content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Ara

Fırınlar Karara Uyacak ya da Kapanacak

Başkan  Dr. Akgün, ekmek ile ilgili resmen fırıncılara ferman yayınladı. Fermanın gereklerini yerine getirmeyen fırınların ruhsatları iptal edilecek. Poşetsiz ekmek satan marketler ve bakkallar kapatılacak!

Türkiye’de 25 bin fırın varmış!
– Yılda yaklaşık 44 milyar, günde 120 milyon ekmek üretiyormuş!
– Türkiye’nin yaklaşık yüzde 20’si köylerde yaşıyor. Türkiye’nin nüfusunu 80 milyon kabul edersek, köylerde yaşayan nüfusun oranı yaklaşık 16 milyon demektir. Günlük ekmek tüketimini 64 milyona bölersek günlük 1.9 ekmek düşüyor. Hatta çocukları da ayırırsak günlük tütekim rakamı yaklaşık 2 ekmek demekmiş.
– Ekmek fiyatlarının yüksekliğinin en önemli nedenlerinden biri, fırınların yüzde 10-15 kapasite ile çalışması fiyatların yüksek olmasına neden oluyormuş.
– Şu anda Türkiye’de fırın açılması önlense ve fırın sayısı yarıya yarıya düşürülse önümüzdeki 10 yıl boyunca fırın ihtiyacımız olmazmış!
– Türkiye’de günde 5 milyon adet ekmek israf oluyormuş. Günlük 5 milyon adetin israfınının yüzde 62.1’sini yani 3milyon adetini fırınlar, yüzde 27.7’sini yani 1.4 milyonunu haneler, yüzde 0.5’sini yani 250 bin adetini personel ve öğrenci yemekhaneleri, lokanta ve oteller ise yüzde 10.2’sini yani 500 bini israf ediyorlarmış. 
– İstanbul’un 1936 yılında nüfusu yaklaşık 885 bin iken 188 fırın, günde 360 bin ekmek üretiyormuş. Kişi başına 423 gr ekmek düşüyormuş. Fırın başına 2 bin ekmek. Düşünün, o dönemde insanların ekmek ihtiyaçlarını aynı zamanda evde ürettikleri ekmekle karşıladıklıyorlar.
– İstanbul’da toplam 4 bine yakın fırın var. Bunlardan 2 bini İstanbul Fırıncılar Odası’na kayıtla. 2 bin fırından şirket statüsünde oldukları için Ticaret Odası’na kayıtlı. Her iki kuruma üye olmadan faaliyet yürütenler ise kaçakmış!

Kimsenin eli değmeyecek!
Dün Büyükçekmece Belediye Meclis toplantısından sonra, Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün fırıncılarla bir toplantı yaptı.
Toplantıda çok net mesajlar verdi:
1- Ekmeğe hastalıklı hastalıksız herkesin eli dokunuyor. Her türlü hastalık son tükeciye ulaşıyor. Belediye başkanı olarak vatandaşımın sağlığını düşünmem gerekiyor. Bundan sonra poşetsiz ekmek satılmayacak!
2- Çok net, 1 Ocak’tan sonra kimsenin eli ekmeğe değmeyecek. Son tüketiciye hijyen ekmek yedireceğiz. Bir belediye başkanı olarak bu gö-revim. Ekmeğe elini değdiren, sigortasız işçi çalıştıran fırınları kesinlikle kapatacağız.
3- Fırıncılar hijyen ekmek üretsinler, ilçe dışından ilçeye ekmek satılmasına engel olacağız.
4- Ekmeği poşete sokmayanların kesinlikle ruhsatlarını iptal edeceğiz.
5- Büyük marketlerin kesinlikle açık ekmek satmasına izin vermeyeceğiz.
6- Büyük marketlerin ruhsatsız olarak ekmek üretmelerine mutlaka engel olacağız.
7- Ekmeğin hangi fırında üretildiğini poşetten bileceğiz.
8- Ekmek fırın tezgahında açık satılmasına izin vereceğiz. Ancak bununla ilgili mutlaka düzen kurulacak. Yapmayanların ekmek satmasına izin vermeyeceğiz.
9- Büyükçekmece’de haksız rekabetin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Ruhsatsız olan fırınların ruhsatlandırılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.
10- 1 Ocak’tan itibaren Büyükçekmece’de fırın koşullarını taşımayan hiçbir işletmeye ruhsat vermeyeceğiz, merdiven altı çalışmasına göz yumulmayacak, fırın ruhsatı olmayan pastanelerin ekmek üretmesinin önüne geçeceğiz.

Yapılmamış olan yapılacak!
Dün belediye meclis toplantısından sonra yapılan toplantıyla İstanbul’da bir ilçe poşetsiz ekmek sattırmayarak önemli bir hizmeti gerçekleştirmiş olacak. Yetmez, fırıncıların poşet ihtiyacını Büyükçekmece Belediyesi maddi imkanla-
rı el verdiği sürece kendisini karşılayacak.
Poşet dedimse naylon poşet değil, kağıt ambalaj içersinde ekmek satılacak.
Alınan karar çok önemli.
İnşallah Büyükçekmece Belediyesi’nin bu kararı İstanbul’da tüm ilçe belediye başkanlarına örnek olur. Aynı zamanda ekmeğin vatandaşa hijyenik koşullarda ulaşması sağlanarak, bugüne yapılmamış bir olayda hayata geçirilmiş olur.

Son söz: Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün ferman gibi kararlarından dolayı kutluyorum. İnşallah kimse bu kararları suistimal etmez. Fırıncılar da bu karara uyarak, İstanbul’da önemli bir hizmeti gerçekleştirmenin haklı gururlarını yaşarlar.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank