imzalı eserler bence güzel yorumuyla Müslüm Gürses’in yüreğimizde yer etmesini sağlamıştır.

“Bir Sevgi İstiyorum” pek çok sanatçı tarafından seslendirilmiş, hepimizin ortak duygularına ses olmuştur. Ömür boyu sürecek, gözlerimizde tütecek sevginin hasretiyle kim bilir kaç kez iç çekmişizdir! Samime Sanay’ın, Necdet Tokatlıoğlu’nun yorumlarıyla bir zamanlar dillerimizden düşmeyen bu ölümsüz şarkı 1984’te Altın Kelebek Ödülü’ne layık görülmüştür.

Sevgili eşi Gülay için yazdığı “Gözlerin Doğuyor Gecelerime” Zeki Müren’in yorumuyla duygu dünyamızda bir güneş gibi parlamış harika bir şarkıdır. “Sevgisiz Yaşayamam” ve “ Gözlerin Doğuyor Gecelerime” 1989 yılında Milliyet Gazetesi tarafından yılın şarkısı seçilmiştir. Sanatçımız o yıl iki güzel eseriyle iki dalda ödül kazanmıştır.

"Sevgisiz Yaşayamam” ile duygularımıza tercüman olmuştur. Emel Sayın’ın muhteşem yorumuyla bu şarkı bizi alıp götürmüştür özlenen bir yere… Sevgi dolu bir dünyanın hayali gözlerimizde pırıltı, içimizde solmayan umut çiçeği olmuştur.

“Eller Kadir Kıymet Bilmiyor Anne” bugüne kadar dinlediğim en güzel anne şarkısı, Kibariye’nin yorumu ile içimizi parçalıyor her dinleyişimizde…

“Eller kadir kıymet bilmiyor anne
Senin kadar kimse sevmiyor anne… “

"Gökyüzünde Duman Duman Bulutsun” Zeki Müren, Muazzez Ersoy, Muazzez Abacı, Sibel Can gibi çok değerli sanatçılar tarafından seslendirilmiştir. Bu şarkı ile Sibel Can, Plakçılar Kralı Yaşar Kekeva tarafından “Geleceğe Ümit Veren Sanatçı” seçilerek altın plak ile ödüllendirilmiştir. 1990’da da yine Milliyet Gazetesi’nin yılın şarkısı ödülüne “Gökyüzünde Duman Duman Bulutsun” eseriyle layık görülmüştür. Çelikoğlu’nun Son ödülü Olay Gazetesi tarafından verilen ve kendisine çok yakışan “ Türkiye’de İz Bırakan Sanatçılar” ödülü olmuştur.

“Senin Olmaya Geldim” ne güzel bir teslimiyeti anlatır. Ne güzel bir aşktır, ne güzel bir karardır, ne güzel aşka teslim oluştur! Bülent Ersoy’un muhteşem sesi ve eşsiz yorumuyla yüreklerimizdeki teli titretmiş nadide bir şarkıdır. Sevilen sanatçı Ebru Gündeş de bu şarkıyı çok güzel yorumlamıştır.

"Gelin mi Oluyorsun? ” insanın yüreğini kanatan bir öykü barındırır içinde… Sevdiğini başkasına yar olmuş görmek bir erkeğin en büyük acısıdır. Bu acı dökülmüş notalara; uzak diyarlara sürüklemiş, hüzün yağmurlarıyla yıkamıştır bizi. Bu şarkıya ses veren sanatçılarımıza gönül dolusu sevgiler sunuyoruz. Adanalı büyük sanatçı sevgili Ferdi Tayfur, bu yürek sesini bize duyurmuştur yanık sesiyle…

“Hayat Sen Ne Çabuk Harcadın Beni” Adnan Şenses, Zeki Müren, Hayri Şahin, Muazzez Abacı, Ercan Turgut tarafından yorumlanmış çok beğenilen bir eserdir. Bu şarkıyı en iyi yorumlayanlardan biri de Ercan Turgut’tur. Adnan Şenses “Hayat Harcadın Beni” filminin final sahnesinde bu parçayı okumuş ve hepimizi gözyaşlarına boğmuştur.

“Küsmeyin Geceler” Sibel Can’ın ve Muazzez Ersoy’un yorumladıkları en ince duyguların titreştiği güzel bir eserdir.

Sanatçılar, ölümsüzlüğü yakalamış kişilerdir. Halit Çelikoğlu, Türk halkının yüreğinde yaşamaya devam edecektir. O güzel güfteleri yazan Sevgili Halit Çelikoğlu’na olduğu kadar besteleyen ve seslendiren sanatçılarımıza da minnet borçluyuz. Onun eserleri dilimizden düşmedikçe unutulması mümkün değildir. Sevgili şairimize kendi dizelerinden yola çıkarak sevenleri adına sesleniyorum:

Gökyüzünde duman duman bulutsun, söyle seni sevenler, şarkılarını dillerinden düşürmeyenler seni nasıl unutsunlar?

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank