content 1977 Trabzon doğumluyum/evli ve bir çocuk annesiyim. yerel bir gazetede ve İnternet bir edebiyat dergisinde yazılar yazıyorum. k.t.u mezunuyum.
29 Ağu

Etnik Saçmalamalar!

Son yıllarda milliyetçilik düşüncesinin geldiği yere değinmek istiyorum.gerçekten neyi nekadar biliyoruz ve anlıyoruz bu konuda.

Yeni dönem milliyetçilik, anlayışının yükselişindeki nedenlerin başında Fundamentalizmin etkisi, kuşku götürmez bir gerçek. Nedir fundamentalizm? Batıdan ÜLKE sınırlarımıza girmiş bir düşünce tarzı. Kişileri bağımsızlaştırdığı düşünülse de çıkmazlara sokan, milliyetçiliğin gelenekçiliğe yaklaştırılarak, yaşatılma çalışılmasıdır. Etnik kurguların, şekillendirdiği kurumsallaşmış düşünce yapısı.Bilimsel otoritelere karşı çıkan ve sadece eldeki verileri kutsal kabul eden olguların biriktiği nokta. KÜRESELLEŞME karşıtı oluşan köktenciliktir. Garip olan bu düşüncenin mimarı da, küreselleşme isteyenlerdir.

 Küreselleşme; insanları birbirine yaklaştıracağı yerde, farklı bir sürü İzm'e kucak açarak büyük çıkmazlara, sürüklemeye devam ediyor. Toprak alma kargaşasının yaşandığı zihinlerin, globalleştiği söylenen dünyada, eldeki kaynaklarıda tükettikçe geldikleri yerde kısırdöngülere çarpışlarını hayretle izliyoruz. Doğayı katlettikçe, başka milletlerin elindekine göz koyma, yılların haçlı felsefesinin değişmeyen kaidesi olmuştur. Bu kaideler kendini savunmak isteyen milletlerde, elindeki toprağı koruma kaygısıyla yeni bir milliyetçilik anlayışı geliştirmiştir.

 

Tabakalar yok edildiği söylenen bu asrın insanın da ;derin akıl yaraları açan yetersizlik ve çaresizlik, savaşın yüzünü sıcak tutmaktan da geri kalmıyor.Haçlı kaideleri, yıllarca kılıçla ve namlu ucuna sıkıştırılmış kanla alamadığı toprakları ,fikri kurşunlarla küreselleşme silahıyla vuruyor. Akıl almaz bir vurgunla ,devletleri sürükledikleri  iç savaşlarla ,istediklerine ulaşmakta gecikmiyor.Şeytana gerek yok artık batı var diyerek, bu filmi Tv başında izlemekten başka bir şey yapmayan bizler ,gelecekte neyle karşılaşacağımızı gerçekten bilmiyoruz!

 " Mü'minin mü'mine dayanışması, parçaları birbirine bağlayıp kuvvetlendiren bina gibidir" buyurdu. Hadisi şerif

Ülkemizdeki kaosun da, dünyadaki bu kargaşadan bir farkı yok.Devlet sevgisi, memleket sevgisi, toprak sevgisi bazıları için modern bir anlayış, bazıları içinde milli duyguların yaşanışı değil mi? Birileri düşünce üretiyor, diğerleri de; bu düşünce bana daha yakın

deyip, peşine sürükleniyor.Bağımsızlığından ödün vermeyen bu ülkede; milletini ,vatanını seven herkes kılıç elinde dolaşıyor. Meseleye hangi yönden bakarsak bakalım, milletleri çıkmaza sürükleyen bir dengesizliktir, radikal sevgiler..

"Asabiyet (kavmiyetçilik) dâvâsına kalkan, onu yaymaya çalışan, bu dâvâ yolunda mücâdeleye girişen Bizden değildir." hadisi şerif

Bu sadece memelekete toprağa olan sevgi değildir.Dine,anneye,babaya,çocuğa, yani hayatın ekstra boyutunda, değer verdiğimiz her şey abartılıyorsa, bu milliyetçiliktir. Bakın doğudaki duruma, yıllardır süren kanlı baskınlara. Bu savaş, bu ızdırap, bu kan 90'lardan önceye dayanıyor. Herkes Rahmetli Özal'ı çok suçladı, kapıları açtı ve olaylar başladı diye.

Oysaki Osmanlı tarihinin son dönemlerinde, kürt vatandaşlarımızın hak arayışlarını hep görüyoruz.Kurtuluş savaşı dönemi, birkaç isyan harici fazla kıpırdanma yok doğuda. Yeni devletin kuruluşundan sonra, Dersim'de İsmet İnönü tarafından yaptırılan, Dersim baskınlarında ölenlerin suçu neydi. Hem devletin hemde kendi ağababalarının ezdiği o halk ne yapmalıydı, tabiki hakkını aramalıydı.

Aradıkları haklara şimdilerde kavuştular.Düşünüyorum  da;eğer babam gibi yaklaşsam, o insanların ne işi var bu ülke de der, çıkardım işin içinden!..

Doğuya öğretmen gönderiyoruz, okullar yaptırıyoruz.Ama onlar kendi dillerini konuşmak istiyorlar. Haklılarda!neden mi? Kimse bana zorla Kürtçe konuşturamaz. Onlarda aynı şeyi düşünüyorlar. Ayrı bir milletiz diyorlar. VE devlet olarak  yıllardır, buradaki insanların çocuklarına zorla Andımızı ve İstiklal Marşını okutturuyoruz. Var mı böyle bir işkende yok bence. Zoraki ne mutlu Türküm diyene!demek bir Kürt çocuğu için nasıldır sizce?

Nasıl ben özgürce yaşıyorsam ve Türküm diyorsam oda diyebilmeli, onun da marşı olmalı. Onun da Kürtçe söyleyecekleri olmalı. Biz kardeşiz ama bakın Rusya sınırlarındaki kardeşlerimize hepsi bize mi bağlı!

Ben doğuda akan kanların artık durmasını istiyorum. Dağda ölenlere asla Kürt demiyorum.  Onlar kullanılan ve ölenler. Oradaki kaymağı yiyenler başkaları. Yazık değiL Mİ! Türk evlatlarına,analarına.

Yazık değil mi! Kürt evlatlarına ve analarına

Zulüm ve haksızlıkta kavmine yardıma kalkışan kişi, kuyuya düşmüş deveyi kuyruğundan tutup çıkarmaya çalışan gibidir."

Yazık değimli daha küçücük yaşta ,bu gencecik fidanların kurşun atılan o bedenlere.

Yetsin artık bu kan!

Bitsin artık bu ızdırap!Gerçekten bizler ne olursa olsun, Kürdü'yle Türkü'yle, bu topraklar için can cana, yan yana birlikte savaşmadık mı.. Atalarımız, soy olarak farklı olsa da gönül olarak bir değimliy di? Biz aynı topraklarda, aynı kültürle ,aynı bayrak altında yaşanan aynı kitapları okuyarak, büyüyen aynı inancın bir bütünüyüz..

Adı Rojda, Heval ne olursa olsun ,onlar benim kardeşlerim. Bu ülkenin, bu toprakların parçaları. Milliyetçilik güruhuyla, onları hayatım da yokmuş gibi sayamam. Saymak İsteyen ler mecliste bağırsın dursunlar.. Ben Azeri kızıyım. Farklı bir Türk boyundan atalarım. Bende mi bu ülkeye ait değilim.

"Kardeşinin salını karşıya geçirmeye yardım et, göreceksin ki, sen de karşıdasın" Hint Atasözü

Hayır işte buna hayır diyorum;;;;

Ben hepinizden daha çok seviyorum bu ülkeyi, bu bayrağı, bu toprakları. Sizden tek farkım bu topraklardaki, tüm etnik kökenleri kabul ederek seviyorum. Hepimize yeter bu memleket..

Bu ülkeyi seveceksen adam gibi, yüreklice sevelim kavga ederek değil. Biliyorum tepki göstereceksiniz, bu sözlerime !Ama ben yılmadan ve sıkılmadan yineleyeceğim cümlelerimi


SÖZLERİME;

Kürdüm yüküm ağır

Topraklarım kan kokuyor

Sokak aralarında ;pankart açmış birkaç çocuk,

Belki yarın olmayacak.

Ben kürdüm adım Rojda,

Güneşin doğduğu yerden bakıyorum ,yüzünüze.

Asırların ağıt’ı var yüreğimde,

Suskun  direnişi  var,

BENİ  anlatamadığım,

YILLARIM DALGALANIYOR HER YANIMDA.

Ben kürdüm ,dağlarımda pus

İçimde bitmeyen, bir aralık sevdası

Yitik ve perişan..

Selam ve dua ile

Etiketler : , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

8 Kere Cevaplanmış to “Etnik Saçmalamalar!”

  1. 1
    admin Says:

    SAYIN AYSUN HANIM,
    YAZINIZDA 78 ADET İMLA HATASI DÜZELTİMİ YAPTIK.
    NE SİZİN NE DE BAŞKA YAZARIMIZIN BU KADAR HATALI YAZI GÖNDERMEYE HAKKINIZ OLMAMALI.

    TEKNİK ANLAMDA HATALI YAZILARA BİR NOKTAYA KADAR TAHAMMÜL EDEBİLİRİZ. BU TÜR ANGARYADAN HATA DÜZELTİLERİ NEDENİYLE GAZETEMİZİN TEKNİK İŞLERİYLE İLGİLENEMİYORUZ.

    BU DURUMU SİZİN NEZDİNİZDE BÜTÜN YAZARLARIMIZIN DİKKATİNE SUNUYORUM

    EDİTÖR

  2. 2
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Küreselleşmenin diğer adı şirket istilalarıdır.
    Bir taraftan küreselciyim deyip diğer taraftan Çanakkale de 18 martta kürsülerden nutuklar atmak işte garabetlik burada başlıyor.
    İçine düşülen kuyu budur.
    Toplumun aklı bilerek bilinçli bir şekilde çorbaya çevrildi.
    Sap saman birbirine karıştırıldı.

    Kürt sorunu mu, terör sorunu mu, ağaların feodal eşkilıktan sıyrılma sorunu mu, dış mihrakların böl parçala yönet sorunu mu, yoksa hepsi mi

    Kürtler ne kadar kardeşlik türküleri söyleselerde dağdan o eşkıya inmedikçe onların samimiyetine kimse inanmayacaktır

    iki iki daha dört

  3. 3
    mehmet serdar vural Says:

    "sapla saman birbirine karıştı/karıştırıldı" işte buna tüm yüreğimle katılıyorum. Türkiye'deki bir kürt hareketinin - ki terör kökenlidir - bir hayali ülkeye dönüştürülmesine neden evet demeliyim? kendi dillerini konuşmak, edebiyatlarını oluşturmak, çocuklarını eğitmek tabiki herkesin hakkı ama sanırım sizin sözcüklerinizde de sapla saman birbirne karışmış. Yazınızda beni en çok rahatsız eden şey rte veya akp ağzıyla yazılmış olması, Bu beni -artık- iyice germeye başladı. Bu ülkenin bir öğretmeni- birçok yerinde ( gönüllü olarak da) görev yapmış biri olarak- başta kürt kökenli insanlarımızın, sonrasında "özgürlük" ve "demokrasi" -ki anlamlarını bildiklerini dahi sanmıyorum - Allah-Peygamber- din alıp satarak veya bilmemne -izm adına koskoca Kurtuluş Savaşı'nı göz göre göre ( veya kasten bile bile) ıskalıyor olmaları dayanılacak şey değil! Kim savaştı o savaşta? Atatürk (adından bile rahatsızlık duyduğunuzu düşünüyorum ama neyse . . .) "Türk" derken neyi/kimi kastetti? Eminim açık okumuşsunuzdur? !!! Bu topraklar kimler tarafından , hangi amaç uğruna kurtarıldı? Yazılarınızda batı her daim kötü cıs tü kaka - ki bence de öyle - ama bu topraklarda emperyalizme karşı ilk ciddi savaşı kim verdi? neden bu topraklarda yatırımlar doğru yapılırken, 1923-1939 arasında dünyanın hiçbir ülkesinde şu ana değin 4,5 büyüme hızı yakalanmamış ama bu ülke cayır cayır büyür, gelişirken kimsenin ağzını bıçak açmıyordu? Hadi bunu görmüyor -görmeyi istemiyorsunuz, peki 1950 lerden sonra abd ye yerleştirilen kürt aşiretleri ve onların hem ermenilerle hem yahudilerle işbirliği içinde, yunanistan ve suriye başta olmak üzere tam desteği ile teröre dayalı bir oluşum gerçekleştirildiğinde, onca can aldığında niye kimse konuşmadı? Ölen sadece kürt insanlar mı? ne oluyor? nedir bu kürt adı altında pkk yardakçılığı?
    "Türk" bu toraklarda yaşayan, ataları bu topraklardaki ORTAK yaşam için mücadele etmiş, bu ülke insanının ORTAK adıdır! yani "TÜRKİYE'Lİ" anlamındandır! M.Kemal hiçbir dönemde verilen anti-emperyalist savaşın kazanımlarından vazgeçmedi! Bu toprakların istiklal marşı ve söylemleri alt veya üst kültür ayırımı olmaksızın, herkes düşünülerek kabul edilmiş bir düstur dur.
    1950'den bu yana Cumhuriyet tarihine iyi bakın lütfen. Ama her yönüyle. Atatürk neyi yapmak istedi ama kendisinden sonra -özellikle İsmet İnönü, Celal Bayar gibi isimler - ne yaptılar?
    "Ne Mutlu Türküm Diyene" bu ülkede yaşamayı hazmetmiş herkesin ORTAK sloganıdır, birilerine biryerlerinizi dayayarak, onların kirli amaçlarının maşası olarak kişi veya zümreler kendi kimliklerine ulaşamazlar. Kurtuluş SavaşıMızı tekrar okumanızı tavsiye ederim - haddim olmayarak-
    Saygılar
    Mehmet Serdar Vural

  4. 4
    Aysun gül Says:

    MERHABALAR,
    YAZIMI OKUYUP DA YAPTIĞINIZ YORUMLAR İÇİN GERÇEKTEN TEŞEKKÜR EDERİM.
    MEHMET BEY BEN NE YAZDIĞIMI ÇOK İYİ BİLİYORUM.SAP'LA SAMANI AYIRT ETMEYİ ÖĞRENELİ DE YILLAR OLDU.İŞTE BUNU SEVMİYORUM İNSANIMIZ DA.
    EĞER BİRİ SİZİN GBİ DÜŞÜNÜPTE YAZMIYORSA O DÜŞÜNMEYİ BİLMİYOR ŞİARIYLA HAYKIRMAYA BAŞLIYORSUNUZ.
    BEN SİZİN GİBİ SİZ DE BENİM GİBİ DÜŞÜNMEK ZORUNDA DEĞİLİM.
    DÜŞÜNCE EMPATİSİ YAPMAK GEREKTİĞİNE İNANAN BİRİYİM.
    BİRDE RİCA EDİYORUM BANA AKP ,MHP,CHP ETİKETİ VURMAYA DA KALKMAYIN.
    BEN BAĞIMSIZ DÜŞÜNEN VE AT GÖZLÜKLERİYLE BAKMAYAN BİRİYİM.ÖĞRETMENLİK YAPMANIZ SİZİN BU ÜLKEDEKİ YANLIŞI DOĞRUYU GÖRMENİZ ADINA BİR ARI OLMAZ.BENDE YILLARDIR DOĞU SINIRLARI İÇİNDEYİM.BİR SÜRÜ DOĞULU ARKADAŞIM VAR.VE ORADA GÖREV YAPAN BİR SÜRÜ ARKADAŞIM ..
    RİCA EDİYORUM..
    BEN SİZE SAYGI DUYUYORUM GÖRÜŞLERİNİZE KATILMASAM DA.

    İKİ KELİME YAZIYORSUN YADA DİLE GETİRİYORSUN TARTIŞMA MESELESİ OLUYOR.AMA SİZ NE DERSENİZ DEYİN BEN O İNSANLARIN HAKLARI OLDUĞUNA İNANIYORUM.
    MİLLİYETÇİLİK KAVRAMININ DA ARTIK ÇIĞIRINDAN ÇIKTIĞINA İNANIYORUM.
    VE BİR KÜRT ÇOCUĞUNA KİMSE ZORAKİ OLARAK NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE DEDİRTEMEZ.SLOGAN DEDİĞİNİZ DÜŞÜNCE MİLLETLERİ YIKTI.HİTLERİNDE SONUNU GÖRDÜ BÜTÜN DÜNYA..
    BU DEMEK DEĞİL Kİ BEN BU ÜLKEYİ SEVMİYORUM .HAYIRRRRRRRRRRR BEN ÜLKEMİ CANIM PAHASINA SEVİYORUM.BUNUN DERSİNE DE İHTİYACIM YOK!BENCE SİZ GÖZLÜĞÜNÜZÜ BİR ÇIKARIN VE SİZ OKUYUN BENCE.LİSEDE DOLMA BİLGİLERLE SANCILANMIYOR BENİM BEYNİM.
    AKLIM DA VAR YÜREĞİMDE VE BİLGİM DE..BENİMDE SİZE ÖNERİM ;YARATILIŞLA BİRLİKTE SÜREGELEN İNSANLIK TARİHİNİ OKUYUN BELKİ OZAMAN BENİ DAHA İYİ ANLARSINIZ.
    ŞUDA VARKİ BENİM ANLATACAKLARIM SİZİN BENİ NE KADAR ANLAYACAĞINIZA BAĞLI..KİMSE KALKIPTA KİMSEYE DÜŞÜNCE DERSİ VERME HAKKINA SAHİP DEĞİL..:(

    VE UĞUR BEY HEPİNİZ NEYİN NE OLDUĞUNU BİLİYORUZ.O İNSANLAR NEDEN DAĞLARA ÇIKTI BİR DÜŞÜNMEK LAZIM ...
    HAKLI GÖRMÜYORUM BU YAPTIKLARI LAKİN SEBEPLER VE ŞARTLAR O YOKSUL İNSANLARI BU DURUMA DÜŞÜRDÜ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
    SİZLER ONLARIN SAMİMİYETİNE İSTER İNANIN İSTER İNANMAYIN .BİZLER BU ÜLKENİN BÜTÜNLERİYİZ.BEN ONLARA SONUNA KADAR İNANIYORUM.DAĞDAKİLERE DEĞİL TABİKİ.GERÇEKTEN EZİLEN VE SÖMÜRÜLEN KÜRT HALKINA..
    SELAM VE DUA İLE

  5. 5
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Adam gibi kürtler yok mu var tabi fakat onlarda pısmışlar ve PKK şerrinden korkuyor. Kürtler kendilerinde büyük bir değişim yapmalı ve parlementoda kandidekilere de imralıdakinede göz kırpmaktan vaz geçmelidir. Yoksa güvenilmezler güvenilmeyecekler

  6. 6
    mehmet serdar vural Says:

    ben kim? sen kim? ne oluyor? ne zamandan beri farklıyız? düşüncelere saygısızlık da ne demek oluyor? benim size naçizane tavsiyem Kurtuluş Savaşı ve sonrasında olanları gözden geçirmeniz di; bu bir; ikincisi bir polemik yaratmak niyetinde değilim ama sizin neyi sevdiğiniz benim neyi sevmediğim değil mesele. Her canı yanan dağa çıksaydı en çok dağa çıkması gerekenler Gümüşhane ve Kastamonu insanları olurdu çünkü bu ülkenin en fakir illeri onlardır. Bir başka şey sizi herhangi bir parti yandaşı olarak düşünmedim, sadece o ağızla yazdığınızı söyledim. Bir de lütfen mesleğimle ilgili "benim de şöyle benimde böyle" diye başlayan cümleler kurmayın olur mu? Empati kişilerin kendi doğrultularında kullanabilecekleri bir olgu değildir ki? Ancak karşılıklı uygulandığında işe yarar. Son söz olarak, Türkiye'nin en zengin insanlarına bir bakın, hangi kökten geliyorlar sizce? bir de dağa çıkması meşru gösterilmeye çalışılan kesime bakın, onlar hangi kesimden?
    Vatan sözkonusu ise, gerisi ayrıntıdır

  7. 7
    Aysun gül Says:

    :))))
    !!!!

  8. 8
    Behçet Yani Says:

    Bizim insanımızın düşünce temeline sinmiş başkasına yok saymaya, Yazık böyle düşünmeye... Senin yerine ben düşüneyim sana susmak düşer, senin yerine ben yaşayayım sana çalışmak düşer, ben konuşayım, ben özgür olayım demokrasi kamburluğumla sana beni takdir etmek, benim önümde iki büklüm olmak düşer. sen benim düşündüğümü diline pelesenk etmek zorundasın değilim diyorsan dışarı... "ülkeden dışarı, dünyadan dışarı, bu varlığın vücut bulduğu bütün sistemden dışarı, dışarı dışarı" senin güneşe el sallmaya, senin çiçek koklamaya, senin ağzını bu memelketin sularına dayamaya, senin sevmeye, sevmeye hakkın yok çünkü...

    Bir de o sevme hakkını tanımadığın insanın yerine bırak kendini koymayı(çünkü görülüyor ki empati yetini kaybetmişsin)onu anlamanıda istemiyorum çünkü anlamanın sende olmadığını kendin söylüyorsun. Ama bir ömür boyu değil, bir on yıl değil, bir yıl da değil, bir ay da dğil, sadece bir haftalığına onların içine karış belki o zaman gözlerin açılır. Ben kabul ediyorum sen benim gibi düşünmek zorunda değilsin ama şunu unutma her ne kadar sen kabul etmiyorsan da ben de senin gibi düşünmek zorunda değilim. Çünkü senin ben olmadığın gibi ben de sen değilim, sen olamam...

    Fakat şunu iyi bilmeni isterim senin bana üstünlüğün yoktur, benim sana üstünlüğümün olmadığı gibi... Bunun içindir ki ırkçılığa, milliyetçiliğe karşı "Irkçılık yapıyorum" ırkçılığım:

    anayurduyum ülkesiz kırlangıçların

    türkü yüklü turnalar kanat kanat göğümde

    en detaylı haritalarda gösterilmemiş milletlerin diliyim

    vatanım ki aşkyüzü

    ben insanlığın kardeşlik ırkındanım

    kollarım aşk, kucaklamayı kucaklamayı

    Aysun Hanım sizi de bu cesaretli ve tarafsız yazınızdan dolayı tebrik ediyorum. Cesur kaleminize şapka çıkarıyor ve kaleminizin yüreğinden öpüyorum.

    Saygı ve selamlarımla



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank