content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 Nis

Edirne’de 3 Milletvekili

Edirne’de 3 Milletvekili; CHP, AK Parti ve MHP Arasında Paylaşılır

Evet, bir seçim dönemi daha başladı. Aday adayları kim olacak derken, adaylar belli oldu. Ardından tepkiler, beğenilmeyen listeler… Kızgınlıklar… ‘Bu listeden cacık olmaz’ diyenler mi dersiniz, ‘Ben bu listeye oy vermem’ diyenler mi dersiniz, ‘Bu listenin partimizle ilgisi yok’ diyenler mi dersiniz… Anlayacağınız beğenmeyenler çok, beğenenler ise az…
Aslında seçmenin adaylarla çok da ilgisi yok. Sonuçta adayları partililer ya da partinin başları seçiyor. Seçilmiş olanları da onaylamak sevgili yurttaşlarımıza düşüyor.

Sistemin özü böyle oldukça, milletin vekilleri değil, başkanın ve adamlarının adamları seçiliyor. Bazen çok güçlü olduğunu zannettiğiniz adamlar bile listelere konulmayabiliyor.

Kapıkule’yi bulduk, Keşan’ı bulamadık

Neyse dün Dr. Mehmet Müezzioğlu’nun seçim kampanyasını izlemek için sabahın erken saatlerinde yollara düştük. TEM’den yola çıktık. Otobanda Keşan ayrımını bulacağız ve ayrılacağız… Git git, Keşan ayrımı yok… Bir ara baktım Kapıkule bilmem kaç kilometre, Edirne 10 kilometre… Saat dokuzda Keşan’da olacağız. Ve bir on dakikamız daha var. Dr. Müezzinoğlu’nun Danışmanı sevgili arkadaşımız Tarkan’ı arıyoruz. “Tarkan, Edirne gözüktü Keşan ayrımı gözükmedi. Bu Keşan nerede?” Tarkan gülmeye başladı. “Abi, Tekirdağ ayrımından Keşan’a dönecektin. Edirne’den sonra Çanakkale’ye doğru gel. Yol kötü, dikkatli ol.”
Yaklaşık 1.5 saatte Beylikdüzü’nden Edirne’ye varmışız. Bakalım Keşan’a kaç saatte ulaşacağız. Yol ise, eski Anadolu yollarına benziyor. Duble yol çalışmaları devam ediyor. Tabelalarda Keşan yaklaşık 90 kilometre gösteriyor. Ve ben ancak saat 10’da Keşan’a ulaşıyorum. Belki, Tekirdağ üzerinde gitsem 1.5 saatte ulaşacağım yere, yaklaşık üç saatte ulaşıyorum.

Gürbüz, Yağcıoğlu,
Albayrak ve Tetik’ten destek

Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve AK Partililerin Keşan Belediyesi’nde olduğunu öğreniyorum. Arabamı park edecek yer bulamıyorum. En az iki kez dönüyorum, otopark da yok. Belediyeyi buluyorum, giriş kapısını bulamıyorum. Belediyenin her tarafı dökülüyor. Başkan makamına çıkıyorum, toplantıyı soruyorum. Meclis salonunda olduklarını öğreniyorum. Meclis salonuna giriyorum, fotoğraf makinemi çıkarıyorum, fotoğraf çekeceğim, toplantı bitiyor. Etrafa bakıyorum oldukça çok tanıdık adam var. Büyükçekmece eski İlçe Başkanı İlker Gürbüz, Selimpaşa eski Belediye Başkanı Ahmet Yağcıoğlu, İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Orhan Albayrak, Avcılar AK Parti Meclis Üyesi Recep Tetik gibi isimle de Müezzinoğlu’nun yanında…

Dr. Mehmet Müezzinoğlu esnafları ziyaret ediyor, partililer önden giriyor ‘Milletvekilimiz, milletvekili adayımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’ diye takdim ediyorlar. Yüzlerce insanın elini sıkıyor. Kimseden bir olumsuzluk duymuyorum. Ardın-dan partideki toplantıya katılıyorum. Partililer toplantıya başladıktan sonra sokağa çıkıyoruz. İnsanlarla konuşuyoruz. Seçim heyecanı halen yok. Tahmin ediyorum, Mayıs başından itibaren cümbüş başlar.

Siyah minibüs ve içinde dört adam

Caddenin tam ortasında siyah bir minibüsten, aynen yabancı filmlerde olduğu gibi; içersinden dört beş adam hareket halinde, birer birer caddeye atlıyorlar. Kimisi paltosunu inerken giyiyor, kimisi indikten sonra…
Bakıyorum hepsi tanıdık. Avcılar Kurucu Belediye Başkanı Tahsin Salihoğlu başta. Avcılar’ın renkli simalarından ANAVATAN Partisi’nin 91’deki kurucu İlçe Başkanı Hasan Bayram, İşadamı Ömer Okutan, Av. Ferhan Çerkez, Menderes Balaban…
Salihoğlu’nun her zaman ki gibi, keyfi yerinde. Elinden sigarasını hiç düşürmüyor. Yeniden seçim meydanlarına çıkmanın müthiş, çocukça hınzırlığını yaşıyor. Sokaktan çevirdiklerine Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun anlatıyor. Onlardan oylarını istiyor. Tartışıyor… İkna etmek için dükkanlarına giriyor, karşılıklı sohbet ediyor. Fotoğraf makinemi çıkarıp, fotoğraf çekmek istiyorum vatandaşın biri kaçıyor. Salihoğlu vatandaşı kovalıyor. Oy isteyecek. Tabi farkında değil. Fotoğraf makinemi gören vatandaş kaçıyor. Baktım olacak gibi değil, fotoğraf çekmekten vazgeçiyorum, Salihoğlu vatandaşı ikna etsin diye. Nede olsa bir oy bir oy…

300 kişi ile bir milletvekili eksilmiş!

Edirne’de 2002 seçimlerine katılım oranı yüzde 84 olmuş ve yaklaşık 240 bin seçmen oy kullanmış. CHP yüzde 28 ile yaklaşık 70 bin oy ile 3 milletvekili, AK Parti ise yüzde 8 oranıyla 20 bin oyla bir milletvekili çıkarmış. GP ve DYP, AK Par-ti’nin iki katı oy almasına rağmen ülke ba-rajını geçemediği için şans kuşu Kırkpınar Ağası Ali Ayağ’ın başına konmuş.

2007 seçimlerinde katılım oranı yüzde 88 ile 245 bin oy kullanılmış. CHP yüzde 35 ile 87 bin oy,. AK Parti yüzde 20 ile 50 bin oy, MHP yüzde 16 ile 41 bin oy almış. CHP 2, AK Parti ve MHP birer milletvekili çıkarmış. GP 30 bin, DP ise 23 bin oy almış.
Edirne nüfus sayımında yaklaşık 300 kişi ile bir milletvekili eksilmiş. Edirne’den üç milletvekili seçilecek. Yaklaşık 250 bin seçmen oy kullanır. 80 bin oy alan, bir milletvekilini garantiler. CHP’nin oyu 90 bini geçer, AK Parti 2007 seçimlerindeki Genç Parti’nin 38 bin, DP’nin bir o kadar oyunu partisine çekebilirse, oyunu 70 binlere çeker. MHP’de 50 binden aşağı oy al-maz diye düşünüyorum. Hiçbir partinin oyunu 150 binlere çıkarmasının ve son iki seçimdeki oylarının dibe vurmasının olanağı olmadığı için;  CHP, AK Parti ve MHP birer milletvekili ile kardeş payı yaparlar.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank