content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Ara

Gelişen Başka Bir Büyük Tehdit

Amerika İran’ı teslim almak için büyük bir manevraya girişti. Amerikan Kongresine verilen bir taslakta, İran’a uygulanan ambargonun sınırları genişletiliyor.

Buna göre, İran’a petrol rafine eden veya İran’ın ham petrolü rafine etmesine yardımcı olan ülkeler ile ticaret durdurulacak.

Diyeceksiniz ki, Amerika zaten öteden beri İran’a ambargo ve müeyyide uyguluyordu. Bundan sonra da uygulasa aynı şeyler olacak demektir.

Pek öyle değil.

Amerika müttefiklerine, bu arada bize de demektedir ki, ey müttefiklerim İran ile enerji alışverişi yapmayın. İran’ı izole edin.

Bu yeni bir fesat çıkarma tertibidir. Diplomatik görüşmelerin önünü kesmek demektir.

Unutmayalım ki, Irak’a savaş ambargo ile başlamıştı. Müeyyide uygulamak diplomatik yolları tıkamak ve teslim almaya çalışmak demektir.

Biraz daha açalım. Bu durum İran’ın kendisinin petrolsüz kalması denmektir. Çünkü İran’ın petrolünün büyük bir kısmı İran dışında rafine edilir. Yılda yedi milyon ton İran ham petrolü Türkiye’de rafine edilir. Bunun dışında Rusya ve Fransa’da rafinasyon yapılır.

İran Amerika’nın bu hamlesine karşı pekte etkili olmayacak şu cevabı verdi.

Önce bir tarihi hatırlatma yapalım. II. Dünya Savaşı sırasında İran Almanya’ya petrol sattığı için Rusya ve İngiltere İran’ın petrol bölgelerini(kuzey ve güney) İşgal etmişti. Daha sonra bu işgale Amerika’da katıldı. Savaş sonrası, Rusya hiçbir talepte bulunmadan çekildi. İngiliz ve Amerikan şirketleri İran petrollerine el koydu.

Şimdi Ahmedinecat İngiltere, Amerika ve Rusya’dan tazminat istiyor.

Bu yeni durum oldukça vahim.

Önce Türkiye’nin uğrayacağı zararlara bakalım. İran’dan ham olarak aldığımız ve ihracat yaptığımız petrolün durması demektir. Biz ham petrol alımını durdurunca, İran’da doğal gaz satımını durduracaktır. Böylece, İran ile ticaret duracaktır.

Şimdi anladınız mı Eşbaşkanın Suriye ziyaretlerini? Suriye’yi, Amerika’nın talimatları uyarınca, İran’dan koparmak, ham petrolün bir kısmını İran yerine Suriye’den almaktır.

Bu plan ne ölçüde işler bilemem ama uzun vadede Türkiye çok büyük zararlara uğrar.

Bu kez Amerika Rusya’yı da ikna etmiş görünüyor. Eğer Çin’de iştirak ederse İran sattığı ham petrolün parasını da alamaz. Amerika korsan olduğu için bankalarda ki paralara el koyuyor. Libya için böyle bir uygulama yapmıştı.

Bakalım Amerika planlarını işletebilecek mi?  İran bu beladan nasıl kurtulacak?

Emperyal güç zorda, Baharda ateş var.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Gelişen Başka Bir Büyük Tehdit”

  1. 1
    Uğur ÖZALTIN Says:

    3. dünya savaşının ayak izleri görülür halde bence

    Yesinler dünyanın başını da hep beraber kurtulalım



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank