content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 Nis

Ekoturizm Köyü Kayabaşı

Ordu merkeze 10 km ve 10 dakika mesafede bir ekoturizm köyü Kayabaşı. Yaklaşık 3 yıl önce başladı bu çalışmalar. İl Özel İdaresindeki görevim sırasında, Ordu turizmine farklı bir açılım yapalım diye, Prof. Dr. Ali Kemal AYAN’ın konuşmacı olduğu, “Ekolojik Tarım Turizmi” konulu bir konferans düzenlemiş, yakın köylerimizden konuyla ilgili liderlik yapabilecek insanları davet etmiştik.

Bu konferans sonrasında ilk talep Kayabaşı köyü sakinleri adına emekli hemşire Pervin ÖZCAN’dan geldi, farklı; disiplin, yaş, görüş vb. insanlardan oluşan bir çalışma ekibi oluşturuldu, hummalı bir çalışma başlatıldı.

Fuarlara katıldılar, broşür bastırdılar, sosyal medyayı kullandılar, kendilerini her platformda anlattılar, ziyaretler yaptılar, sayın valiler başta olmak üzere bir çok yönetici ve  yönetimi köyde ağırladılar.

Temel felsefeleri şu idi:

“Ordu merkeze 10 km ve 10 dakika mesafede, temiz çevrede, Anadolu misafirperverliğinde, doğal ortamda, toprağa dayalı ikramlarla konuklarını buluşturmak, konaklatmak, rehabilite etmek, onları çocukluk yıllarına götürmek.”

“Kır düğünü, nişan, söz, gün, kahvaltı, doğal ortamda konaklama vb. hizmetler vermek”

“köy mutfağından sipariş usulü talepleri karşılamak”

Köyde; Hazal, Fadıkana, Köyüm ve Ormancının yeri olmak üzere 4 ayrı ikram noktası faaliyete geçmiş durumda ve 2015 Ocak ayından itibaren köy olarak 70’i konaklamalı olmak üzere 400 misafir ağırlamış durumdalar.

Köyde kullanılmayan 30 civarı evi bu hizmetlere açabilecek durumdalar, bu evlerle birlikte kullanılan evlerin bir odasını veya evlerinin önündeki serenderleri de bu çalışmalara katılacağı düşünüldüğünde Kayabaşı köyü olarak yaklaşık 100 oda 200 yatak hizmetine kısa zamanda ulaşabilecekler.

Yeşilin binbir tonunu barındıran Kayabaşı köyünde ilk önce 3 kadının bir araya gelmesi ile başlayan Ekoturizm çalışması, Pervin ÖZCAN liderliğinde tüm köy kadınlarına yayılmış durumda.

Eko Turizm kapsamında köye gelenler; süt sağma, yumurta toplama, yün yataklarda yatma, doğa yürüyüşü imkanının yanında odun ateşi ile Karadeniz’e özgü kuzine sobalar üzerinde pişen yemeklerden de yeme imkanı buluyor. Ayrıca, çocuklara köy yaşamını öğrenme imkanı sağlanıyor.

Profesyonellik anlamında 3 ay boyunca halk eğitimden pansiyonculuk kursu aldılar, Kurs sonrasında köydeki konuk evlerini tespit ettiler. Şuan 13 evde 50 yatak hizmet vermeye hazır durumda.

Köyde Ekotarıma önem veriliyor. Yemek yapımında kullanılan malzemenin çoğu hayvan gübresi ile yapılan ürünlerden oluşuyor.

Bu köyümüzde; 2 şelale, eski evler, çeşmeler, serenderler, yaşanmışlıklar, dereler, tepeler vb. daha birçok zenginliği misafirlerine sunuyorlar.

İtalya, Romanya, Polonya ve Litvanya'dan öğrenci gurubu ve üniversite öğrencilerinden oluşan 40 kişilik bir grubu köylerinde ağırlamışlar. Bu misafirler hala köyün gençleri ile mailleşiyorlar.

Köy sakinleri; doğdukları, büyüdükleri, çocukluklarına ait tatlı hatıralarının geçtiği evlerini ikram noktalarına dönüştürüyorlar. Buraya gelenler lokantaya gelmiş gibi değil de, bir kır evine gelmiş gibi karşılanıyorlar. İkram ettikleri; sütleri, yoğurtları, tereyağları, yumurtaları, tavukları, bağ bahçe ürünleri, karalahanalar, yöresel otları, mantarları vb. çoğu kendi ürünleri.

Kayabaşı örneği; Ordu merkezden Perşembe’den Gülyalı’ya 15 km’lik yarıçapda yaklaşık 20 köyümüzde uygulanması amaçlı oluşturuldu. Bunu başardığımız takdirde köy başına ortalama 200 yatak olmak üzere toplamda 4.000 yatağa kısa zamanda ulaşabilme potansiyelimiz var.

Sorarım size:

Turist veya misafir olarak gittiğiniz bir yerde, şehrin gürültüsünde markete dayalı ikramların olduğu bir mekanda mı konaklamak istersiniz, yoksa bu yazıma konu ettiğim otantik ekolojik bir ortamda mı?

Turist muamelesi mi görmek istersiniz?, misafir muamelesi mi?

Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank