content
14 Oca

Gençlere İçki Yasak, Silah Serbest…

‘İnsanların ayık gezmesi gerek’ sözleriyle yürünen yolda gelinen durak belli oldu. Önceki yazımızda ‘Tarih tekerrürden ibarettir’ demiştik! Lakin konumuz başka idi… Gerçi konunun çıkış noktasıyla, bu sözü yeniden anımsamamızı sağlayan konu birbiriyle kesişmekte! Kanuni Sultan Süleyman dönemini kurgulayan diziye tepkilerin bir gerekçesi, Harem’se diğeri de Sultan’ın içki içerken gösterilmesiydi(ki aslında şerbet olduğu defalarca söylendi). Zaten bu tepkiler daha miadını doldurmadan RTÜK, ‘milli ve manevi değerleri yıprattığı’ gerekçesiyle ‘uyarı’ cezasını yapıştırıverdi ‘Türk toplumuna aykırı’ bulduğu dizinin alnına. Böylece bu konuda da tarih tekerrür etti, aynı kanunun bent farkıyla… Oysa Hanedan soyundan Roksan Kunter bile NTV’de Can Dündar’a dizi hakkındaki düşüncelerini söylerken, şimdilik tarihi yıpratan ve rahatsızlık veren sakıncalı bir durum olmadığını belirtmişti. Fakat ‘rahatsızlar’ epeyce çoktu! Gereği düşünüldü, dizi cezalandırıldı…

Toplum tüm sorunlarını bir kenara atmış dizideki Kanuni’nin içki içip içmediğiyle meşgul olurken, demokrasi söylemlerinden geçilmeyen güzel yurdumda bir ‘içki ve tütün yasağı’ yönetmeliği hazırlanmıştı. ‘Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla’ mantığıyla, tüketeni değil de satanla sunanı hedef alan yönetmeliğe göre, ‘öküz altında buzağı’ aranmayacaktı. Ama yönetmeliğin art niyetli uygulanması halinde piknikte bile bir kadeh alkol alınamayacaktı! Uymayı pek sevdiğimiz AB standartlarında 19 olan erişkinlik yaş sınırını bizde 24’e çıkaranların hazırladığı maddelerin en sakıncalı tarafıysa, istenildiği yöne çekilecek kadar yoruma açık olması. Buna göre ‘Gençlerin katılma ihtimali’nden yola çıkarak, bir sonraki aşamada ‘ev’de dahi içilmesini yasaklamak pekâlâ mümkün! Hem bir süre önce ‘çocuğunun yanında içki içiyor’ diye bir aileye lokanta baskını düzenlenmemiş miydi? Dolayısıyla, perşembenin gelişi çarşambadan çok önce belliydi…

Şimdi kimileri, bu satırlara bakıp içkiyi teşvik ettiğimizi ya da meraklısı olduğumuzu sanmasın! Söylemimizden maksat, ‘korumacılık’ kılıfıyla gizlenen ‘yasakçı’ zihniyetin adım adım yürürlüğe konduğuna; Cumhuriyet’le çağdaşlaşan, dünyanın gereklerine ayak uyduran ülkemizi gerileteceğine dikkat çekmek! Bazıları ilk TBMM’nin de içki yasağı çıkarttığını ileri sürüp bunu aklanma aracı olarak kullansalar da işin aslı, 14 Eylül 1920’de kabul edilen kanun teklifinin TBMM kurulmadan bir yıl kadar önce, ‘Dâru’l-Hikmeti’l-İslâmiyye’ (İslam Üniversitesi) tarafından hazırlandığıdır. Hazırlanan bu teklifin yasalaşmasındaki en büyük etken de, içki satışıyla uğraşan azınlıkların gittikçe artan kazançlarını önleme isteği olmuştur! Yani günümüzde öne sürülen ‘gençleri koruma’ gerekçesiyle ilgisi yoktur. Kaldı ki, gençlerin sağlığı için yasa hazırlayanlar öte yandan ‘silah ruhsatı’ yaşını 18’e çekip silah reklamını serbest bırakarak kendileriyle çelişmişlerdir!

Çocukların içkiyle zehirlenmesinden imtina ederken silahlanıp birbirlerini kırmalarına olanak tanıyanları bir yana bırakıp İstanbul’un suyunun atıklarla zehirlenmesine geçelim! NTV ‘Yakın Plan’da su havzalarına, özellikle Sakarya’dan, katılan zehirli maddelerden bahsedildi. Kanserin giderek arttığı günümüzde kirli sulardan dolayı her bireyin dokusunda zehirli atığa rastlanması gerçeği de vurgulandı! Bakan, su kalitesi için gerekli önlemlerin alınacağını ve musluk sularının afiyetle içilmesini mikrofona söyledi… Su havzalarının kirletildiğinde iddiacı olanlarsa, toplumun tevekkülüne karşın olayı yargıya taşımışlar! Elbet bir gün sonuç alınır… Çözüm basit aslında! Öyle mahkemeye filan gerek yok. Torba yasalarla her soruna çare bulan yetkililer yapılaşmaya yasak getirir, kaçakları yıkar, arıtım yapmayan tesislere yaptırım uygular. Ama görünen o ki, bizim bir çırpıda sıraladıklarımızı yapmak zor geliyor. Masum(!) suçluları salıverme, memuru sürgüne yollama, kanal kapatma ya da içki yasaklama kanunlarını çıkartmak kadar kolay olmuyor su havzalarını korumak…

Hâlbuki hemen her durumda sorun olan ve sonunda ufak ufak yasaklanan ‘içki’, sadece içeni zehirlerken kirletilmesine göz yumulan sular onu kullanan herkesi etkiliyor! Tıpkı, silah tüccarlarını memnun etmek için, serbestleştirilen ve yaygınlaştırılan silah gibi… Ancak kimin umurunda! Galiba en iyisi, ‘Bu ne yaman çelişki annem’ diye düşünerek üç maymunu oynamak…
Anibal Güleroğlu

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

4 Kere Cevaplanmış to “Gençlere İçki Yasak, Silah Serbest…”

  1. 1
    Murat Serdar Arslantürk Says:

    Kumarhaneler kapatıldı mı sanıyorlar? Bugün herhangi bir kahvehanenin arka tarafında oturup oynayabilir ya da internetteki yüzlerce sanal mekanda rulet çevirebilirsiniz.
    İçkinin satış/tüketim sınırı hep vardı. Uyuluyor mu? Durumu izaha gerek yok, hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz ve görüyoruz.
    Mesele yasaklar/kanunlar/zabıta meselesi değil, ahlaki bir gidişatın irdelenmesi meselesidir.
    Boş kanunlar, boş yasaklar, boş yaptırımlar.
    Saygılarımla.

  2. 2
    ahmet fidan Says:

    Boş yasaklar değil. Kayıtsız şartsız icraa makamında olanların yetkilerinin artırılması. Uygulanmasa da birinin pekala çıkıp ta bu yetkileri kullanabileceği legalize edilmiş oluyor.

    Yani / Ezcümle:

    Bu yasaklara uyulmasa da, yasak ortaya konularak GEREKTİĞİNDE DİLEDİKLERİ KİŞİYE UYGULAMAK İÇİN HUKUKSAL ZEMİN ORTAYA KONULMUŞ OLUYOR.

    Yani, keyfi uygulama hukuksallaştırılmış oluyor.

  3. 3
    Murat Serdar Arslantürk Says:

    Bu ülkede hukuk 'yazılı' işlemez. Nitekim güncel hadiselerden ve yakın geçmişimizden anlaşılacağı üzere, kişiler hukuka değil, hukuk kişilere uydurulur. Şimdi 18 yaşından küçüklere kaç yıldır sigara satış yasağı var hukukta? Uygulanıyor mu? Bırakın bunu; 12-13 yaşında çocuklar sigara satın almaktan da öte, SATIYORLAR sokaklarda.
    AB Uyum çerçevesinde uygulanmayacak kanunlar, tatbik edilmeyecek mevzuatlar derken, yaşadığımız hukuki garabetleri hep birlikte görüyoruz.
    Hukuk hayatı düzenlemek ve tertip için varsa, hayatın hakikatlerine uygun olarak inşa edilmelidir.

  4. 4
    Nevzat Dağlı Says:

    İnadına içeceğim

    Ne içki, ne sigara, ne kumarım var benim,
    Madem yasak koydular, inada içeceğim.
    Harama karşı oldu beynim, ruhum, bedenim,
    Neyzen gibi, Sırat’tan sarhoşken geçeceğim.

    Zalim, hırsız, uğursuz ayık olsa ne yazar,
    Belki üç yıl çok yaşar, onun da sonu mezar.
    Bunlardan dost seçemem, yoluma kuyu kazar,
    Adam gibi içeni, sarhoşu seçeceğim.

    Aşk şarabı içmiştir Yunus Emre, Mevlâna,
    Ben onlara hayranım, gönlüm onlardan yana.
    Ham sofuya nispetse, içerim kana kana,
    Bir şişeyi bitirip, birini açacağım.

    Gönül dostu olanlar kalbi kırmaz bilirim,
    Fazlaca şarhoş olsa ben hakkından gelirim;
    Onu yalnız bırakmam, her önlemi alırım,
    Sahtekâr ayık ise ben ondan kaçacağım.

    Ekseni kaydırdılar, hem de göz baka baka,
    Nevzat doğru söylüyor, sanmayın bu bir şaka.
    Şimdi çok ucuzladı kaypak, korkak, yalaka,
    En yüksek değeri ben mertliğe biçeceğim.

    Halk Ozanı Karamanlı Nevzat



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank