content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Eyl

Evet Hayır’ın Başka Boyutu

Referandumun ardından batı illeri hayır, doğu ve orta anadolu illerinin oyları evet olmasını insanların eğitim durumlarına göre değerlendirenlerin yanı sıra insanların kültür durumlarıyla da ilişkilendirdiler. Fakat benim referandum sonuçlarının başka bir yanı dikkatimi çekti.

Bu normal bir seçim olsa sorun değil, insanlar en uç partiden en merkez partiye kadar istedikleri partiye oy verebilirler. Bu insanların en demokratik hakkıdır. Fakat bu referandum ülkenin hangi yasalarla yönetilmesine dair verilen karardır. Anayasa o ülkede yaşayan bireylerin adil bir yönetim için devletle yaptığı bir sözleşme olduğuna göre bu adaletsizlikleri sorgulamak gerekiyor.

Benim hangi yasalarla yönetilmem gerektiğine karar veren insanlar acaba ne kadar yasalara uyan insanlar diye düşününce ortaya çıkan sonuç, hiç de hoş olmayan bir sonuç.

En çok kaçak elektrik kullanan illerin başında Mardin geliyor. Mardin ilinde kaçak elektrik kullanımı % 72,66 bu ilde evet ben uymadığım bu yasaların değiştirilmesini istiyorum diyerek verdiği evet oyu % 93,45. Mardin'li vatandaşlarım bu kadar yüksek oy vererek değiştirilmesine çok büyük katkı verdiğiniz bu yasalara uyacakmısınız?

Kaçak elektrik kullanan iller sıralamasında en çok kaçak elektrik kullanan ikinci il Şırnak'ta kaçak elektrik kullanım oranı % 70,87 verdiği evet oyu % 89,08. Yani ben uymadığım, uymayacağım yasaları değiştirmek istiyorum.

Üçüncü il Batman kaçak eleketrik kullanım oranı % 66,54 evet oyu % 94,69.

Diyarbakır'da kaçak elektrik kullanım oranı % 65,44 bu ilde de uymadığım ve uymayacağım yasaların değişmesine % 93,92 oranında evet diyorum diyen dördüncü ilimiz.

Kaçak yapılanmaya baktığımızda ise yalnız İstanbul'daki bazı ilçelere baktığımızda bile bunu görebiliriz. Tamamının kaçak yapılanma ile ortaya çıkmış ilçemiz Sultanbeyli'de evet oyları tavan yapmış, Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy gibi ilçeler ise yüksek oranda hayır demiş.

Sevgili Sultanbeyli'li vatandaşlarımız bu kadar yüksek oranda değişmesini istediğiniz bu yasalara uymaya karar verdiğiniz için mi, bu kadar istekli bir şekilde anayasanın değiştirilmesine katkınızda birinciliği aldınız? Eğer böyleyse büyük bir ilerleme, demek ki, ülkemiz yasalara uyan vatandaşların yaşadığı ülkeler sıralamasında çok hızlı bir ilerleme kaydedecek.

Hayır diyen illere baktığımız da ise % 1,30 oranıyla en az kaçak elektrik kullanan ilimiz Denizli'de % 53,70 ü hayır ben bu anayasa değişikliğini istemiyorum demiş. En az kaçak elektrik kullanan üçüncü ve dördüncü illerimiz Bilecik ve Çanakkale'de hayır demiş.

Büyük oranda yasalara uyan vatandaşlarımızın hangi yasalarla yönetileceğine büyük oranda yasalara uymayan vatandaşların belirlemesi ne kadar demokratik, ne kadar hakkaniyetli olduğunu sorgulamak gerekmiyor mu?

Yasaları uygulamak, yasalara uymak, yasa yapmaktan daha önemli değil mi? Yasaları uygulamayacaksak, yasalara uymayacaksak neden yasaların değişmesi için milyonlar harcayarak propagandalar yapıyoruz?

Referandum Muhasebesi: YSK'nın kağıt-sandık masrafı 154 milyon+mitingler 100 milyon = 254 milyon

Yazık değil mi vergilerimizden harcanan bunca paraya?

Gecenin bir yarısında bile kırmızı ışıkta durup yeşil yanmasını bekleyen Avrupa'lı vatandaşları düşününce,  bir de referandum günü tankerle çarpışıp 13 kişinin ölümüne sebep olan minibüs şoförünü düşününce aklıma bunlar geldi ne yapayım!..

Birey olma bilincine ulaşmış bireylerden oluşan "vatan"ın "daş"ı olmayı özlemle bekliyorum....

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank