content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Şub

Gençlere iyi fırsat

Yabancılar buna “Decoy” diyor. Yani hedef şaşırtma yöntemi. Eğer siyasette; kamuoyuna umut değil, yük yaratan  gelişmelerle başa çıkamıyor  ve refah vaadleri her gün biraz daha eriyen buzlara dönüşüyorsa “decoy” yöntemi kullanılır. Halkın odaklanması gereken senaryolar önceden hazırlanır ve siz onları günlük gelişmelermiş gibi izlersiniz.

Elbette Türkiye siyasi kulvarda çok önemli bir türbülanstan geçiyor. Ama bu sarsıcı rüzgarlar ortalığı öyle karıştırıyor ki, derin ayrıştırmaların altında senaryo kavgaları izlemeye başlıyorsunuz. Ve yakın tarihin en önemli siyasi krizlerinden biri gittikçe çamura batıyor. Tüm bunları yaşarken, sözün ötesinde  az da olsa soluk verecek somut gelişmelere özlemle yaklaşıyoruz.

İşsizliğin, özellikle genç işsizliğin yüzde 30’lara dayandığı süreçte, gençlere iş ortamı yaratabilecek tüm  projeler daha çok dikkatimizi çekiyor.

Bu projelerden birisine, KOSGEB Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürlüğü imza attı. Üniversite öğrencilerine, özellikle son sınıf ve doktora öğrencilerine hem girişimcilik dersleri veriyorlar hem de program bitiminde 44 bin TL’lik yeni girişimci desteği sağlıyorlar.  Bu fırsat yalnızca Ege Üniversitesi’nde okuyan gençleri değil, Ege dahil 5 üniversiteyi kapsıyor. Bu yıl, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ekonomi Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Enistitüsü ile Celal Bayar Üniversitesi’nde okuyan  üniversite başına 30 genç olmak üzere 150 öğrenci yararlanabilecek.

Gençler 68 saatlik dersin ardından, hazırladıkları iş planları uygun görüldüğü takdirde (ki çoğu uygun bulunuyor ya da ikazlarla düzeltiliyor) bu desteği alarak, kendi işleri için ilk finansı bulabilecekler. Alan ya da konu sınırlaması getirilmiyor. KOSGEB Teknoloji Merkez Geliştirme Müdürü Mustafa Çanakçı, gençlerin önlerini açabildikleri için bu projeden heyecan duyduğunu belirtiyor. Çanakçı geçen yıl 100’ün üzerinde İzmirli gencin bu yolla kendi şirketini kurabildiğini anlatıyor.

Başvurular üniversitelere göre, 3 Mart ile   10 Mart 2010 arasında sona erecek. Aklında projesi olan, biraz param olsa hayata geçirebilirim diyen üniversite öğrencleri için iyi fırsat.

Bizler de  artık  o kadar “üretmeyen, tüketen” anlayışlarla karşılaşmaktan sıkıldık ki, “haydi gençler” diyoruz.

CHP’de Brütüs beklentisi

Geçen yıl, yaklaşık bir ay sonrası.. CHP’de sevinç çok büyük. 28 Mart 2009 seçimlerinde 28 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi zaferiyle çıkan CHP evet yalnızca bir yıl sonra,  Baykal’ın dipten gelen darbesiyle bugün parçalanmış bir ruh haliyle il kongresine doğru doğru yol alıyor. 

Baykal’ın Ekrem Bulgun’u işaretiyle Cumartesi günü gerçekleştirilecek il kongresine yalnızca 24 saat kaldı. Mevcut il başkanı Rıfat Nalbantoğlu’ndan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve Sav Grubu’nun baş aktörü Abdürrezzak Erten’e kadar önemli bir ağırlık  Bulgun’u destekeyeceklerini açıkladılar. 

Evet, Baykal zoruyla önemli destek Bulgun’un arkasında görünüyor.. Ama yalnızca görünüyor.  Yarın ip koparsa da işte bu noktadan kopacak.

Doğal delegelerle birlikte 620 delegenin oy kullanacağı kongrede, ilçe seçimlerinden en az 350 delege ile çıkan Sav Grubu’nun desteği Bulgun için hiç de çantada keklik olmayacak.

Bulgun’a önemli talepler iletildiği kulağımıza kadar geliyor. Başkan dahil 21 il yöneticisinin ve 48 kurultay delegesinin belirlenmesi çalışmalarını yürüten Bulgun, çok yönlü kıskaç altında.   

Baykal’ın kurultay delegeleri arasında belediye başkanlarının tümünü ve ilçe başkanlarının önemli bir bölümünü görme isteği durumu daha da güçleştiriyor. Çünkü Sav Grubu ilçe seçim süreçlerinde yanlarında görmedikleri belediye başkanlarını kurultay delege listesinde görmek istemiyor.

Alın size satrançta bir oyun daha..

Kongreye 24 saat kala Bulgun’un işi gerçekten çok zor. 78 yaşındaki “Ekrem Abi” epey deneyimli ama 350 delege ağırlığına sahip Sav Grubunun baskısını ensesinde hissetmemesi mümkün deği ve uzlaşılamazsa bu grubun, Baykal’a rağmen brütüs rolü oynayarak bir başka adayı desteklemeleri ve kongreyi kazanmaları da yabana atılır ihtimal değil.

Hesap ortada, açmaz derin.

Tek çözüm, ateşten gömleği 78 yaşındaki Bulgun’a giydiren Baykal’ın bu kez son dakika müdahalesiyle Sav grubunun olası brütüs planını engellemesi. Sezar ve Brütüs...

Oyunun sonuna az kaldı.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank