content

18 Tem

Dr. Yusuf Ekinci’den: Gaspıralı İsmail

Dr. Yusuf Ekinci, eğitimci,yazar,araştırmacı.20.dönem Burdur milletvekilliği yapan,Ahilik konusundaki kitapları ve otoriteliğiyle tanınan bir kalem sahibi.Burdurlu  hemşehrimiz oluşu nedeniyle kendisiyle gurur duyduğumuz bir isim ve imza Dr.Yusuf Ekinci.Merkezi Ankara’da bulunan Akçağ  Yayınevi yayınları arasında  150 sayfayla gün yüzü gören,”Gaspıralı İsmail”adlı bir kitabı var masamda Dr.Yusuf Ekinci’nin.Elimizdeki bu kitabın ilk baskısı 1997 yılında yapılmış.Şimdi 2.baskısı okurlarıyla buluşturulmuş.

K_GASP~1İlk sayfalardan birinde, Dr.Yusuf Ekinci’nin kısa biyografisiyle karşılaşıyoruz. Burada yayınladığı kitaplarının adları ve sayısı da var.Yayınladığı kitapların sayısının 12’ye ulaştığını görüyoruz.Özellikle 1989 yılında ilk  baskısı yapılan Ahilik adlı kitabının l5.baskılara kadar ulaştığını,sevinç ve gururla görmekteyiz.Tebriklerimi sunmak istiyorum burada.

Dr.Yusuf Ekinci imzalı bir sayfalık bir önsöz var. Buranın bir yerinde;”İncelemenin ana konusu,İsmail Gaspıralı’dır.Fakat yaşadığı mekan ve dönem de uzak tutulmamış ve bu hususta da bilgi verilmiştir.Bu dönemde Türk bir-liğinin meydana getirilmesi için çalışan Gaspıralı ve arkadaşları çeşitli siyasi sosyal ve dış tesirlerle,gerekli zemini hazırlamışlardı”deniyor.

İkinci baskıya önsöz ve giriş başlıkları altında verilenlerin de dikkat çekici anlatım ve sunumlardan meydana geldiğini söylemeliyiz.Girişin son cümlesine bakalım;”Ukrayna Kırım Türklerine daha geniş imkanlar sağlamıştır.Fakat yeterli değildir.Kırım Türklerinin kararlı inançlı ve azimli mücadelesi devam etmektedir”.Rusya’nın dağılımcı politikaları yüzünden, Kırım Türklerinin tekrar Rusya’ya bağlanması ayak oyunlarının getirdiği sonuçlar bakalım nerelere kadar uzanacak ve ne kadar sürecek?

İçindekiler bölümüne bakıyoruz:Hayatı,Baştan başlamak,Öğretmenlik yılları ve eğitimde temel düşünceler,Belediye Reisliği,Mücadele yılları,Gazeteciliği ve Tercüman Gazetesi,Eğitimde reform,Dilde,fikirde,işte birlik,Milletlerarası Müslüman kongresi,Koca bir çınar devrilir ve devran sürer.Türkiye telgrafları, Gaspıralı’nın ölümü üzerine yazılan makaleler, Gaspıralı’nın yazdığı ve yayınladığı eserler,Gaspıralı hakkında araştırma ve makaleler vd.

Gaspıralı İsmail’in hayatıyla ilgili bilgilerin yer aldığı sayfadan bazı alıntılar yaparak noktamızı koyalım efendim:Mustafa ağa ile Fatma Sultan hanımın ilk oğlu olan İsmail Gaspıralı, 8 Mart 1851’de Kırım’ın Bahçesaray şehrine iki saatlik mesafede bulunan Avcı köyünde doğmuştur.Gaspıra,İsmail Bey’in babasının doğduğu yerin adıdır.İsmail Bey,hemen hemen hayatı boyunca babasının doğduğu köye izafeten Gaspıralı adıyla tanınmıştır.

***

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank