content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Mar

Galatasaray ve Ali Sami Yen Stadyumu

Milletlerin bir tarihi olduğu gibi müesseselerin de vardır. Bu müessesler, sosyal kültürel, sportif ve ticari faaliyetlerde bulunurlar. Zaman içinde bazıları bir adım öne çıkar ve üzerinden birkaç nesil geçince ‘köklü’ müesseseler haline gelirler.

Sportif alanda faaliyet gösteren birçok kulübümüz vardır. Bu spor dalları kulüpleşerek yaptıkları spor dalını hem tanıtır, hem de o sahada sporcuların yetişmesine katkıda bulunur. Sonunda bunu müsabakalar yaparak diğerlerinin seyir zevkine sunarlar.

Futbol günümüzün bazı ülkeler hariç en popüler sporudur. Ülkemizde de böyledir. Daha önce belli kurallar çerçevesinde kurulmuş olan futbol takımlarımız kendilerine göre ligler düzenlenmiş liglerde yaptıkları müsabakalarla becerilerini seyirciye de göstermektedir. Ülkemizde tartışmasız en popüler spor futboldur.

Galatasaray spor tarihimizin en büyük ve en köklü kulüplerinden biridir. Büyüklüğü tarihinden ve başarılarından gelmektedir. Herhangi bir Galatasaray taraftarına sorsanız kendi kulübünün diğerlerinden daha üstün olduğunu söyleyecektir. Bu tamamen tabiidir ve diğer kulüpler için de geçerlidir.

Bir kulübün başarısında hem başarıları hem de tarihi çok önemlidir. Bir asrı aşıp önemli bir başarıya sahip kulüp olduğu gibi, daha sonra kurulup kısa sürede kendinden bahsettiren kulüplerimiz vardır.

Galatasaray bir asrı devirmiş, UEFA kupasını ülkemize getirmiş, adını duydukça titremekten oyun oynayamayan Avrupa kulüplerinin çoğunu dize getirmiş, defalarca lig ve diğer kupalarda başarı göstermiş ve bünyesinde spor tarihimize altın harflerle geçmiş sporcular yetiştirmiştir. Metin Oktay bunlardan birisidir.

Galatasaray’ın maçlarını oynadığı stadyum Galatasaray kulübünün kurucu olan Ali Sami Yen’den almıştır. Galatasaray bu stat'ta Avrupa'nın birçok ünlü kulübünü yenmiştir. Bunlar arasında Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Manchester United, Juventus, Liverpool, Bologna, SS Lazio, Leeds United, R. Mallorca, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, Olympiakos, Bordeaux, AS Monaco, Athletic Bilbao, Deportivo de La Coruña ve PSV Eindhoven gibi Avrupa'nın üst düzey kulüpleri bulunmaktadır.

Galatasaray süper ligde son maçını Gençlerbirliği ile yaparak birçok başarılara imza attığı bu stada veda etti. Burada maçın teknik analizi ve sonucu üzerinde duracak değilim. Spordur her türlü netice normaldir. Ancak başka yapılacak bir iş yok muydu?

Mesela hayal bu ya kulüp başkanı ben olsaydım çok şey yapmaya çalışırdım. Madem ki bu maç bu statta son maç, madem ki, Galatasaray seyircisi buraya bir daha giremeyecek öyleyse maçtan en az iki hafta önce bazı faaliyetleri tasarlar, maç günü uygulardım.

Önce yönetime bu maçın manevi yanını anlatır sonra yapacaklarımı sıralardım.

1- Türkiye başta olmak üzere dünyanın her yanındaki taraftara çağrıda bulunurdum.

2-UEFA kupasını stada getirirdim.

3-Işıklı bir tabelada kulüp gelmiş geçmiş yöneticilerinin ismini akan yazılarla yazdırırdım.

4- Hayatta olan sporcuları davet ederdim.

5-Kulüp bünyesinde milli formayı giyen futbolcuları ışıklı levha ile gösterirdim.

6-Gol kralı olmuş futbolcuları yine ışıklı levhalarda ismini akan yazılarla yazdırırdım.

7-Galatasaraylı olduğu bilinen bütün sanatçıları ( ilim adamı, şair, yazar, tiyatro, sinema vb)

8-Galatasaraylı olan ses sanatçılarına konser verdirirdim.

9-Bunun dışında kulüp tarihini anlatan bir belgeseli sunardım

10-Son defaya mahsus olmak üzere yabancı oyuncuları primlerini ödemek şartıyla seyirciler arasındaki futbolcuların yanına oturturum.

11- Hacı’dan bir maç içi durumu anlatıp –ki Hacı bunu kabul eder düşünüyorum- sahaya yerli bir hocayla -uygun düşeni Tugay’dır çıkardım.

Maçın sonucu mu? Sizce bunlar yapılsa bir mağlubiyete değmez mi?- kaybedeceği ne malum-
Ben buna benzer bir faaliyetin tarihe geçeceğine inanıyorum. Bunu sıradan bir maç olarak telakki etmeyi kulübe vefasızlık olarak görüyorum. Galatasaray forması da, kulübü de kişilerden daha değerli olduğu kanaatindeyim. Keza diğer kulüplerin formaları da bir o kadar şereflidir.

Bunu uygulamanın faydası olmayacağını düşünürlerse saygı duyarım. Yok, akıl edemedilerse koskoca kulübü nasıl yönetiyorlar.

Demek işler bir şekilde yürüyor. Galatasaray ve camiaya yeni statlarında başarılar dilerim.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank