content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 May

EXPO’da İpler Artık Hükümette

 İzmir’in 2015 EXPO’sunu kaybetmesi, konunun birçok muhatabına ders oldu.
O nedenle bu kez 2020  adaylığına hazırlanmak farklı olacak.  Özellikle Hükümet açısından.

Geçmiş EXPO’da yaşanan büyük sıkıntının yerel dinamiklerin anlaşamaması ve gelişmelerin yeterli koordinasyonla yürütülmemesi olduğunu gören Hükümet, bu kez ipleri sıkı tutmaya hazırlanıyor.

Bu madalyonun bir yüzü...Diğer yüzünde ise EXPO kapsamında yapılacak tüm çalışmaların elbette primi var.

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu konuda sinyalleri açık verirken son sinyal Cumhurbaşkanı Gül’den geldi.

İTO önderliğinde işadamlarıyla buluşan Cumhurbaşkanı, güzel sözlerin ardına ince bir fırça da sıkıştırdı. Uzun uzun herkesin  metropol belediyeciliğine aykırı asabiyet ve davranışlardan kaçınmasını istedi.
Yani dedi ki, “Geçen sefer birbirinizle kapıştınız bu kez buna izin vermeyeceğim.”
* * *
İzmir AKP adayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO’ya iki kez sarılanlardan. İlki bu büyük organizasyonun İzmir’de yaratacağı etkiden güç alacağını biliyor. Konuya sonradan dahil olsa da şu an gidişatı elinde tutacak yetkinin kendinde olduğunu görüyor.  Ama asıl olan ikincisi...
Yani Günay’ın seçimlerden sonra Bakan olma şansını EXPO adaylığı körükleyecektir.

EXPO’ya kilitlenecek bir Hükümet, kentin dengelerini iyi bilen, konuya hakim bir Bakanı’ını niye değiştirsin ?
Nitekim İzmir ziyaretinde Cumhurbaşkanı da söyledi, Paris Şanzelize’deki Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait bina,  EXPO merkezi olarak kullanılacak. Peki Hükümet, bu çalışmaları hangi yolla eline alacak?
* * *
Burada devreye İzmir Kalkınma Ajansı  giriyor. ‘EXPO Takip Kurulu’ zaten Ajans bünyesinde oluşturulmuştu. Ajansta EXPO ile ilgili departman şimdiden genişletildi, yeni kadrolar eklendi. Çalışmalar artık geçen sefer olduğu gibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde değil, İZKA koordinasyonunda ve dolayısıyla İzmir Valiliği kaptanlığında yürütülecek. Her ne kadar bu kurulda Aziz Kocaoğlu Başkan Yardımcısı olarak görünse de, Kültür ve Turizm Bakanı’nın Valiliğe olan etkisiyle yönlenecek Kalkınma Ajansı’nda, Başkan’ın sözünü dinletebilmesi için ancak çatışması gerekecektir.

Şu an yerel seçimler arifesi...
Başkan Kocaoğlu zaten operasyonlardan başını  kaldıramıyor.  Henüz bu gelişmelerle ilgilenecek, ne vakti ne hali var...
Ancak Hükümet seçim süreci ve sonrasında çok işine yarayacak bu gelişmeler konusunda harekete geçmeye şimdiden kararlı. Çılgın projenin EXPO ile ilgili olması  en azından bana sürpriz olmayacak ...
Doğrusu Cumhurbaşkanı’nın bile, EXPO 2020’de,  iplerin kimin elinde olacağı konusunda tarafsız kalacağını hiç sanmıyorum...

Haksız rekabet

AK Partinin İzmir’de iki güçlü Bakanını aday göstermesinin ne kadar isabetli olduğunu elbette seçim sonuçları gösterecek.

Şimdilik gazete sayfalarına bakmak bu taktiğin doğruluğunu görmek için yeterli. 

Diğer adaylar gazete sayfalarında birkaç sütun yer bulabilirken bir Bakan, diğeri çok tanınan, sevilen eski bakan, gazete manşetlerinde neredeyse tam sayfa yer buluyor.  Bugüne kadar bir, iki projeyle ilgilendikleri İzmir için adeta coştular.

Verilmeyen vaad kalmadı. Bir türlü çıkmaması nedeniyle  Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nu feryat ettiren   planlar da vaad edildi, 1000 yataklık tesisler de.... Hükümet İstanbul, Ankara’nın yarım bıraktığı metroları sessizce yaparken, İzmir’in yeni hatları bir seçim vaadine dönüşüyor.

Zor olan karşı partilerdeki adayların durumu...  Mesala, Güldal Mumcu, Rıza Türmen ne dese,ne vaad etseler şansları yok.  Mustafa Balbay zaten burada yok. Diğer partilerin adayları bir sütuna razı...
‘Bakanları aday göstermek ne işe yarayacak ?’ diye soranlar vardı, herhalde artık sormuyorlardır!..

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank