content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

12 Kas

Fındık Sigaradan Zararlı mı?

Karadeniz’de ağustos ayı aynı zamanda fındık ayı olarak da bilinir. Her Karadenizlinin az veya çok fındık bahçesi vardır. Yeri az olanlar kendi fındıklarının hasadından sonra “yevmiye”ye giderler. Karadeniz’de

ağustos ayının ana konusu fındıktır.
Mahsulü az olanlar yevmiye ücretleri hakkında konuşur. Orta yollu bir mahsule sahip olanlar ise fındık taban fiyatlarının ne kadar olacağını tartışır. Tüccarlarla fazla fındığı olanlar için fındık fiyatları, diğer iki sınıfa göre daha az ilgilendirir.

Ülkenin diğer bölgelerinde tarımla uğraşanların kendi ürettikleri ürün ile ne kadar bilgisi var bilmiyorum ama Karadenizli fındık hakkında yani fındığın besin değeri hakkında fazla bir bilgiye sahip değiller. Onlar tarladan alıp, gerekli işlemlerden sonra pazara götürüp satarlar ve fındık işi seneye kadar aradan çıkmıştır artık.

Fındığın çok az bir kısmı geriye “çerezlik” olarak bırakılır. Bazı tatlıların yapımında ve kışın misafir geldiğinde muhafaza edilen yerden çıkarılıp taze demlenmiş çaylarla misafire ikram edilir. İşte Karadenizlinin fındıkla olan hususi münasebeti bu kadardır.

Her ne kadar fındık pazarlanıp alınan paralar cepte durduğu zaman içerisinde paranın da vermiş olduğu psikolojik kudretle kahvelerde demlenmiş çayları beğenmeyenler olsa da bu yiğitlikleri ekim ayı ortalarında son bulur, alış verişlerinde veresiye devri yeniden başlar. İnsanoğlu işte yokluk zelil ediyor, varlık azdırıyor.

Karadeniz Bölgesi dışındaki kişiler ne kadar fındık satın alırlarsa alsınlar, fındıkla olan yakınlığı hiçbir zaman bir Karadenizli gibi olamaz. Yani başka bölgelerdeki zenginlerin paraları fındık hakkında laf etme becerisine yetmez. Fındığı, denizi ve balığı en yakın Karadenizli bilir.

Fındığın faydaları hakkında bilgiye gelirsek, burada bir cahillimiz olduğu kesin. Ancak bu cahillik biraz da fındığın nelere yaradığı hakkındaki bilgileri “bilerek” bilmediğimizden kaynaklanıyor. Burada uzun uzun teknik bilgi verip can sıkmak istemem. Üzerinde bulundurduğu yağlar, mineraller ve vitaminler sağlık açısından çok önemli. Hatta bazı kalp sağlığı açısından fındık önemli bir besin maddesi.

Uzmanlar günde bir avuç fındık tüketilmesini uygun görüyorlar. Size genel bir bilgi olarak bir avuç fındığın maliyeti hakkında şöyle bir bilgi vereyim. Günde bir avuç fındık tüketen bir kişi bir yılda, günde bir paket sigara içen kişinin bir aylık giderine eşit.

Sigara içen biri tükettiği bir avuç fındıkla bir aylık sigara parasını ancak karşılıyor.

Siz fındığı besin maddesi olarak kullanmayıp sağlığınıza katkıda bulunmazken, sağlığınız için zararlı maddelere bu parayı kat be kat ödeyebiliyorsunuz.

“Kısa”ca bu konu “uzun.”

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank